Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

1997-2020 Arası Uzay Görevleri: NASA'nın Güneş Sistemi'ne Yayılışı...

4 dakika
4,817
1997-2020 Arası Uzay Görevleri: NASA'nın Güneş Sistemi'ne Yayılışı... The Verge
Tüm Reklamları Kapat

NASA, yıllardır özellikle Güneş Sistemi'mizi ve Evren'i anlama çabalarını özverili bir şekilde sürdürüyor. Bu görselimizde, NASA'nın bazı önemli görevlerini tanıtmaya çalışacağız. 

Section Design

Aşağıda her bir göreve dair kısa bilgiler bulmanız mümkündür:

  • Cassini: 1997 yılında, Satürn'ün yörüngesine girmek amacıyla fırlatılmış bir uzay aracıdır. Satürn'e 2004 yılında ulaşmış ve başarıyla yörüngeye oturmuştur. 3.8 milyar dolara mal olmuştur. 
  • Mars Odyssey: 390 milyon dolara mal olan bu uzay aracı, 2001 yılında Mars'ın yörüngesine yollanmıştır ve aynı sene yörüngeye yerleştirilmiştir. 
  • Opportunity: 500 milyon dolarlık bu araç ise Mars'ın yüzeyine inerek araştırma yapması için 2003 senesinde fırlatılmış bir keşif aracıdır. 2004 senesinde başarıyla yüzeye indirilmiştir.
  • MESSENGER: 460 milyon dolarlık bu proje, Merkür'ün yörüngesine girmesi amacıyla 2004 senesinde başlatılmıştır ve 2011 senesinde başarıyla yörüngeye oturtulmuştur. 
  • Mars Reconnaissance Orbiter: 2005 senesinde Mars'ın yörüngesine fırlatılan bu araç 2006 senesinde yörüngeye yerleştirilmiş ve 820 milyon dolara mal olmuştur.
  • New Horizons: 800 milyon dolarlık bu proje, Plüton'un yörüngesiyle çakışarak civarından geçmek amacıyla başlatılmıştır. 2006 senesinde fırlatılmış ve 14 Temmuz 2015'te Plüton'a ulaşan ilk araç olmuştur.
  • Dawn: 2007 senesinde Vesta Asteroidi ve sonrasında da Ceres Asteroid'i yörüngesine girmek amacıyla fırlatılan bu araç, 480 milyon dolara mal olmuştur. İlk hedefine 2011 senesinde başarıyla ulaşan araç, ikinci hedefine doğru yola çıkmıştır. 1 Kasım 2018'de görevini tamamlayarak Ceres etrafında kontrol edilemez bir şekilde yörünge hareketi yapmaktadır.
  • Lunar Recoinnaissance Orbiter: 540 milyon dolarlık bu Ay aracı 2009 senesinde fırlatılmış ve aynı sene hedefine ulaşmıştır. Uydu, Ay'ın yörüngesinde dönmektedir.
  • Juno: 1.1 milyar dolarlık bütçesiyle en pahalı görevlerden birine sahip olan bu araç, hedefi olan Jüpiter'e 5 Temmuz 2016'da ulaşmıştır. Uydu, Jüpiter'in yörüngesindedir.
  • Curiosity: 2.5 milyar dolarlık bütçesiyle açık ara farkla en pahalı NASA projelerinden biri olan Curiosity, Dünya'da büyük heyecan uyandıran bir şekilde 2011 senesinde Mars'a gönderilmiş ve 2012 senesinde gezegene ayak basmış bir keşif aracıdır. 
  • LADEE: 2013 senesinde Ay'a gönderilecek olan bu yörünge uydusu 260 milyon dolara mal olmuştur ve aynı sene içerisinde hedefine ulaşacaktır.
  • MAVEN: 670 milyon dolarlık bu proje 2013 senesinde Mars'ın yörüngesine oturtulmak üzere gönderilecek bir uyduya aittir. Aracın 2014'te orada olması beklenmektedir.
  • InSight: 600 milyon dolarlık bu araç, Mars'ın yüzeyine sabitlenecek bir hareketsiz araç olacaktır. 2016 senesinde fırlatılacak ve aynı sene Mars'a sabitlenecektir.
  • Mars 2020: Şu anda ismi netleştirilmemiş olan bu proje, 1.5 milyar dolarlık bir bütçeye sahiptir. 17 Temmuz 2020'de fırlatılacak ve 18 Şubat 2021'de Mars yüzeyindeki Jezero kraterine inecektir. Curiosity'den çok daha üstün olacak olan bu araçla Mars'ın her türlü bilgisine erişebilmemiz hedeflenmektedir.

Bu devasa bütçeli projelerin her birine ek olarak 150 milyon dolarlık fırlatma masrafları eklenmelidir, bunlar dahil edilmemiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu görsel birazcık eski olsa da, 2011'e kadar olan insanlı uzay uçuşlarının tarihini ve bu süreçte yaşanan bazı kritik olayları özetlemek konusunda iyi bir iş çıkarıyor. Görselde, uçakların icadı sayesinde insanların ayaklarının yerden kesilmesinden sadece birkaç on sene sonra, 1960'larda başlayan insanlı uzay uçuşlarının 2011'e kadar olan macerası gösteriliyor.
Bu görsel birazcık eski olsa da, 2011'e kadar olan insanlı uzay uçuşlarının tarihini ve bu süreçte yaşanan bazı kritik olayları özetlemek konusunda iyi bir iş çıkarıyor. Görselde, uçakların icadı sayesinde insanların ayaklarının yerden kesilmesinden sadece birkaç on sene sonra, 1960'larda başlayan insanlı uzay uçuşlarının 2011'e kadar olan macerası gösteriliyor.
MGMT Design

21 Temmuz 2011 yılında NASA insanlı uzay uçuşlarını durdurma kararı aldığını söylediğinde, bilim camiası bunu karışık tepkilerle karşılamıştı. Aslında gelişmiş robotlarımız sayesinde insanların bizzat uzayda bulunmasına artık hiç gerek yok. Eğer amaç araştırmaysa... Çünkü robotlar insandan çok daha ucuz, çok daha dayanıklı, çok daha hızlı analiz yapabilme kapasitesine sahip araçlar. Dolayısıyla insanları uzaya göndermek gereksiz bir risk ve masraf olarak görülebilir. Ancak tabii ki uzayda bizzat bulunabilmek, insanları oraya sağ salim götürebileceğimizi bilmek çok önemli. Çünkü muhtemelen gezegenimiz bizi sürdürebilecek kadar uzun var olamayacak. Onu acımasız bir şekilde, hızla katlediyoruz. Dolayısıyla yeni gezegenlere açılmak biz insanlık için kaçınılmaz olacak. Bu sebeple, insanlı uzay uçuşları da asla kaçınamayacağımız bir gerçek olarak, geleceğimizde bizi bekliyor.

Neyse ki NASA da gerek teknolojik gelişmelerin hızlanması, gerekse uzay yarışlarının yeniden başlaması dolayısıyla, 2013 yılında insanlı uzay uçuşlarının devam edeceği ilanını yaptı. 2014 senesindeyse Orion Projesi'ni ilan etti. Orion Projesi, Mars'a yapılacak olan ve en geç 2038-2040 yılları arasında gerçekleştirilmesi planlanan ilk insanlı uçuş!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 3
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:00:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1034

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. 1997-2020 Arası Uzay Görevleri: NASA'nın Güneş Sistemi'ne Yayılışı.... (2 Mart 2013). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1034
Bakırcı, Ç. M. (2013, March 02). 1997-2020 Arası Uzay Görevleri: NASA'nın Güneş Sistemi'ne Yayılışı.... Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1034
Ç. M. Bakırcı. “1997-2020 Arası Uzay Görevleri: NASA'nın Güneş Sistemi'ne Yayılışı....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Mar. 2013, https://evrimagaci.org/s/1034.
Bakırcı, Çağrı Mert. “1997-2020 Arası Uzay Görevleri: NASA'nın Güneş Sistemi'ne Yayılışı....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 02, 2013. https://evrimagaci.org/s/1034.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close