Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Alemlerin Yok Edicisi Oppenheimer'dan Bugünün Bilim İnsanlarına Dersler!

Alemlerin Yok Edicisi Oppenheimer'dan Bugünün Bilim İnsanlarına Dersler! Balboa Park
Oppenheimer filmine ait kapak fotoğrafı.
5 dakika
1,131
Podcast
9:28
Gülfem Akdemir
Seslendiren
48
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Filmi henüz seyretmemiş olanlar için bir uyarı: yazı spoiler içerir.

***

Christopher Nolan tarafından yönetilen ve atom bombasının geliştirilmesinde öncü olan ABD'li teorik fizikçiyi konu alan 3 saatlik film Oppenheimer, 21 Temmuz 2023'te vizyona girdi ve o günden beri büyük beğeni topladı. Film gösterime girdiğinden beri bilim dünyası, filmde aktarılanların doğruluğunu ve gerçekten yeterli olup olmadığını tartışıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Film, iki ana konuyu iç içe geçiriyor: Birincisi, J. Robert Oppenheimer'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında nükleer fisyonun keşfiyle birlikte önde gelen bir grup bilim insanını nasıl işe aldığı ve onlara nasıl liderlik ettiğiyle ilgili. İkincisi, Oppenheimer'ın atom bombası başarılı olduktan on yıl sonra ulusal güvenlik iznini kaybetmesi ve kaybettikten sonraki çöküşü hakkında.

İlk bölümde ABD ordusunun generali olan Leslie Groves'un gözetiminde New Mexico'daki Los Alamos Laboratuvarı'nın temellerinin atıldığını görüyoruz. İkinci bölümde ise, Oppenheimer'ın atom bombasından daha güçlü bir kitle imha silahı olan hidrojen bombası üzerinde çalışılmasına karşı çıkması sebebiyle Lewis Strauss tarafından nasıl hedef haline getirildiğini görüyoruz.

Nature dergisi, atom bombasının üretilmesiyle sonuçlanan Manhattan Projesi konusunda en bilgili olan tarihçilerden birisi olan Pulitzer ödüllü, The Making of the Atomic Bomb kitabının yazarı Richard Rhodes ile konuştu. Nature dergisinin konuğu olan Rhodes'in röportajda sorulan sorulara verdiği cevapları aşağıda bulabilirsiniz.

Röportaj Soruları

Film Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Sonuca baktığımda, filmin gerçekten iyi olduğunu söyleyebilirim. Atom bombası hakkında yapılan birçok Hollywood filmini izledim. Mesela Şişman Adam ile Küçük Çocuk filmini hatırlıyorum, o filmde korkunç hatalar vardı. Hatalardan ilki (ki Nolan filminde bu hataya hiç düşmemiş), fisyonun keşfinden sonra bazı bilim insanlarının bir araya gelip "Bu konudan kimseye bahsetmeyelim, bunu gizli tutalım." gibi şeyler söyleyebilecekleri fikriydi. Bu, bilimin nasıl işlediğini bilen insanlara göre çok cahilce bir yaklaşım. Marie Curie'den ve radyoaktivitenin ilk keşiflerinden beri herkes, atomun içindeki enerjiyi serbest bırakmaktan bahsediyordu. Kimsenin bu gerçeği keşfetmemiş olması oldukça saçma olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

Filmi izlediğimizde, Oppenheimer'ın Atom Bombasının Yapılmasında Öncü Olduğu İçin Pişmanlık Duyduğunu Görüyoruz. Gerçekten Pişman mıydı?

Evet, filmde Oppenheimer o dönemin ABD Başkanı olan Truman'ı ziyaret ediyor ve ellerine kan bulaştığını söylüyor. Aslında hem pişmanlık duyuyordu hem de gururlanıyordu. Binlerce insanın ölümüne sebep olmanın ne kadar korkunç bir şey olduğunu anlamıştı.

Filmde değinilmeyen önemli bir ayrıntıya dikkat çekmek istiyorum: Los Alamos yetkilileri, atom bombasının atıldığı Hiroşima ve Nagazaki'deki insanların, sığınaklarda güvende olacaklarını düşünüyorlardı. Bu yüzden ölü sayısına ilişkin yürüttükleri tahminler karşılaşılan sonuçlara göre oldukça düşüktü. Böyle düşünmelerinin sebebi, Japonların B-29 uçak filosu geldiğinde her zaman sığınaklara gitmeleriydi. Ancak atom bombalarının atıldığı günde sadece bir ya da iki tane uçak vardı ve Japonlar, uçakların sadece hava durumunu kontrol etmek için orada olduğunu düşünmüşlerdi. Bundan dolayı sığınaklara gitmediler, bombanın ardından gelen ateş fırtınası nedeniyle öldüler.

Oppenheimer Sadece 38 Yaşındayken Los Alamos Görevine Nasıl Seçildi?

Bildiğim kadarıyla General Groves dışında kimse Oppenheimer'ın doğru bir seçim olduğunu düşünmüyordu. Oppenheimer'ın Nobel Ödülü yoktu, laboratuvarlarda berbattı. Ama Groves'un ne zaman cevap aradığı bir soru olsa Oppenheimer'a sorardı. Yani Oppenheimer onu yetiştirdi ve bu anlamda belki de bu iş için kendisini işe aldı. Oppenheimer gerçekten de sadık bir Amerikan vatandaşıydı; Nazi Almanya'sının dehşetini anlamıştı, hatırı sayılır servetinin bir kısmını Yahudileri Nazi Almanya'sından ve Avusturya'dan çıkarıp Amerika Birleşik Devletleri'ne getirmek için kullanmıştı.

Bu görevi o istedi ve sanırım bilim insanlarının tek bir yerde bir araya gelmesi gerektiğini Groves'tan bile daha net gördü.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Filmin dayandığı kitabın ortak yazarı Kai Bird, New York Times'da Oppenheimer'ın gerçek trajedisinin aklanma davasının "Tüm bilim insanlarına siyasi arenada ayaklanmamaları için bir uyarı" olduğunu yazdı. Sizce filmde bu mesaj veriliyor mu?

Mesaj buydu ve bunun kasıtlı olarak verildiğine eminim. Oppenheimer'ın çöküşünün ana nedeni - Lewis Strauss'un ona karşı beslediği kişisel husumet dışında - ABD hava kuvvetlerinin de ona karşı yapılan planlara dahil olmasıydı.

Oppenheimer, megatonlarca verim potansiyeline sahip bu devasa hidrojen silahının bir saçmalık olduğunu düşünüyordu; çünkü böyle bir silah için meşru bir askeri hedef yoktu. Yani bu, temelde bir kitle imha silahıydı. Bu yüzden hava kuvvetleri onu kendi yollarından çekmek istedi ve Oppenheimer'ı yok etme girişiminin bir parçası oldu.

Manhattan Projesi, Oppenheimer Olmadan Başarılı Olabilir Miydi?

Herkes Oppenheimer'ın Manhattan Projesini yönettiğini düşünüyor. Elbette yönetmiyordu: o sadece Los Alamos Laboratuvarı'nı yönetiyordu. Filmin odak noktasında bulunmasa da Oak Ridge, Tennessee ve Hanford, Washington'daki diğer büyük tesisler; bu geniş kapsamlı çabanın bir parçası olarak plütonyum ve zenginleştirilmiş uranyum üretmiştir.

Oppenheimer olmadan başarılı olabilir miydi, olamaz mıydı bilmiyorum. Ama kesinlikle Groves olmadan olamazdı. Groves, hayal gücünü zorlayan bir ölçekte çalıştı ve bunu yaparken, herkesi işlerin yapılması için sürekli ve acımasızca zorlayıp başarıyı getirdi.

Filmi İzleyenlerin Bilim İnsanlarına Olan Güveni Artacak mı Yoksa Azalacak mı? Bu Konuda Ne Düşünüyorsunuz?

Bence filmdeki bilim insanları açıkça iyi insanlar- ya da en azından çoğu öyle. Elbette Ernest Lawrence da dahil olmak üzere, Oppenheimer'ın hidrojen bombasını geliştirmeme kararına temelde karşı çıkanlar vardı. Ancak bilim insanları iyi tarafta yer alıyor ki bu, üzerinde çalıştıkları şeyi düşündüğünüzde oldukça büyük bir başarı.

Nolan'ın Hiroşima ve Nagazaki'de yaşananları filmde neden göstermediği gibi ilginç bir soru var. Her şeyden önce, hikâye Oppenheimer'ın bakış açısından anlatıldı. İkincisi, eğer Nolan oralarda olanları izleyiciye gösterseydi savaşın büyük yıkımı, bunu görmeye henüz hazır olmayan izleyicilere ağır gelebilirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Filmde Bahsi Geçmeyen Bilim İnsanları Var mı?

Bence Niels Bohr'un 1943'te Los Alamos'a gelmesinden sonra Oppenheimer ve grubunun vardığı sonuçlara biraz daha fazla vurgu yapılmalıydı. Bu sonuçlar, Bohr'un kuantum fiziğini anlamak için ortaya koyduğu "tamamlayıcılık" kavramına dayanmaktadır.

Atom bombası şüphesiz korkunç bir kitle imha silahı olmasına rağmen, Bohr aynı zamanda bunun dünyayı esasen umut verici bir şekilde değiştireceği duygusunu da geliştirdi. Bu silah o kadar yıkıcıydı ki, küçük bir devletin bile nükleer silahlara sahip büyük bir devlete karşı potansiyel olarak kendini korumasını mümkün kılacaktı.

Bu Caydırıcılık Sisteminin Olumsuz Sonuçları Var mı?

Buna kesinlikle inanıyorum ve bu insanlık için potansiyel bir felaket. Caydırıcılık işinde çok yeni ve çok korkunç bir gelişme yaşandı: 1999 yılında Hindistan ve Pakistan arasındaki Kargil Savaşı oldu. Pakistan, nükleer silahlarla desteklendiği için nükleer tırmanış riski olmadan konveksiyonel bir savaş yürütebileceğini fark etti.

Tüm Reklamları Kapat

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise şu an nükleer silahlarının varlığını hissettirerek Ukrayna'ya karşı savaşıyor. Nükleer silahların desteğiyle, yeniden konveksiyonel savaşlara girebileceğimiz ve bunlardan kurtulabileceğimiz bir seviyeye yükseldik. Bu çok korkunç bir gelişme ve her yönden tehlike dolu.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Nature | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Oppenheimer filmi, ABD'li teorik fizikçi J. Robert Oppenheimer'ın hayatını ve atom bombasının geliştirilmesini konu almaktadır.

[SPOİLER] Film, iki ana konuyu iç içe geçiriyor. Birincisi, J. Robert Oppenheimer'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında nükleer fisyonun keşfiyle birlikte önde gelen bir grup bilim insanını nasıl işe aldığını ve onlara nasıl liderlik ettiğiyle ilgilidir. İkincisi, Oppenheimer'ın atom bombasının başarılı olduktan on yıl sonra ulusal güvenlik iznini kaybetmesi ve kaybettikten sonraki çöküşü hakkındadır.

Filmin yönetmeni Christopher Nolan'dır.

Filmin başrolünde, Manhattan Projesi’ni yöneten ve daha sonra hidrojen bombasına karşı çıkan Amerikalı fizikçi J. Robert Oppenheimer’ı canlandıran Cillian Murphy var. Onun yanında, Oppenheimer’ın eşi Kitty Oppenheimer rolünde Emily Blunt, ABD Atom Enerjisi Komisyonu’nun başkanı Lewis Strauss rolünde Robert Downey Jr., ABD Senatosu’nda çalışan bir yardımcı rolünde Alden Ehrenreich, Oppenheimer’ın avukatı rolünde Scott Grimes, FBI ajanı Roger Robb rolünde Jason Clarke, ABD Ordusu’nda görevli Thomas Morgan rolünde Kurt Koehler, ABD Savunma Bakanlığı’nın müsteşarı Gordon Gray rolünde Tony Goldwyn ve daha birçok ünlü oyuncu yer alıyor. Filmin yönetmenliğini ve senaristliğini ise Christopher Nolan yapıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 15:19:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15190

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Castelvecchi, et al. Alemlerin Yok Edicisi Oppenheimer'dan Bugünün Bilim İnsanlarına Dersler!. (29 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15190
Castelvecchi, D., Karip, U., Alparslan, E. (2023, August 29). Alemlerin Yok Edicisi Oppenheimer'dan Bugünün Bilim İnsanlarına Dersler!. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15190
D. Castelvecchi, et al. “Alemlerin Yok Edicisi Oppenheimer'dan Bugünün Bilim İnsanlarına Dersler!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Umut Karip, Evrim Ağacı, 29 Aug. 2023, https://evrimagaci.org/s/15190.
Castelvecchi, Davide. Karip, Umut. Alparslan, Eda. “Alemlerin Yok Edicisi Oppenheimer'dan Bugünün Bilim İnsanlarına Dersler!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Umut Karip. Evrim Ağacı, August 29, 2023. https://evrimagaci.org/s/15190.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close