Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

ODTÜ'lü Bir Fizik Profesörünün Gözünden Oppenheimer!

5 dakika
21,440
ODTÜ'lü Bir Fizik Profesörünün Gözünden Oppenheimer! Wired
Tüm Reklamları Kapat

Oppenheimer filmini izledim ve görüşlerimi yazmak istiyorum. Baştan uyarıyorum: Bu yazı bazı spoilerlar içerebilir!

İlk olarak, filmi izlemeye giderken, doktora yeterlilik sözlü sınavına daha önce 3 defa girdiğim bir öğrencinin, 4. performansını değerlendirmek için giriyor gibi hissettim (atılma kalkmıştı o zamanlar, sonsuz defa girme hakkı verilmişti sınava). Görülebilecek her şeyi görmüştüm, daha ne olabilirdi ki?

Gündelik yaşamda bir şeyi eksik öğrenmek tehlikeli bir şeydir, ancak biyografik filmlerde olayları yüzeysel olarak öğrenmek en iyisidir. Çünkü fazla bilgi beyni zehirler, bu nedenle de filmdeki olgusal hatalar iyice göze batar hale gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Oppenheimer, hakkında bir, hatta birkaç film çekilmesini hak eden biriydi. Yine de ben böyle bir film çekmezdim, ancak sonuçta izlediğim film buydu.

Olgusal Hatalar

Bahsedeceğim olgusal hataların ilk birkaç tanesi klasik bir film izleyicisini rahatsız etmeyebilir, ancak benim için dikkate değerdiler. Hatırlatırım: Bu liste, eksiksiz bir liste değil.

Göttingen: Max Born ve Niels Bohr

İlk olarak, filmde Oppenheimer, Cambridge'de J.J. Thomson'ın laboratuvarında çalışırken, Niels Bohr Cambridge'e bir ziyarette bulunuyor ve halinden memnun olmayan Oppenheimer'ın Max Born ile çalışmak üzere Göttingen'e gitmesini öneriyor.

Gerçekte olansa şu: Cambridge'i ziyaret eden Bohr değil, bizzat Max Born. Born, ziyareti sırasında henüz yeni bir alan olan kuantum mekaniği üzerine Oppenheimer'ın çoktan iki makale yazdığını fark etmesi üzerine doktorasını yapması için Oppenheimer'ı Göttingen'e bizzat davet ediyor. Oppenheimer, Göttingen'e gidiyor ve doktorasını iki senede bitiriyor. Her ne kadar Bohr gerçekten Cambridge'e gidip Oppenheimer ile sohbet etmiş olsa da hiçbir zaman kendisini Göttingen'e gitmesini önermiyor. Yönetmenin burada bu gerçeği neden böyle yansıttığını anlamak güç.

Tüm Reklamları Kapat

"Zehirli Elma"?

İkinci olarak, Oppenheimer filmde mentorü Patrick Blackett'i Cambridge'deki laboratuvarda zehirli bir elmayla öldürmeye çalışıyor. Bu tam bir saçmalık.

Gerçekte olan, Oppenheimer'ın Korsika'da iki arkadaşıyla kamp yaparken ilk kız arkadaşıyla tanışması ve bu tatilin son gününde Blackett'in masasına zehirli bir elma bıraktığını ve gidip Blackett'in iyi olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğini söylemesinden ibaret. Birçok insan, bu "zehirli elmanın" Blackett'in masasına bırakılmış kötü bir fizik makalesi hakkında bir metafor olduğunu düşünüyor. Ayrıca bana kalırsa Oppenheimer tanıştığı kızla bazı sorunlar yaşamıştı ve ona âşık olmuştu; ancak muhtemelen ondan istediğini alamadı. Kendisi, Londra'daki hayat kadınlarının düzenli bir ziyaretçisiydi, ama oralara hiç girmeyelim.

Filmdeki "zehirli elma" mevzusuna itirazım, sahnenin gerçek bir olaydan çok, abartıya düşkün ve her alanda şiirselliğe özenen bir şahsın ağzından çıkan bir cümleyi gereğinden fazla ciddiye almasından ileri geliyor.

Einstein Yemi

Üçüncü olarak filmde Einstein, izleyicinin dikkatini çekmek üzere kullanılmış bir tür yem olarak kullanılmış: Bir çizgi film karakteri gibi görünüyor, bir aziz gibi konuşuyordu ve söylediği hiçbir şey normal değildi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ayrıca filmde Oppenheimer, Einstein'dan bir fisyon bombası patladığında Dünya'nın atmosferinin tutuşup tutuşmayacağını (veya hidrojen füzyonunun başlayıp başlamayacağını) hesaplamasını istiyor. Bu, gerçekten çok saçma ve böyle bir konuşmanın yaşanmış olma ihtimali yok; çünkü Einstein bunu hesaplayamazdı. Hesaplamayı Bethe yapabilirdi ve yapan da oydu. Merak edenler için: Füzyonun başlaması için 15 milyon santigrat derecelik bir sıcaklık gerekir, uranyum ve plütonyum bombaları ise çevreyi ancak 1 milyon santigrat dereceye kadar ısıtabilir.

Yani, Einstein'ın adını geçirebilecekleri birçok diyalog varken neden onu bu saçma hesaplamayla dahil etmişler ki?

Pişman Oppie?

Dördüncü sırada, filmde Oppenheimer'ın atom bombası üzerine yaptığı çalışmalara pişman olmuş gibi gösterilmesi geliyor; ancak gerçek bu değil. Burada İkinci Dünya Savaşı'ndaki ruh haline değinmeye gerek yok, ancak Oppenheimer'ın ölümüne kadar söylediği birçok sözden, bombayı yaptığına pişman olmadığı anlaşılabiliyor.

Yine de bu tartışma, derin bir İkinci Dünya Savaşı bilgisi ve Nazilerin bir atom bombası yapma veya nükleer enerji kullanmaya yönelik çabalarına dair sağlam bir anlayış gerektiriyor. Yeterli bilgilere sahip olmadan o dönemin şartlarını yorumlamak hiçbir işe yaramaz.

Matematik Yeteneği

Son olarak filmde Einstein, Oppenheimer ile tek ortak noktasının ikisinin de matematiği küçümsemesi olduğundan bahsediyor. Bu çok ilginç, çünkü Einstein yeterince matematik biliyordu, ihtiyacı olan matematiği öğrenmişti ve matematiğe karşı küçümser bir tavrı yoktu. Oppenheimer ise kısa bir zaman aralığında kuantum mekaniğinin uygulamaları üzerine 12 makale yazmıştı ve makalelerinin bazıları oldukça matematiksel nitelikteydi. Ayrıca Oppenheimer yeni kuantum mekaniğinde saçılma teorisi üzerine çalışan ilk insanlardandı - ki eski teoride bu mümkün değildi. 1925-1940 yılları arasında yaptığı araştırmalar oldukça iyi olsa da Heisenberg, Pauli veya Dirac seviyesinde değildi; çünkü yarışa biraz geç katılmıştı. Yine de unutmamak gerekir ki ABD'ye kuantum mekaniğini getirmiş ve oldukça iyi bir teorik fizik okulu kurmuştu.

Film, İzlemeye Değer mi?

Filme geri dönecek olursak... İzlenmesi gereken, iyi bir film. Eğer bir fizikçi değilseniz, filmdeki isimlerin çoğu size yabancı gelebilir, ayrıca iki farklı bomba yapma süreci de pek ilginizi çekmeyecektir. Yine de seyirci filmi izlerken bir savaşın 4. yılında bombayı ortaya çıkaran koşulları kavrayacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bana kalırsa, Oppenheimer'ın federal güvenlik sertifikasını kaybettiği soruşturma üzerinde fazla durulmuş. Burada Lewis Strauss gibi bir politikacıdan çok, fizikçileri görmeyi isterdim. Yine de bu noktada, Strauss'u oynayan oyuncunun harika bir iş çıkardığını söylemeliyim. Buna karşın Oppenheimer'ı canlandıran Cillian Murphy ne kadar övülse de bence karakter oldukça soğuk görünmüş, oysa Oppenheimer içindeki melankoliye rağmen hayatı seven biriydi. Buna rağmen filmde sürekli tedirgin bir Oppenheimer görüyoruz.

Sonuç

Sonuç olarak bunun sadece bir film olduğunu unutmamak gerek. Kendi hayatınıza da bir kamera tutulacak olsa, hangi açıdan çekim yaptığına göre sizi de bir aziz veya bir ahmak gibi gösterebileceğini, oysa aslında herkesin bunların bir karışımı olduğunu unutmadan, tadını çıkarmak gerek.

Dolayısıyla, tensör kalkülüsü geleneğini takip edecek olursa: Bu filme 2 yukarı, 1 aşağı indis veriyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Son bir nokta: Minnesota'daki sözlü sınav komitemde bulunan Prof. Hans Courant (1924-2019) bombanın yapımında Los Alamos'ta bir elektrikçi olarak çalışmıştı. Trinity testini ise 10 km uzaklıktan izlemişti. Bombanın neden olduğu ışık, şok dalgaları ve sese şahit olduktan sonra şunları söylemişti:

Bombanın bir sonraki patlamasında altında insanlar olacağını fark ettim.

Bu farkındalık, profesörü oldukça üzmüştü. Filmdeki eksik parça da "bombanın altındaki insanlar" idi.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
146
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 83
  • Muhteşem! 22
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 11
  • İnanılmaz 9
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Üzücü! 4
  • İğrenç! 3
  • Korkutucu! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:01:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15397

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. D. B. Tekin, et al. ODTÜ'lü Bir Fizik Profesörünün Gözünden Oppenheimer!. (23 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15397
Tekin, P. D. B., Bakırcı, Ç. M., Alparslan, . (2023, August 23). ODTÜ'lü Bir Fizik Profesörünün Gözünden Oppenheimer!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15397
P. D. B. Tekin, et al. “ODTÜ'lü Bir Fizik Profesörünün Gözünden Oppenheimer!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Aug. 2023, https://evrimagaci.org/s/15397.
Tekin, Prof. Dr. Bayram. Bakırcı, Çağrı Mert. Alparslan, . “ODTÜ'lü Bir Fizik Profesörünün Gözünden Oppenheimer!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 23, 2023. https://evrimagaci.org/s/15397.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close