Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mudlife Buba
Üye 29 Kasım 2020 3 Cevap
1

Amerika kıtasındaki primatlar Afrika'daki kuzenlerine nasıl bu kadar benzer evrimleşebildiler?

Şahsen evrim hakkında yeterince bilgim olduğunu düşünüyorum ama bunun cevabını bir türlü bulamadım. Kristof Kolomp Amerika kıtasını keşfettiğinde orda da insanlarla karşılaşmıştı (üstelik onlar da da sünnet geleneğin olduğunu gördü. Çok ilginç.). Biz homo sapiensin 4-4.5 milyon yıl önce primattan yavaş yavaş ayrıldığını biliyoruz. Ama Amerika kıtası Afrika dan bir buçuk milyar yıl önce ayrıldığını biliyoruz. Oradaki primatlar insana, Afrikadaki kuzenlerine nasıl bu kadar benzer evrimleşebildiler
896 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Sivasli Istari
Lise öğrencisi 29 Kasım 2020

Oralarda yaşayan insanlar farklı primatlardan gelişen farklı insan ırkları değiller onlar biziz. Yani onlar homo sapiens. Amerika kıtasına geçmek insanlığın tarıma geçmesiyle doğru orantılı yani insanlık tarıma geçtiği zaman ile Amerika kıtasını keşfetmesi aynı zamanlara denk geliyor. (Günümüz) Rusyasının ucundan Bering boğazı üzerinden Amerika kıtasına kolay bir geçiş yapılabilir ki o zaman ki şartları düşünecek olursa havalar daha soğuk olduğu için boğazdan geçmek daha kolay olur. Yani kısaca onlar farklı insan değiller onlar biziz.

Bering boğazı üzerinden Amerika’ya geçiş
Bering boğazı üzerinden Amerika’ya geçiş
Sapiens “Yuval Noah Harari”
409 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
M. Oguz Dişli
Öğrenci 30 Kasım 2020

Bu durum kıtaların önceden tek bir kıtanın ayrılarak farklı kıtaları oluşturduğunu kanıtlar niteliktedir ve farklı kıtalarda olsalar da ortam değişse bile bir şekilde canlıların hayatta kalmaya devam ediceğinin de kanıtıdır. Bu sadece aynı türlerin fosillerini bulmaktan ibaret değil aynı zamanda evrimleri de birbirine yakın şekilde gelişmiştir .Çünkü canlılar avcılar ve avlar olarak farklı kıtalarda bulunmuşlardır . Aynı avcılar da avlarla beraber gelmiştir yani . Evrimleri de genelde iklimsel farklılık yüzünden fenotip olarak canlıları farklılaştırmışlardır. Tabi baştan beri bahsettiğim değişimler 1 yılda yaşanmış şeyler değiller 😀 . YouTube bu kıtaların ayrılması konusunda güzel videolara sahip . İstersen Kör Saatçi'yi de okuyabilirsin .

129 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tc Unutmaz
Tc Unutmaz
2,585 UP
İrfan Unutmaz. 1 Aralık 2020

Bence sorunun can alıcı noktası. fosiller.Daha açık bir değişle soru ve sorun, bir zamanlar yaşamış canlıların artık yaşamıyor ve yeryüzünden silinmiş olması, ama geride kalan fosillerinin, neden farklı kıtalarda bulunmuş olmasıyla ilgili. Bu doğruysa, yanıt çok basit: Bu fosilleşmiş canlılar, yaşadıkları dönemde aynı ortak ve tek coğrafyayı (kıtayı) paylaşıyorlardı. Ama daha sonra milyar yada yüz milyonlarca yıl süren jeolojik olaylar sonucunda bulundukları coğrafya (ya da ana kıta) birinden ayrılarak dağıldı. Böylece bu hayvanlar, yeni oluşan farklı kıtalarda yaşamlarını sürdürmeye devam ettiler. Öldüklerinde ise, fosilleri doğal olarak bu farklı kıtalarda ortaya çıktı. Ayrıca bir dünya haritasına bakarsanız, karşılıklı duran bütün kıtaların neredeyse tüm girinti ve çıkıntılarının bir yapboz oyunu (lego) gibi birbirlerine denk gelip karşılıklı yerleşecekmiş gibi durduklarını kolayca görürsünüz. Ama bu olay, homo sapies ve onunla yakın zamanda oluşmuş diğer canlılar için geçerli değildir. Çünkü bu "yeni" canlıların evrimleşip oluşma süresi, kıtaların kayma dağılma sürecinden çok çok kısa ve yenidir.

163 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close