Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Dünya ilk oluşumundan beri değişip gelişmesine rağmen neden kütlesi değişmez ?

229 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi

Merhaba.Kütlenin korunumu kanunu gereği elbette.Evet,düşününce anlamsız geliyor ama deneye yanıla soruyu çözmeye çalışalım:Dünyanın gelişiminden kastınız nedir? 1000 yıl önce tuvalet kağıtları yokken dünya daha mı az kütleye sahipti? Tabii ki hayır :) Tuvalet kağıtlarının neyden üretildiğine bakalım.Birincil olarak ağaçtan elbette.Ee,ağaç zaten 1000 yıl önce yok muydu? Demek ki bir dönüşüm söz konusu.Başka bir örneğe belki de en göze batanına bakalım: kentleşme.Kentleşme deyince aklımıza modern kat kat binalar gelir.Tabii ki bir de betonlaşma gelir.Betonun hammaddesine bakalım:çimento,agraga(kum,çakıl,taş),su.Çimento hariç hepsi doğada var gibi görünüyor.Peki çimento nedir? Killi kalkerlerin özel fırınlarda pişirilmesiyle elde edilen ve su katınca da harç dediğimiz yani kuruyunca da beton haline gelen bir maddedir.Kil nedir? Doğada bolca bulunan bir malzemedir.Demek ki "yarattığımız" her şey yoktan var olmadı; dönüştürüldü.Ha bu arada kentleşirken kestiğimiz ağaçların da bir canı, yani kütlesi vardı;unutulmasın.(Bu vesileyle termodinamiğin 1.yasasını da kanıtlamış olduk,merhum fizikçilerimize rahmet olsun:) Dolayısıyla bir enerji ya da bir kütle kaybı söz konusu değil.Genel konteksti anlamak adına verilen örnekler yeterli zannediyorum.Bu ana mentaliteyi anlarsak eğer,bunu,plastiklere vesaireye uygulayarak çevremizi daha net anlamlandırabiliriz.Son olarak,bunu insanlığa dolayısıyla canlılığa da uygulayabilirsiniz; hatta ve hatta suya bile.İçtiğimiz su bile binlerce hatta milyonlarca öncesinin suyu.Canlılar ise tamamen doğal kaynaklı beslendiği için.Yani aldığını yerine koymak kaydıyla.

140 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close