Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Esra Aslan
Üye
3

Entelektüel zihnin özellikleri nelerdir? Bu özelliklere sahip olmak için kendini eğitmek niçin gereklidir?

4,564 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Entelektüel demek, en kısa tanımı ile öncü demektir. Herhangi bir alanın öncüsü, o alanın entelektüelidir. İnsanı ve insanlığı tek maddede inceleyecek olursak da diğer tüm canlılar ile ortak bir yaşam motivasyonu olarak "hayatta kalmak" dışında gösterdiğimiz ilk faaliyet, insanlık ve medeniyetimizin inşası anlamında öncülük vasfını üstlenir ve bu olgu da felsefedir.

Yani insan, hayatta kalma amacına yönelik faaliyetler dışında ilk olarak felsefe yapmıştır. Kendisini, çevresini, hayatı, dünyayı gözlemlemiş, anlamaya ve keşfetmeye çalışmıştır. Felsefe de bildiğimiz kadarı ile sorgulamakla ve soru sormakla başlar. Ahmet Arslan'ın söylemi ile felsefe ve bilim, meraktan ve hayretten doğmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Buna göre entelektüel bir zihnin ilk özelliği sorgulamasıdır. Sorgulamayan bir insanın dünyayı ve kendisini anlaması, kavraması pek olanaklı görünmemektedir.

Sorguluyoruz ve soru soruyoruz. Cevap nereden geliyor? Birçok kaynaktan. Öncelikle doğadan. Çevremizden yani. Çevremizi anlamak için de gözlem yapmak gerekir. Ancak gözümüz ve duyularımız da yanılmaya açıktır. Gözlem, soru sormak için verimli bir kaynak ise de cevap bulmak için aldatıcı olabilir. Daha güvenilir bir şeye ihtiyaç var. O ne? Yöntem. Doğru cevaplara ulaşabilmek için belirli bir yöntem izlememiz gerekiyor. Bu ne? Bilim...

Tüm Reklamları Kapat

Ama bu oldukça zahmetli. Uğraşmasak olmaz mı? Olur. Bak, birileri bazı sorulara zaten cevap vermiş. Hani nerede? Bu kitapta tüm cevaplar var. Öyle mi? Bu cevaplar nereden gelmiş? Yukarıdaki adamdan. Hmm? Harika. Ve o diyor ki benim söylediklerime inanmayanla dostluk kurma. Neden? Çünkü en doğru benim. Bana inanmıyorsa o kötüdür. Sana inananlar iyi inanmayanlar kötü mü? Evet... Hmm... Anladım...

Ben en iyisi biraz zahmet çekip bilimle doğruya ulaşmaya çalışayım. Çünkü sorgulamadan bilgi edinirsem bana verilen bilgiler doğruyu yansıtmayabilir. Demek ki her zaman sorgulayıcı, araştırıcı, inceleyici olmak ve evrensel bilimsel yöntemlerle doğruyu aramak gerekli.

691 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Ilber Ortaylı "Bir ömür nasıl yaşanır" adlı kitabında bu konuya değinmiş.

Ilber Ortaylı diyor ki" Entellektüel üstüne vazife olmayan işlerle ilgilenen kişidir. Örneğin mesleği kimyadır ama coğrafya ve tarihle ilgilenir, resim yapar. Entellektüel olmak için işinle, aşınla, ekmeğinle ayrı şeylere de ilgi duymalısın. Bunları öğrenmek için de zaman, para ayırmalısın."

Tüm Reklamları Kapat

Görkem Öge'nin yorumunda bahsettiği öncü " avangard" olarak geçer. Entellektüeller aynı zamanda avangard veya elit olmakta mıdır? Bu her zaman doğru değil.

487 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close