Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Furkan Tepe
Üye 4 Ekim 2019
3

Evrim karşıtlarının 2 boğumlu (merkezli) kromozoma sahip "maymundan", 3 boğumlu (merkezli) kromozoma sahip insan evrimleşemez iddiası doğru mudur?

3,495 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik 1 Eylül 2020
Orijinal Soru: Evrime karşı bu argümana cevap verebilir misiniz?

Kromozomda "boğum" diye bir özellik yok. Ona en yakın sentromer var, o da herkeste 1 tane. Yani bitkilerde 1, hayvanlarda 2, insanlarda 3 boğum diye bir şey yok, tamamen uydurma bir kavram. Kaldı ki biz de hayvanız zaten. Hayvan olmak için bütün taksonomik kriterleri sağlıyoruz. İnsan, Hayvanlar (Animalia) aleminde (kingdom'ında) yer alır.

Bundan sonrası bu argümanı savunan kişilerdedir. Bilimsel şüphecilik, ispat yükü gereği bir söz sadece Necmettin Erbakan (veya kim olursa olsun fark etmez. Argüman sahibi) söyledi diye doğru değildir, bu argümanı savunan kişiler sözü edilen bilimsel çalışmaları göstermekle yükümlüdür.

Tüm Reklamları Kapat

824 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Diğer Cevap. (1 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 1 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 7 Ekim 2019

Bu eski başbakan Necmettin Erbakan tarafından gündeme getirilen ve büyük ihtimalle bizzat onun tarafından uydurulan veya duyduğu bir şeyi yanlış bir şekilde aktarmasından doğan bir iddia. En ufak bir gerçekliği yok.

Kromozomda "boğum" diye bir özellik bulunmuyor. Yani belli canlılarda iki boğum, belli canlılarda üç boğum diye bir durum söz konusu değil. Kromozomlarda boğuma en yakın olan şey sentromer dediğimiz yapı; ancak bu da (eğer bir genetik hasar/problem yoksa) her kromozomda 1 adet bulunan bir yapı. İnsanların karyotipi (kromozom yapısı) böyledir:

Bu, şempanze karyotipi:

Tüm Reklamları Kapat

Diğer birkaç hayvanınki buradan görülebilir. Bu da insan ile şempanze kromozomlarının yan yana kıyası:

Muhtemelen biyolojinin ve genetiğin doğru düzgün anlaşılmaması sonucu uydurulan bir bilginin kulaktan kulağa aktarılmasıyla iyice çarpıklaşmasının bir ürünü bu.

İnsan, hayvandır. (Bu da çocuklar için anlatımı)

1,364 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Cell Line Genetics. (7 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 7 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Alkışlarla Yaşıyorum. (7 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 7 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close