Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Şizofreninin beyin üstündeki fiziksel ve kimyasal etkiler nelerdir?

731 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Elif Erdoğan
Elif Erdoğan
38K UP
bilim sever

Şizofreni, düşünceyi, algıyı, duyguyu, hareketi ve davranışı etkileyen, değişken belirtilerle seyreden bir hastalıktır. Belirtilerin görünümü kişiden kişiye ve zaman içerisinde değişiklik göstermekle birlikte sıklıkla ömür boyu sürebilir ve önemli derecede yeti yitimine sebep olur. Sıklıkla 20’li yaşlarda başlayan şizofreni, kişileri hayatlarının en işlevsel döneminde yakalar ve pek çok vakada alevlenmeler ve düzelmelerle giden uzunlamasına bir seyir izler.

Şizofreni hastası olmadık sesler duyabilir, kimsenin görmediği görüntüler görebilir, takip edildiğini, kendisine ve ailesine zarar verileceğine inanarak yoğun korku yaşayabilir.

Yapılan yeni bir çalışmada bulunduğuna göre şizofreni, beyinden geçen bütün iletişim sistemini bozabiliyor ve bilim insanlarının daha önce düşündüğünden daha fazla zihin bölgesini etkiliyor. Bu durum, hastalığın kontrolü nasıl ele aldığına dair yeni bir ışık tutuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Söz konusu çalışma, beyaz maddenin (sinirlerin iletişim kurmasını sağlayan yağlı beyin dokusu) psikiyatrik bir hastalıkla olan ilişkisi üzerine şimdiye kadar yapılan en geniş çalışma olma özelliğini taşıyor ve şizofreni ile diğer zihinsel hastalıkların ardındaki işleyişleri anlamada yardımcı olabilir.

Araştırmacılardan oluşan uluslararası bir takıma göre şizofreninin sebepleri ve sonuçları için beyinde nereye bakacağımız konusunda daha fazla şey bilirsek, o zaman daha etkili tedaviler bulabiliriz. Bu çalışma, şizofreninin nerede kök saldığını epey ayrıntılı şekilde gösteriyor.

Çalışma yürütülürken Southern California Üniversitesi’nde (USC) bulunan ve şimdi Harvard Tıp Okulu’nda çalışan takım üyesi Sinead Kelly şöyle söylüyor: “Şizofreninin, beyaz madde bağlantısını beyin genelinde yıpratan bir hastalık olduğunu ilk defa kesin olarak söyleyebiliriz.”

Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında 21 milyon insanın şizofreniden etkilendiğini söylüyor. Şimdiye kadar bu durumdan kaynaklanan zararın çoğunun, beynin prefrontal ve temporal loplarında meydana geldiği düşünülüyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Beyindeki bu bölgeler duymaktan, kişiliğimizi belirlemekten ve karar vermekten sorumlu.

Ancak yeni çalışma, tıpkı aşınmış telefon veya internet kabloları gibi, bağlantıların bütün beyin genelinde bozulduğunu söylüyor; özellikle de beynin iki yarım küresi arasındaki iletişimi kontrol eden corpus callosum bölgesinde.

Kötü şekilde etkilenen bir diğer bölge ise, beynin bilgiyi işlemede anahtar yapılarından biri olan corona radiatanın ön bölgesiydi.

Araştırmacılar, 29 farklı uluslararası çalışmadan söz konusu bozukluğa sahip 1.963 kişiyi ve 2.359 kişilik kontrol grubunu kapsayan büyük bir veri dizisi toparladı.

Difüzyon tensör görüntüleme adlı bir MRI çeşidinden alınan veriler kullanıldı. Bu yöntem, su moleküllerinin beyaz madde içinde nasıl hareket ettiğini ölçüyor ve beynin iletişim ağının olması gerektiği gibi yalıtılmadığı yerleri gösteriyor.

240 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Şizofreni Yalnızca Beyni Değil Vücudu Da Fiziksel Olarak Etkiliyor Olabilir!. (23 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 23 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Şizofreni, Beyinde Düşündüğümüzden Daha Fazla Sinir Şebekesini Yıpratıyor. (23 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 23 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Şizofreni Ve Beyin Yapısı Farklılıkları. (23 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 23 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
İlgili Yazılarımız
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close