Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Şizofreni ve Beyin Yapısı Farklılıkları

1 dakika
6,852
Şizofreni ve Beyin Yapısı Farklılıkları Neuro Central
Tüm Reklamları Kapat

Bağımlılık ve Zihinsel Sağlık Merkezi’nin (CAMH) yaptığı bir çalışma, şizofreniye sahip insanların beyin iletişim ağlarının diğer zihinsel hastalıklardan, özellikle sosyal fonksiyonlar ile ilgili bölgelerde daha farklı yapıda olduğunu gösterdi. Tanımlanması da göreli olarak daha zor olan bu hastalığa, beyinde yeni keşfedilen bu fiziksel farklılıklardan yola çıkarak daha hızlı tanı koyulabileceği umuluyor. Makalenin kıdemli yazarı Dr. Aristotle Voineskos şöyle diyor:

Şizofrenik bozukluğa sahip insanları iyileştirmek oldukça zor. Tanılamadan 20 yıl sonra bile sosyal izolasyon, iş ve ilişki eksiklikleri ve kronik bozukluklar sık gözlemleniyor.

Başyazar Dr. Anne Wheeler ise şöyle diyor:

Bozukluğa sahip beş insandan biri bu semptomlardan birini yaşıyor. BU noktada negatif semptomları tedavi edecek bir yöntem yok. Psikoz kontrol altına alındıktan sonra bile kişinin gündelik işlevinde çok büyük etkileri var.

Bilim insanları, 128 şizofrenik bireyi birinci, 130 sağlıklı bireyi ikinci, 39 bipolar bozukluk sahibi bireyi ve 43 sağlıklı bireyi üçüncü bir araştırma grubuna ayırdı. MRI yöntemini kullanarak 3 grubu inceledi. Voineskos şöyle devam ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Biyolojik, beyin tabanlı bir göstergeye sahip olmamız sosyal bozuklukları daha hızlı saptamamızı sağlayabilir. Bu yöntemin kullanılmadığı durumlarda, klinik gözlem ile sosyal bozuklukların saptanması yıllar alabilir.

Araştırmacılar, ağ analizi isimli özgün bir araştırma yöntemi benimseyerek ağ yoğunluğu ve bağlantı durumlarını incelediler. Voineskos şöyle diyor:

Ciddi şizofrenik bozukluğa sahip bireylerin beyinlerinin belli kısımlarının iletişimlerinde, diğer bireylere (daha az ciddi şizofrenik bozukluğa sahip bireyler dahil) kıyasla bozukluklar bulduk.

Hasarlı beyin bölgelerinin sosyal fonksiyon bozuklukları ve negatif semptomlar ile yakından ilgili olduğu tespit edildi. Bu araştırmada edinilen bulgular sayesinde yeni terapiye yönelik, beynin belli kısımlarını hedef alan yöntemlerin geliştirilmesi umuluyor. Konu hakkında araştırmalar CAMH’de sanal gerçeklik teknolojisi ve beyin uyarım deneyleriyle sürdürülüyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 17
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Muhteşem! 4
  • İnanılmaz 2
  • Korkutucu! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
  • ScienceDaily. Brain Networks Differ Among Those With Severe Schizophrenia, Study Shows. (18 Mart 2015). Alındığı Tarih: 30 Ocak 2019. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/11/2024 08:16:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4057

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Filogenetik
Sendrom
Hekim
Ekoloji
Sindirim
Ergen
Hayatta Kalma
Karanlık Madde
Yüksek
Teleskop
Siyaset
Bebek Doğumu
Arı
Tehdit
Hücre
Yaşlılık
Biyoloji
Astrofotoğrafçılık
Arkeoloji
Pandemik
Felsefe
Alkol
Ekosistem
İspat Yükü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Karagözoğlu, et al. Şizofreni ve Beyin Yapısı Farklılıkları. (1 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4057
Karagözoğlu, M., Bakırcı, Ç. M. (2016, January 01). Şizofreni ve Beyin Yapısı Farklılıkları. Evrim Ağacı. Retrieved November 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4057
M. Karagözoğlu, et al. “Şizofreni ve Beyin Yapısı Farklılıkları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Jan. 2016, https://evrimagaci.org/s/4057.
Karagözoğlu, Mert. Bakırcı, Çağrı Mert. “Şizofreni ve Beyin Yapısı Farklılıkları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 01, 2016. https://evrimagaci.org/s/4057.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close