Şizofreni ve Beyin Yapısı Farklılıkları
Bağımlılık ve Zihinsel Sağlık Merkezi’nin (CAMH) yaptığı bir çalışma, şizofreniye sahip insanların beyin iletişim ağlarının diğer zihinsel hastalıklardan, özellikle sosyal fonksiyonlar ile ilgili bölgelerde daha farklı yapıda olduğunu gösterdi. Tanımlanması da göreli olarak daha zor olan bu hastalığa, beyinde yeni keşfedilen bu fiziksel farklılıklardan yola çıkarak daha hızlı tanı koyulabileceği umuluyor. Makalenin kıdemli yazarı Dr. Aristotle Voineskos şöyle diyor:
Şizofrenik bozukluğa sahip insanları iyileştirmek oldukça zor. Tanılamadan 20 yıl sonra bile sosyal izolasyon, iş ve ilişki eksiklikleri ve kronik bozukluklar sık gözlemleniyor.
Başyazar Dr. Anne Wheeler ise şöyle diyor:
Bozukluğa sahip beş insandan biri bu semptomlardan birini yaşıyor. BU noktada negatif semptomları tedavi edecek bir yöntem yok. Psikoz kontrol altına alındıktan sonra bile kişinin gündelik işlevinde çok büyük etkileri var.
Bilim insanları, 128 şizofrenik bireyi birinci, 130 sağlıklı bireyi ikinci, 39 bipolar bozukluk sahibi bireyi ve 43 sağlıklı bireyi üçüncü bir araştırma grubuna ayırdı. MRI yöntemini kullanarak 3 grubu inceledi. Voineskos şöyle devam ediyor:
Biyolojik, beyin tabanlı bir göstergeye sahip olmamız sosyal bozuklukları daha hızlı saptamamızı sağlayabilir. Bu yöntemin kullanılmadığı durumlarda, klinik gözlem ile sosyal bozuklukların saptanması yıllar alabilir.
Araştırmacılar, ağ analizi isimli özgün bir araştırma yöntemi benimseyerek ağ yoğunluğu ve bağlantı durumlarını incelediler. Voineskos şöyle diyor:
Ciddi şizofrenik bozukluğa sahip bireylerin beyinlerinin belli kısımlarının iletişimlerinde, diğer bireylere (daha az ciddi şizofrenik bozukluğa sahip bireyler dahil) kıyasla bozukluklar bulduk.
Hasarlı beyin bölgelerinin sosyal fonksiyon bozuklukları ve negatif semptomlar ile yakından ilgili olduğu tespit edildi. Bu araştırmada edinilen bulgular sayesinde yeni terapiye yönelik, beynin belli kısımlarını hedef alan yöntemlerin geliştirilmesi umuluyor. Konu hakkında araştırmalar CAMH’de sanal gerçeklik teknolojisi ve beyin uyarım deneyleriyle sürdürülüyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 17
- 6
- 4
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
- ScienceDaily. Brain Networks Differ Among Those With Severe Schizophrenia, Study Shows. (18 Mart 2015). Alındığı Tarih: 30 Ocak 2019. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/01/2025 12:15:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4057
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.