Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Paranoid Şizofreni Nedir?

3 dakika
177,173
Paranoid Şizofreni Nedir? A Batuiful Mind (2001)
Tüm Reklamları Kapat

Paranoid Şizofreni (PS), Dünya'nın pek çok yerinde, en yaygın olarak görülen şizofreni tipidir. PS sahibi kişileri çoğu zaman saptamak zor olabilmektedir, çünkü bu kişiler oldukça dengeli gibi görünen bir psikolojiye sahiptirler. Duygusal sorunlar, konuşmayla ilgili problemler ve katatonik belirtiler neredeyse hiç göstermezler. Ancak klinik olarak incelendiklerinde çoğunlukla paranoya sahibi, yanılgılara sahip, genellikle halüsinasyonlar gören bireylerdir. Halüsinasyonlar sesli veya görüntülü olabilir.

Semptomlar

PS hastalarında görülen genel semptomlar şu şekildedir:

  1. Takip edildiğine dair hisse kapılma
  2. Özel olduğuna, özel bir görev için Dünya'ya gönderildiğine, kendisine özel bir görev verildiğine, vücudunun aslında doğaüstü olduğuna inanma
  3. Kıskançlık
  4. Emir veren ya da tehdit eden sesler duyma
  5. Aslında olmayan kokuları ve tatları aldığını hissetme
  6. Düşünsel bozukluklar ve bir inanca saplantılı bir şekilde bağlanma, ritüelleştirme
  7. Gerçek olmayan, yanılgısal veya sanrılı düşünce ve inançlarını başkalarına yayarak kendisini öne çıkarma, lider konumuna geçmeye çalışma
  8. Kendisine ya da görüşlerine ters çıkan kişilere karşı saldırganlık; genel saldırganlık, öfke hali
  9. Kendi kendine konuşma, kişilik bölünmeleri

Paranoid Şizofrenide Davranışlar ve Psikoz

PS, aralıklarla nükseden ya da kronik (uzun süreli) bir hastalık olarak belirebilir.

Tüm Reklamları Kapat

PS hastaları, tedavi altına alınmazlarsa psikoza girerek gerçek ile bağlarını tamamen yitirirler. Hastalık farklı kişilerde farklı şekillerde ortaya çıkabilir ama genel olarak iki tipte görülür:

Kişi, kendi içerisine kapanır. Bu kişiler genellikle kendilerine verildiğine inandıkları görevleri yerine getirememe korkusuyla kendi içlerine kapanırlar ve genellikle depresif bir ruh haline sahip olurlar. Dikkatli analiz edilmezlerse tipik depresyon hali ile karıştırılabilir. Hatta PS genellikle gelip giden türde olduğu için kişilere yersiz yere manik depresif teşhisi de konulabilir. Ancak halüsinasyonlar, yanılgılar ve yukarıda verilen diğer semptomlarla teşhis konulabilir.

Paranoid Şizofreni'de birey kendi içine kapanabilir.
Paranoid Şizofreni'de birey kendi içine kapanabilir.
Drugs Inn

Diğer grup ise kendisindeki bu üstünlük iddiasına bel bağlayarak kendisini ortaya çıkarma, lider konumunda olma, diğer insanları bu özel görevi amacıyla manipüle etme şeklinde davranışlar gösterir. Bu kişilerde, sürekli hayal görme hali, sürekli özel olduğuna inanarak bu "özel" oluşlarını ispatlama ve tatmin etme merakı, kendisi gibi düşünenler bularak ya da etraflarındaki insanları ikna ederek kendilerinin özel oluşunu kabullendirmeye, ispatlamaya çalışırlar. Kendilerine verildiğine inandıkları özel görevleri yerine getirmek için organize olmayı hedeflerler. Kimi durumda kendilerinin "kutsanmış" ya da "özel görevle Dünya'ya gönderilmiş" olduklarını da sandıkları için, yüksek ego durumu da gözlenebilir.

Kısaca PS, farklı kişilerde farklı etkiler yaratabilen, çok tehlikeli bir zihinsel hastalıktır. Tedavisi ömür boyu ve genellikle akıl hastaneleri içerisinde sürer. Psikoterapi ve ilaç ile tedavi edilir.

Akıl Oyunları filminden bir sahne...
Akıl Oyunları filminden bir sahne...
YouTube

Akıl Oyunları

Prof. Dr. John Nash'in hayatını anlatan meşhur Akıl Oyunları isimli filmde, güzel bir şekilde işlenmektedir. Orada da görülebileceği gibi, çok nadiren de olsa büyük ve doğru yönlendirilmiş akıllarda dehayı pekiştirecek sonuçlara neden olabileceği gibi, geri kalan popülasyonun büyük bir kısmında, eğer ki şiddetli bir şizofreni durumu söz konusuysa, çok tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Bu yüzden yakından takip edilmeli ve bu hastalar tespit edildikten sonra hızla tedavi ve denetim süreci başlatılmalıdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
46
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 37
  • Merak Uyandırıcı! 25
  • İnanılmaz 17
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 16
  • Muhteşem! 15
  • Bilim Budur! 6
  • Grrr... *@$# 4
  • Umut Verici! 3
  • Üzücü! 3
  • Korkutucu! 3
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. Goldberg. What Is Paranoid Schizophrenia?. (13 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2018. Alındığı Yer: WebMD | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Paranoid Schizophrenia. (30 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2018. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • T. J. Legg. Paranoia And Schizophrenia: What You Need To Know. (25 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2018. Alındığı Yer: Medical News Today | Arşiv Bağlantısı
  • D. Cagliostro. Paranoid Schizophrenia. (14 Şubat 2018). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2018. Alındığı Yer: PsyCom | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 04:17:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/668

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Paranoid Şizofreni Nedir?. (18 Eylül 2011). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/668
Bakırcı, Ç. M. (2011, September 18). Paranoid Şizofreni Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/668
Ç. M. Bakırcı. “Paranoid Şizofreni Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Sep. 2011, https://evrimagaci.org/s/668.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Paranoid Şizofreni Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 18, 2011. https://evrimagaci.org/s/668.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close