Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Evrim, varlığın bilincine gerek duyar mı? Canlı ihtiyaç duyduğu özellikte bir organiği nasıl bilinçsizce sentezliyor? Yoksa bir deneme yanılma mı?

Soruda sormak istediğim örneğin bir organ oluşumundan ziyade ihtiyaç olunan dokunun milyonlarca organik bileşik arasından nasıl istenileni sentezlenir?
110 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Evrim tam bir deneme yanılma oyunudur aslında. Bu düştüğümüz yanılgıya "tasarım illüzyonu" da deniyor. Mesela yaratılışçılar veya akıllı tasarımcılar der ki, oksijen olmadan yaşayamıyoruz , demek ki oksijen biz yaşayabilelim diye özellikle koyulmuş. Evrim ile olamaz. İndirgenemez karmaşıklık gibi düşünebilirsiniz. Tasarım ilüzyonunun anlattığı şey şu: Örneğin büyük Büyük Oksidizasyondan sonra hayatta kalabilenler olduğu için biz varız. (çoğu canlı yok oldu.) Yani oksijen bize göre değil, biz (daha doğrusu atalarımız) oksijene göre evrimleşti. Diğer örnek ise şöyle: Meyveler biz onları yiyelim diye meyve yapmadı. Üremek ve tohumlarını güvende tutmak için yaptığı için karşılıklı evrim yaşandı. Anlattığı şey bu. Elbette bunun Başka bir benzetim de şu. Rastgele anahtar üreten bir makineniz ve bir kapı var, bir süre sonra kapıyı açan anahtar da üretiliyor ve kapıyı açıp devam edebildiği için o doğal seçilim ile seçilmiş, diğerleri geçemediği için ölmüştür ve geçebilen anahtara sahip olan geçebildiği için daha çok çoğalır. Diğer ölenleri görmeyenler yani kapının diğer tarafında bekleyenler sanki kapıyı açan anahtarın özellikle oraya konulduğunu sanar ve "Vay tam da kapıyı açması gereken anahtar." diye şaşırır.

Not olsun: ismi tasarım argümanı diye Tanrı'ya karşı bir örnek olarak görmenize gerek yok. Yaratılışçıların ve akıllı tasarımcıların evrime karşı bir örnek olarak bu "tasarım argümanını" kullandıkları için ve bu, karşı bir örnek olduğu için ismi böyle. Burada sadece evrimin işleyişi ile ilgili bir anlatım var. Elbette ister teistik evrimci olursunuz, ister materyalist evrimci ister başka bir görüş.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close