Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Muhsin Alperen Yılmaz
Üye 26 Haziran 2020 4 Cevap
7

Evrimsel süreçte herhangi bir mutasyon sonucu oluşan canlılar tür oluşturabilmiş midir?

1,084 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
100K UP
Araştırmacı 26 Haziran 2020

Mutasyonlar genetik çalışmaların temelini oluştururlar. Mutasyonun en önemli sonuçlarından biri, bir sonraki kuşağa farklı genetik özellikler aktarılmasına neden olmasıdır. Bu ise, farklı fiziksel özelliklere sahip bireylerin meydana gelmesidir.

Bu değişimler sonucu ortaya çıkarılan fenotipik çeşitlilik, genetikçilerin değişikliğe uğramış olan özelliği kontrol eden genleri çalışmalarına olanak sağlar. Genetik araştırmalarda mutasyonlar, nesilden nesile geçişlerde takip edilebilen, "marker"lar olarak kullanılırlar. Tarihte mutasyonların sunduğu fenotipik çeşitlilik olmasaydı, örneğin Mendel'in araştırmalarını yaptığı bezelye bitkisinin fenotipi tek olsaydı, bu deneyler hiçbir zaman sonuç bulamayacaktı.

Bu linkler yardımcı olacaktır diye düşünüyorum .

Tüm Reklamları Kapat

https://evrimagaci.org/mutasyon-evrimsel-surecin-hammaddesidir-443

https://evrimagaci.org/mutasyon-nedir-110

115 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (26 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 26 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 27 Haziran 2020

Evet, günümüzdeki bütün türler, bir noktada atalarında meydana gelmiş mutasyonların seçilmesi sonucu var olabilmiştir. Ama hayır, tek bir mutasyon yepyeni bir türe yol açamaz; çünkü hiçbir tür, tek bir mutasyonun değiştirebileceği bir özellik ile tanımlanmamaktadır; on binlerce genin ve milyarlarca nükleotitin farklı kombinasyonlarıyla tanımlanmaktadır. Ancak mutasyonlar biriktikçe yeni türler oluşabilmekte ve makroevrim gibi devasa değişimler bile kameraya kaydedilebilmektedir.

Dolayısıyla türler, mutasyonlar sonucunda evrimleşebilirler; ancak sadece mutasyon oldu diye tür oluşmaz. Mutasyonlar popülasyon içinde durmaksızın meydana gelir ve uyum başarısı üzerindeki etkisine bağlı olarak seçilir veya elenirler. Seçilenler durmaksızın birikir ve bir noktada, kullanılan tür tanımına bağlı olarak, artık yeni bir türün sınırlarına girilmiş olur.

Ve evet, gözümüzün önünde evrimleşen çok sayıda tür var.

Tüm Reklamları Kapat

164 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Pnas. (27 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
14
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 6 Eylül
Orijinal Soru: Bir canlı mutasyon sonucu başka bir canlıya veya yeni bir türe dönüşebilir mi? Ve nesiller o tür ile devam edebilir mi?

Tek bir mutasyonla? Hayır.

Genel olarak mutasyonların birikimiyle? Evet.[1]

Mutasyon, sihirli bir şey değil. Genomdaki kodların bir veya birkaç tanesinin değişmesi demek. E genom da o canlının hangi tür belirleyen şey olduğuna göre, genomu değişen bir canlının türünün değişmemesi imkansız.

Tüm Reklamları Kapat

Tabii ki türleri tek nükleotite göre tanımlamadığımız için, bir veya birkaç genin değişmesi de o canlıyı ayrı bir tür olarak kategorize etmek için yeterli değil. Ama mutasyonlar birikimli seçilim yoluyla, nesiller boyunca birikebildikleri için ve biriken bu mutasyonlar da türü tanımlayan genomıun dikkate değer bir bölümünün değişmesiyle sonuçlanabildiği için, türleşme de mümkün oluyor.

Zaten bu nedenle evrimi tek bir bireyde ve hatta çoğu zaman 1-2 nesilde değil, çok sayıda nesil boyunca gözlüyoruz. 1 nesilde de evrimi gözlemek mümkün; ama miktarı görece kısıtlı oluyor. Ama nesil sayısı ne kadar yüksekse ve tür içinde oluşan mutasyonların birikme bakısı ('seçilim') ne kadar fazlaysa, evrimi de o kadar hızlı gözlüyoruz.

Olay bundan ibaret. Evrim, anlaması zor bir şey değil.

220 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. L. Carlin. Mutations Are The Raw Materials Of Evolution. (1 Ocak 2011). Alındığı Tarih: 6 Eylül 2024. Alındığı Yer: Nature | Arşiv Bağlantısı
13
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 6 Eylül
Orijinal Soru: Bir canlı mutasyon sonucu başka bir canlıya veya yeni bir türe dönüşebilir mi? Ve nesiller o tür ile devam edebilir mi?

Evet, bir canlı mutasyon geçirerek zamanla yeni bir türe dönüşebilir. Bu süreç genetik mutasyonların birikimi ve doğal seçilim ile çevresel faktörlerin etkisiyle gerçekleşir. "Türleşme" olarak adlandırılan bu süreç genetik değişiklikler sonucunda yeni bir türün eski türle üreyemeyecek kadar farklılaşmasıyla tamamlanır. Nesiller boyunca biriken bu mutasyonlar organizmanın DNA'sında yeterli değişikliklere yol açarak farklı bir tür oluşmasını sağlar. Bu süreç birçok canlıda örneğin kuşların dinozorlardan evrimleşmesinde olduğu gibi belgelenmiştir. Kaynağa da bakabilirsiniz, sorunuzun uzun cevabı mevcut.[1]

Kaynaklar

  1. thetech. Can Dna Mutations Cause New Species To Evolve? - The Tech Interactive. Alındığı Tarih: 6 Eylül 2024. Alındığı Yer: thetech | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close