Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Korku insanları neye göre etkiler?

Kimi insan korktuğunda susar konuşamaz, kimisi hareketsiz kalır, kimisi saldırganlaşır.Örnek olarak yoldan geçen birine biri bıçak çıkarsa kimi kolundan tutmaya çalışır, kimi yere yatar, kimi kaçar, kimi olduğu gibi durur.Korku insanları neden ve neye göre farklı şekilde etkiliyor?
489 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Bireylerin neyden korktuğu, ve korktuğu şeyden neden korktuğuna dair düz mantık bir açıklama yapamayız. Öncelikle korkunun hem geçmiş deneyimlerin bilinçaltı kodları, hem de doğrudan savunma mekanizmalarıyla yakından alakaları olması, ve bilincimizin bunlara doğrudan erişiminin olmaması nedeniyle bilişsel terapi gibi bir terapi yöntemi olmadan net konuşmak kişinin kendisi için dahi mümkün değil. Bunu daha iyi anlamak için, kelebek, kedi, kurbağa gibi mantıksal olarak kendisinden korkulmayacak nesne, hayvan, hatta hiç tanımadığımız insanın fiziksel görünümünün dahi anlayamayacağımız bir nedenle bizi tedirgin edebileceği, korkutabileceğini gözden kaçırmamak gerekir. Yani korkuyor olduğumuz ŞEYin kendisi yaşamsal bir tehdit barındırmayabiliyor. Bu da, korkulan ŞEY ile kurulan bağın farklı bir gerekçesi olabileceğini göstermekte.

En klasik korku kaynakları travmatik olaylar, özellikle beynin derin kayıt aldığı ergenliğe kadar olan dönemde yaşanacak önemli olayların ömrümüz boyunca etkisinin olacağı aşikar. ----Bilinçdışı için zaman kavramı yoktur.---- Bu nedenle çok geçmişte yaşanan, kendisi yaşamsal bir tehdit olmasa da, bizim için öyle yorumlanmış bir olay, bilinçdışı için 50 yaşına gelsek de tehdit oluşturmaya devam edebilir. Travma çözülmediği sürece, olayla ilişki kurabileceği uyaranlarla karşılaştığında, yaşamsal tehdit algısı oluşturup bizi uyaracaktır. Biz de kendisi tehdit olmayan bu uyarandan neden korktuğumuzu anlayamıyor olacağız çoğu zaman.

Hem yaşam kalitemizi artırmak, hem de bilmeden kendimizi sabote etmemek için temel psikolojik bilgiye sahip olmamız (şahsen bunun ileri düzeyde olması gerektiğini düşünüyorum), hem karşılaştığımız olay ve bizim olayı yorumlama biçimimizi yönetmemizi kolaylaştırır, hem de eğer psikolojik destek alıyorsak, yapılan uygulamaların etkileri ve işleyiş biçimlerine daha kolay adapte olmamızı sağlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close