Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tunay Yalçıntepe
Üye
2

Live Science dergisinde URL sini koyduğum paylaşımda bakterilerin değişmediği yazıyor.Böyle birşey mümkün mü?

Çağrı nın bir videosunda görmüştüm.Her csnlı evrim geçirmek zorundadır.Yazıda bakterilerin uyum sağladığı için evrim geçirmediğini belirtmekte.Ancak seçilim baskısı olmasa bile Genetik Sürüklenme evrime sebep olur diye biliyorum.Beni aydınlatırsanız sevinirim.
251 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Haberin doğruluğunu bilmiyorum. O yüzden yorum yapmadan tarafsız olarak bakacağım.

Hardy-Weinberg Dengesi'ne yalnızca evrimin var olmadığı bir çevrede ulaşılabilir. Doğadaki çok az sayıda popülasyon bu dengeye ulaşabilir, çünkü sürekli olarak çevre değişmektedir ve evrim mekanizmaları popülasyon üzerine etki etmektedir. Hardy-Weinberg Dengesi, bu sebeple en temel ve en güçlü "evrim mekanizmalarının yokluğunda popülasyonun ulaşacağı denge" olarak tanımlanır. Yani Hardy-Weinberg Dengesi, bir popülasyonun şu koşulların sağlandığı takdirde ulaşacağı dengedir:

Tüm Reklamları Kapat

Mutasyonların olmadığı,

Doğal Seçilim'in olmadığı,

Tüm Reklamları Kapat

Genetik Sürüklenme'nin olmadığı (popülasyonun sonsuz büyüklükte olduğu)

Gen Akışı'nın ve Genetik Göç'ün olmadığı

Rastgele Olmayan Çiftleşmenin (Akrabalar Arası Üremenin) olmadığı,

popülasyonlarda ve çevrelerde Hardy-Weinberg Dengesi sağlanır.

Evet. Bu şartlar sağlanırsa evrim yaşanmaz. ÇMB'nin söylediği gibi genetik sürüklenme sayesinde neredeyse evrimleşmeyen bir popülasyon bulmak imkansız. Popülasyon sonsuz büyüklükte olamayacağı için. Ama biraz düşününce başka bir ihtimal daha var. Eğer ki bireyler arasında kalıtsal çeşitlilik yoksa genetik sürüklenme olsa bile evrimi etkileyemez (ya da genetik sürüklenme olmaz demek daha doğru olabilir.) Bakterilerde çeşitliliği sağlayan mekanizmaları burada anlatmıştım. Bunların hiçbirinin olmaması gerek ki bütün popülasyon aynı olsun ve evrim yaşanmasın. Eğer ki gerçekten böyle ise evrim yaşanmaz. Ama o kadar yılda bir mutasyon veya çeşitliliği sağlayan bir mekanizma bile çalıştı ise evrim yaşanmıştır.

111 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak 1. (14 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kaynak 2. (14 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Rahmi Eren Çakır
Öğrenci

Bu tür canlılara yaşayan fosiller deniyor ve evrim karşıtlarının da en sevdiği argümanlardan biridir. Bir fosil örneği gösterip ''Bakın milyonlarca yıldır aynı, evrim geçirmemiş.'' denir. Aslında durum böyle değildir. Eğer ki çevre değişmiyorsa ve canlı bu değişmeyen çevreye uyum sağladıysa, en az değişen canlılar daha avantajlı durumda olacaktır. Fakat bu durum, bu canlılar evrim geçirmiyor demek değildir. Elbette canlılar sürekli evrim geçiriyorlar ancak evrim canlının dış görünüşünü değiştirmek zorunda değildir.

Daha detaylı bilgi almak için Çağrı Mert Bakırcı'nın kaynaklarda bıraktığım makalesini okumanızı öneriyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (13 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 13 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Wikipedia. (13 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 13 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close