Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hüseyin Kurnaz
Üye 4 Haziran 2020 1 Cevap
1

insanın kendini bilme edimi kaç kalıp içinde gerçekleşir ve buna göre insan tanımına içkin hangi kavramlar yüzeye çıkar?

803 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Damla Şahin Uçar
Felsefe Öğrencisi 4 Haziran 2020

Merhabalar Hüseyin Bey,

Cevaplandırılması çok zor bir soru sormuşsunuz fakat gayet güzel bir soru. Öncelikle insanın kendini bilme edimiyle ilgili çeşitli sınırlandırılma yapılamaz gibi geliyor bana. Çünkü insanın kendini bilme çabası kişiden kişiye farklılık arz eder. Ama yine de bu konuda belli başlı kıstaslar olabilir. Aslında sizin sorunuz, üzerine makale yazılabilecek kadar derin bir soru.

İnsanın kendini bilmesi kendi karakterinin farkına varması demek. Ve bu "bilme" de dışarıdan bir gözle insanın kendisine bakabilmesini gerektirir. Bütün etkenlerden uzak, saf bir gözle bakabilmek önemlidir. Bunu gerçekleştirebilmek için derin bir çaba gerekse de sonu güzel olacaktır. Çünkü aslında kendimizi tanıyarak potansiyelimize uygun eylemlerde bulunuruz ve bu eylemler bize mutluluğu getirir. Bu anlayışı Aristoteles'te, Spinoza'da ve daha pek çok filozofta görmemiz mümkün. Biraz önce kendinimizi tanımanın derin bir çaba sonucu oluşacağını söylemiştim. Bu yol, uzun ve çetindir. Bilme eylemi zaten hep "yolda olma"yı gerektirir. Kaynakta da belirttiğim bir makale var ve oradan alıntılar yapacağım. Ama makaleyi okumanızı öneririm.

Tüm Reklamları Kapat

Kendini bilmek ruhunun ve bedeninin işleyişini bilmeyi de gerektirir değil mi? Herakleitos şöyle söylüyor: "Bütün yollarını yürüsen bile ruhun sınırlarına ulaşamazsın, öylesine derindir ruhun logos’u." Evet, nihai bir bilgiye ulaşmamız mümkün görünmüyor. Ruhun derinliklerine tam anlamıyla ulaşmak zor gibi geliyor bana. Fakat dediğim gibi kendi karakterini anlamlandırmaya ve kendini saf bir gözle görmeye çalışmak, "bilme" eyleminin yüceliğini fark etmek ve nihayetinde "kendini bilme" ediminden evreni bilmeye geçiş yapmak bu uğurda önemli unsurlar olacaktır. Daha önce de söylediğim gibi kendini bilme yolunda ilerleyen insan kendi potansiyeline uygun eylemlerde bulunacağı için daha mutlu olacaktır.

308 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Dergipark. (4 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close