Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hikmet Saygın
Hikmet Saygın
2,929 UP
Üye
16

Bir simülasyonda yaşamadığımıza dair tek bir kanıt bulabilir miyiz?

Bir simülasyonda yaşamadığımıza dair tek bir kanıt bulabilir miyiz? Örneğin eğer simülasyonda olsaydık şu olması gerekirdi fakat yok gibi tek bir örnek var mı?
1,444 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap

Evet, hatta bir simülasyonda yaşamadığımız neredeyse kesin. İzah edeyim:

Simülasyon Teorisi öylesine ileri sürülmüş, hiçbir mantıksal dayanağı olmayan, "Doğru olsa ne süper olurdu ya!" denerek geliştirilmiş bir argüman değil. Bir mantığı var:

  1. Medeniyetler, kendi geçmişlerinin veya alternatif gerçekliklerin hipergerçekçi simülasyonlarını yaratmaya ilgilidir (tıpkı insanların şu anda olduğu gibi).
  2. İnsanlar, simülasyonlar yaratmaya başladığından beri bu teknolojinin gerçekliği eksponansiyel olarak gelişmiştir. Eğer Tetris gibi oyunlardan başlayıp, sadece birkaç on yılda gerçekten ayırt edilemez simülasyonlar yarattıysak, bundan onlarca, yüzlerce yıl sonra yaratacağımız simülasyonlar bildiğimiz "gerçek hayat gibi" olacaktır ve içinde bilinçli varlıklar bile olacaktır.
  3. Bu simülasyonlar içindeki bilinçli varlıklar da kendi geçmişlerini ve alternatif gerçeklikleri simüle etmeye ilgi duyacaktır ve nihayetinde (tıpkı bizim başardığımız gibi) başaracaktır.
  4. Bu durumda simülasyon içinde simülasyon içinde simülasyon içinde... şeklinde giden sonsuz simülasyon olmalıdır.
  5. Bu sonsuz simülasyon silsilesi içinde "özel" bir yerde olmanın iki yolu, "ilk gerçek medeniyet" veya "son simüle edilmiş medeniyet" olmaktır. Bu ihtimal, sonsuz silsilenin içinde yok denecek kadar azdır.
  6. Dolayısıyla:
  7. Ya 1. öncül hatalı ve medeniyetler simülasyon yaratmaya ilgi duymuyorlar.
  8. Ya 2. öncül hatalı ve teknolojik gelişimin bir sınırı var (veya bilinç, simüle edilebilir bir yapı değil).
  9. Ya da biz simüle edilmiş bir medeniyet olmalıyız.

6a ve 6b inanılmaz düşük ihtimalli olduğu için, tek olasılık 6c gibi gözüküyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ama bu hatalı. Bunu, basit bir gözlem yaparak görebiliriz: Bizim yapabildiğimiz ve içinde bizim gibi bilinçler olan hiper-gerçekçi medeniyet simülasyonlarımız henüz yok. Yani biz, o simülasyon içinde simülasyon silsilesinde ortada bir yerde olmadığımızı biliyoruz!

Bu durumda yukarıdaki 5 numaralı öncülü tekrardan masaya yatırmamız gerekiyor demektir! Bu gözlemi açıklamanın üç yolu var:

  1. Ya biz o sonsuz simülasyon silsilesi içindeki son (en son üretilen, en alt seviyeli) medeniyetiniz.
  2. Ya biz o sonsuz simülasyon silsilesini başlatacak ilk medeniyetiz - ve henüz 1 tane bile hipergerçekçi simülasyon yok (ama gelecekte olabilir).
  3. Ya da Simülasyon Teorisi başka bir nedenle hatalı ve mümkün değil.

Az önceki argümanda, bu son 3 olasılıktan ilk ikisini "yok denecek kadar düşük ihtimalli" diyerek elemiştik. Şimdi "Yok ya, aslında ihtimal yüksek olabilir." dersek, Simülasyon Teorisi'ni doğrulamak için hüsnükuruntu yapıyoruz demektir.

Bu durumda en olası ihtimal, 3 numaralı ihtimal: Simülasyon Teorisi başka bir nedenle hatalı ve biz bir simülasyon içinde değiliz.

Tüm Reklamları Kapat

Simülasyon Teorisi'ni kurtarmanın tek yolu, yukarıdaki 2 numaralı ihtimalin öyle veya böyle doğru olması; yani simülasyon silsilesini başlatacak medeniyetin biz olmamız. Bu, Simülasyon Teorisi'ni sıkıcı (ve tırıvırı) bir ihtimal haline getiriyor; ama yine de gelecekteki olasılığa açık kapı bırakıyor.

Bu arada, sonsuz simülasyon silsilesi konusunda, Evren'de sonsuz enerji olmamasından ötürü alt seviyeli simülasyonlarda olması gereken veri, çözünürlük ve işlem gücü kaybı gibi problemler de var. Yani simülasyon içine simülasyon içine sonsuz simülasyonlar koyduğunuzda, termodinamik yasaları gereği her bir seviyede bazı kayıplar olmak zorunda. Bu durumda birkaç seviyeden sonra, çok ciddi işlemci sorunları yaşanırdı ve "hipergerçekçi" demekte zorlanacağımız kadar çok hata gözlerdik. Bu da Simülasyon Teorisi'ni baya bir zora sokuyor.

Son olarak: "Ya sonsuz simülasyon silsilesi yoksa da 1 tane süper-medeniyet varsa ve biz de onun yarattığı simülasyonsak?" sorusu da tanrıya inanmaktan farksız bir pozisyon oluyor:

  • Bir şeylerin nasıl ve neden bu şekilde olduğunu henüz açıklayamıyoruz ve bu nedenle kalıp bir "açıklama" uydurup, ona "Simülasyon" adını veriyoruz.
  • Gerçek cevapları aramak yerine, soruları ve cevaplarını ötelemiş oluyoruz.
  • Üstelik argüman çürütülemesin diye, aksi yöndeki her argümana "Ama o kadar zeki medeniyet tabii bizim bulmamıza engel olabilir." diyerek, argüman etrafına Cehalete Başvurma Safsatasından bir duvar örüyoruz.

Elbette Simülasyon Teorisi sonsuz olasılıklar denizinde doğru olabilir; doğru olma ihtimali objektif olarak %0 olmayan her şey doğru olabilir. Keza elbette bir tanrı yerine Simülasyon'a inanabilirsiniz; her şeye inanabilirsiniz. Ancak doğru olduğunu bilimsel ve objektif olarak gösterecek hiçbir işaret yok. Keza sizin (ve hatta yüz milyonlarca diğer insanla birlikte) bir şeye inanıyor olmanız, o şeyi gerçek yapmıyor. O nedenle de Simülasyon Teorisi'nin bu versiyonu bilimsel bir teori olarak değil; ancak modern bir inanç sistemi (ve kanıt noksanlığına rağmen çok ısrarlı bir şekilde savunulursa, bir dogma/kült) olarak görülebilir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
60
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet İkizceli
Meraklı

Simülasyonun bir parçası olsaydık bu soruya ünlü bilim adamları ve bilim iletişimcileri yanıt vererek simülasyon teorisinin mantıksızlığını bize anlatırdı. Böylelikle sözüne güvendiğimiz bu kişiler sayesinde simülasyon gerçeğini(!) farketme ihtimalimiz azalırdı. Sistemin kırmızı alarmı diyebiliri buna.

İroniyi bir kenara bırakacak olursam, simülasyonun sahiplerinin bu denli devasa bir simülasyonu yaratıp içerisine kendi kendine düşünebilen(veya düşündüğünü sanan) varlıkları koyabilecek kadar gelişmiş bir teknolojileri varsa eğer bunu içeriden fark etmemizi engelleyecek basit kodları da ekleyecek teknolojileri vardır. O yüzden bu teoriye agnostik dini görüşteki gibi bakmamız gerektiğini düşünüyorum.

Her ne kadar ben de inanmıyor olsamda “bazı gerçeklerin farkına varmamamız gerekiyor” düşüncesi ile yapılmış bir yapının içerisinde bulunuyorsak, ne kadar çabalarsak çabalayalım o gerçeklerin farkına hiç bir zaman varamayacağız.

Tüm Reklamları Kapat

14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İrem Kaplan
İrem Kaplan
107K UP
Kişisel deneyimlerim ve bakış açım
Orijinal Soru: Bir Simülasyonda Olmadığımıza Dair Herhangi Bir Kanıt Var Mı?

Merhaba, hayır herhangi bir kanıt yok. Bu soruya dair içinizdeki merakı biraz olsun bastıracak bir yazım var.

Blog yazılarımda "Matrix - Simülasyon" konulu bir içeriğim mevcut. Okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca dönütte bulunmanız beni çok mutlu eder.

Bilimle kalın.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Doruk Pekzeren
Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik
Orijinal Soru: Bir Simülasyonda Olmadığımıza Dair Herhangi Bir Kanıt Var Mı?

Simülasyonda isek simülasyonu inşa eden varlığın bulunduğu varlık düzleminde var olmalıyız.

İnsanlar olarak inşa ettiğimiz simülasyonlar bizimle aynı gerçekliğe dahiller.

Bununla vurgulamak istediğim nokta şu:

Tüm Reklamları Kapat

Sayaçlarımız, hesap makinelerimiz, bilgisayarlarımız ve mevzubahis sistemlerimizin çalıştırdıkları tüm simülasyonlar (Oyunlar, Yapay Zeka, İnternet ve geriye kalan her şey) bu evrendeki maddeden yapılmadır.

Bilgisayar oyunlarımızı ve hatta burada çiziktirdiğimiz soru-cevap tartışmalarımızı mümkün kılan her şey onları inşa eden biz insanlar ile aynı varlık evrenindedir.

Yani bir bilgisayar programında "özerk bilinci" olduğunu ileri sürdüğünüz yazılımsal oyun karakteri o karakteri yazılımlayan ve kurgulayan bizlerin bulunduğu gerçeklik ile aynı gerçekliktedir.

Örneğin, Tommy Vercetti karakterinin tüm işlev dağarcığını onu monitörde görmemizi ve hareketlerini kontrol edebilmemizi sağlayan nitelik kodlarına borçluyuz.

Tüm Reklamları Kapat

Tommy bizimle aynı evrendedir.

Çünkü Tommy'i ve onun evrenini mümkün kılan her şey esasında insanlar olarak bizlerin çevremizdeki şeyleri işleyerek ve türlü dizimlerde yeniden konfigüre etmemiz ile oluştu.

Tommy'nin bizimki gibi bir bilinci var ve bu bilinci bir bilgisayar oyunun içinde hareketlerinin manipüle edildiğini anlayacak seviyeye kadar yükselmiş ise bu durum Tommy'nin onu ve onun evrenini inşa eden yapımcı firmadan farklı bir evrende yaşadığını göstermezdi.

Çünkü yapımcı oyun firmasının yeni bir ürün dizayn edebilmek için yapabileceği her şey o firmanın parçası olduğu evrenin toplam malzeme miktarı ile sınırlı.

Şu anda biz insanlar olarak bizi kodladıklarını düşündüğümüz üstün bir medeniyet hakkında spekülasyonlarda bulunuyor isek bu iddialarımıza ve kişisel farkındalığımıza yol açan her şey bizi yarattıklarını düşündüğümüz söz konusu üstün medeniyetin var olduğu gerçekliğin malzemesinden gelmek zorundadır.

Biz şu an tıpkı Tommy Vercetti gibi bir simülasyonda yaşıyor isek, nasıl ki Tommy Vercetti ile ilgili tüm bilgiler evimin içindeki bir bilgisayar kasasında depolanıyor ise, aynı şekilde bizimle ilgili tüm bilgiler de bizi inşa eden üstün medeniyetin varsayımsal üslerinde kurdukları sistemlerde depolanıyor olmak zorundadır.

İşin özü şu ki, bir simülasyon yaratıcısı kuracağı simülasyonunu yalnızca kendi gerçeklik düzleminde sahip olduğu envanter ile inşa edebilir.

Bu simülasyonun içindeki simülasyon yaratıcısı da kuracağı simülasyonunu yalnızca kendi gerçeklik düzleminde var olan malzemelerle inşa edebilir.

Yani her şey "Interconnected"dır. (Türkçe bir karşılık bulamadım.)

A B'yi kapsıyor, B C'yi kapsıyor ve C de D'yi kapsıyor ise gerçekliğin öz toplamı A'dır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu da her ne var ise her bir nesnenin Base Reality'de var olabileceğini gösterir.

Yani Tommy Vercetti gibi biz de bir bilgisayar oyununun içinde yaşıyor olabiliriz.

Ama bu bilgisayar oyununu inşa eden her kim ise o bizimkinden farklı bir evrende yaşamıyor.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Aynurrrr Aynurr
Aynurrrr Aynurr
2,667 UP
Fizik araştırmacısıyım
Orijinal Soru: Bir Simülasyonda Olmadığımıza Dair Herhangi Bir Kanıt Var Mı?

Bir simülasyon da olduğumuza dair bir kanıtımız yok çünkü gerçeklikle ilgili kesin bilgilere sahip değiliz ama eğer gerçekten bir simülasyon da olsaydık belki de bazı ipuçları veya belirtiler aramamız gerekirdi mesela gerçeklikte olması beklenen bazı mantık dışı durumalarla karşılaşabilirdik.Ayrıca simülasyonun içindeki bazı hatalar ve tekrarlar dikkatimizi çekebilirdi.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close