Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Anarko-Primitivizm ve Anti-Natalizm'e benzer düşünce sistemleri nelerdir ?

Thoreau'nun ''Civil Disobedience'' fikri Anti-Natalist ve Anarko-Primitif skalasında değerlendirilebilir mi ?
1,423 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Talha Gülmez
Öncül Analitik Felsefe Dergisi Yazarı

Thoreau'nun kelimenin herhangi bir anlamıyla anti-natalist yahut anarko-primitivist olduğunu zannetmiyorum. En azından Sivil İtaatsizlik kitabından çıkarsanabilecek bir şey değil gibi geliyor. Thoreau'nun Sivil İtaatsizlik kitabı daha çok bireyci anarşizmin bir prototipi ya da klasik liberalizmin bir yansıması denebilir.

Kitabın girişinde "En iyi yöneten, en az yönetendir mottosunu benimsediğini" söylüyor, ve birgün devlete ihtiyaç kalmayacağını umduğunu da ekliyor. Fakat burada devletsizliği bir "orman kanunculuğu" olarak algılamamak gerek. Devletsiz fakat insanların birbirlerinin hak ve özgürlüklerine riayet ettiği toplumsal yapılar hep hayal edilmiş ve yakın zamanda dahi ciddi iktisatçı, felsefeci ve siyaset bilimciler tarafından teorize edilmişlerdir. Örneğin David Friedman'ın The Machinery of Freedom'ı, Michael Huemer'ın The Problem of Political Authority'si, Edward Stringham'ın Private Governance'ı, Peter Leeson'ın Anarchy Unbound'u son derece ciddi anarşist çalışmalar olmakla birlikte, modern yaşamdan vazgeçmeyi değil, onun getirilerini artırmayı amaçlayan yapıda. Thoreau'nun bunları okuma şansı olsaydı rahatlıkla benimseyeceğinden pek şüphem yok. O yüzden proto bir anarşist olsa da primitivizmle, modern yaşamın getirilerini bir yük olarak görmeyle pek alakası yok söylemlerinin. 

Tüm Reklamları Kapat

Dahası Thoreau'nun insanların hak ve özgürlükleri bu kadar önemsemesi (kitap boyunca bunlara vurgu yapıyor), insan yaşamını değerli bulduğunun bir kanıtı olarak sayılabilir. Eğer insan yaşamını kıymetli görüyorsa, neden anti-natalist olsun?

478 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. The Machinery Of Freedom. (14 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. The Problem Of Political Authority. (14 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Private Governance: Creating Order In Economic And Social Life. (14 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Anarchy Unbound: Why Self-Governance Works Better Than You Think. (14 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü

Misantropist, nihilist ve eko-nihilist görüşler dediklerinizle kısmen uyumlu görünüyor. Misantropizm direkt insanlığı sevmemek diye çevirebileceğimiz bir görüş. Nihilizm ahlaki/dini değerlere karşı olan, hayatın anlamlı ve objektif anlamda değerli olmadığını, insanın nihai bir önemden yoksun olduğunu söyleyen görüş. Eko-nihilist görüşleri tanımlamak o kadar kolay değil ama en azından benim anladığım kadarıyla insan kaynaklı ekolojik yok oluşun önlenemezliğine dair bir umutsuzluktan bahsediliyor gibi görülüyor bu görüşlerde. Anarko-primitivizm'de en azından modern insana karşı bir nefret var gibi görünüyor. Ancak topyekün bir misantropi de yok. Mesela bazı anarko-primitivistler ilkel insana son derece romantik bir şekilde yaklaşabiliyor. Yeni bir insanı hayata getirmeye karşı olmakla (anti-natalizm) misantropik görüşler arasındaki bağlantı da kısmi de olsa açık görünüyor. Ancak bu iki görüş arasındaki bir fark anti-natalist görüşler kişinin var olmasının genel olarak kendisi açısından kötü olduğunu (kişiye rıza göstermediği sorumluluklar yüklenmesi veya kişinin acı çekebileceği bir hayata getiriliyor olması nedeniyle) iddia ederken misantropist görüşler insanların var olmalarının bizatihi kötü olduğunu söylerler. 

Not: Önerilen bahsedilen görüşler ve önerilen kaynaklar benim görüşlerimi yansıtmamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

276 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Andrew Gibson - Misanthropy: The Critique Of Humanity. (14 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Brett Stevens - Nihilism: A Philosophy Based In Nothingness And Eternity. (14 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Wendy Lynne Lee - Eco-Nihilism: The Philosophical Geopolitics Of The Climate Change Apocalypse. (14 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close