Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Aynı şekilde mutasyona uğrayan iki aynı canlının çiftleşmesi sonucu oluşan-doğan canlı yeni bir tür müdür ?

Nükleer santralin patlaması sonucu etrafa dağılan Radyasyon ilerki kuşakları etkileyerek hatta dna sını bile değiştiriyor, bu türden farklı bir canlı şekli çıkıyor ortaya. Bu canlıların çiftleşmesi sonucu farklı bir canlı oluşuyor bunlara farklı bi türmü diyoruz.
230 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Burak Bardakçı
Tıp Fakültesi Öğrencisi

bir mutasyonun yeni bir canlı türünü tek seferde ortaya çıkarması nerdeyse imkansızdır. öncelikle mutasyonların ne olduğuna bakalım:Mutasyonlar, DNA dizilimlerindeki değişmelerdir. Bir nükleotid değişebilir, eksilebilir (nokta mutasyonu) ya da çok daha büyük DNA parçaları kopabilir, kopan parçalar başka DNA bölgelerine yapışabilir ya da aynı parça ters dönüp kendi yerine yapışabilir. Mutasyonlar sonucunda DNA'larda meydana gelen değişimler ilgili genin farklı bir protein sentezlemesine, bir protein sentezleyememesine ya da aynı görevi yapabilen bir protein sentezlemesine sebep olabilir. Aslında canlıların vücudunda da mutasyonları sıklıkla gerçekleşir. Eşey ana hücrelerinde gerçekleşen mutasyonlar ise yavru nesillere aktarılabilir. gerçekleşen mutasyonlar popülasyonda bir varyasyon yaratır. eğer bu mutasyon sonucunda değişen özellik bu mutasyona sahip canlılara türünün diğer bireylerine göre kolaylık sağlıyorsa bu canlının yaşama ve dolayısı ile daha çok yavru üretme şansı artacaktır. Bu sayede her nesilde bu mutasyona sahip canlı sayısı sahip olmayanlara baskın gelecek ve bi yerden sonra canlı türünün hemen hemen tüm bireyleri bu özelliğe sahip olmuş olacaktır. Burada çok kabaca özetlediğim bu mekanizmaya doğal seçilim diyoruz. Tabi ki etki eden tek mekanizma bu değil. Cinsel seçilim, genetik sürüklenme gibi pek çok mekanizma vardır. Bunlar hakkında daha detaylı bilgiye Evrim Ağacı'nın sitesinde ve YouTube kanalında bulabilirsiniz.Yani yeni bir türün oluşması için pek çok mutasyonun gerçekleşmesi ve bu mutasyonların nesiller boyunca tutulması gerekiyor. Nükleer patlamalar gibi olaylardan etkilenerek mutasyon oluşmuş canlılarda muhtemelen binlerce milyonlarca mutasyon gerçekleşecektir. bu kadar mutasyonun aynı anda o canlıya yarar sağlayacak şekilde olması neredeyse  imkansızdır. Bu yüzden bir nükleer santralin patlamasından etkilenmiş bir canlının hayatta kalabilmesi ve verimli nesiller yetiştirebilmesi pek olası değildir.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Mutasyonlar. (12 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 12 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Zararlı Mutasyonlar Ve Doğal SeÇIlim. (12 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 12 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close