Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kerem Kılınç
Üye 8 Ocak 2023 4 Cevap
13

Ölüm nasıl evrimleşti?

Ölüm evrimde neden körelmedi veya yok olmadı. Ölüm nasıl evrimleşti?
2,060 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Göktürk Aykut Aslan
Tarih Öğretmeni 9 Ocak 2023

Ölüm zaten var olan bir şeydi ama neden insan olarak onu köreltmedik yada benzeri bir şey yapmadık? Aslında bu soruya şu sekil de cevap verebiliriz Nüfus dengesi şu anda ölüm olmasına rağmen bir çok besin vb sorun yaşarken tüm insanların hiç ölmediğini bir de sürekli ürediğini düşünürsek bir çok sorun çıkacaktır.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 9 Ocak 2023

Ölüm hiçbir zaman evrimleşmedi. "Ölüme karşı direnç" evrimleşti - ki buna "yaşam" diyoruz. Onun evrimini de biyokimyanın bir alt dalı olan abiyogenez sahası araştırıyor.

Zaten maddenin varsayılan versiyonu "ölü" versiyon. Dolayısıyla gökten zembille bir canlı indirip, onun canlılığını sürdürmesini sağlayacak hiçbir şey sağlamazsanız, o da hızlı bir şekilde "ölü" pozisyona geçer. Bunun en temel nedeni, termodinamiğin ikinci yasası. Ancak termodinamik olarak açık bir sistem olan yaşam, dışarıdan madde ("besin") ve enerji alarak, entropi artışına (yani canlı varlıklar için "ölmüş bu" diyeceğimiz duruma doğru ilerlemeye) lokal olarak engel olabiliyor. Zaten bunu yapabilen nesnelere "canlı" diyoruz.

Ölümün "köreldiği" diye tarif edebileceğimiz bazı karmaşık canlılar var. Hatta ilk canlı formları olan tek hücreliler de (ve günümüzdeki bakteriler ve arkeler gibi torunları da) kendilerini birebir klonladıkları için teknik olarak ölümsüzler. En nihayetinde sizi oluşturan canlıdan ayırt edilemiyorsanız, o canlı ile aynı şeysiniz demektir ve o kopyalardan bir kısmı ölse bile, canlının en az 1 kopyası yaşamaya devam ediyor demektir. Bu da bir çeşit ölümsüzlük sayılır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu bakımdan ölümsüzlük, canlılığın evriminde neredeyse ilk evrimleşen adaptasyon denebilir - ki bu oldukça şairane bir olay. Ancak canlılar karmaşıklaştıkça, birebir klonlama mümkün olamamaya başladı ve eşeyli üreme gibi dolaylı yöntemler evrimleşti. Bu süreçte canlılar, en antik atalarından aldıkları o "ölümsüzlük mirasını" yitirmiş oldular - ki bence bu da en sağlam Marvel filminden bile daha destansı bir olay.

Ama tek hücrelilerin ölümsüzlüğü de sınırlı tabii: En nihayetinde dezenfektan kimyasallarla veya antibiyotiklerle temas ettiklerinde bakteriler ölüyorlar. Üzerlerine yeterince kuvvet uygularsanız parçalanıyorlar. Virüsler tarafından enfekte edildiklerinde kimyasal yapıları veya fiziksel bütünlükleri bozularak ölebiliyorlar. Tüm bunlar, Turritopsis ve yassısolucanlar gibi daha karmaşık olmasına rağmen "ölümsüz" olarak tarif edebileceğimiz canlılar için de geçerli.

O derecede ölümsüzlük mümkün değil, çünkü fizik yasalarıyla çelişirdi: Örneğin her malzemenin tanım gereği bir mukavemeti olmak zorunda ve o mukavemetten yüksek kuvvetler mümkün olduğu sürece, malzeme o kuvvetlere maruz kaldığında parçalanmak zorunda. Fizik yasalarıyla çelişen hiçbir şey, biyolojik olarak evrimleşemez.

Benzer şekilde, belli durumlarda bazı kimyasallar diğer kimyasallarla tepkimeye girmek zorundadır. Eğer o kimyasallar (örneğin sabun) ortamda varsa, onlarla tepkimeye girebilen kimyasallar (örneğin hücre zarını oluşturan yağ dokusu) tepkimeye girmek zorundadır. Bu da yapının değişmesi ve bozunmasıyla sonuçlanacaktır. Kimya yasalarıyla çelişen hiçbir şey, biyolojik olarak evrimleşemez.

Tüm Reklamları Kapat

Bu 2 ana nedenle de insanların hayal ettiği türden, "Marvel-vari (veya mitolojik) bir ölümsüzlük" mümkün değil.

Son olarak biyolojideki duruma da bakalım: Evrim, nesiller boyunca olan değişimlerle ilgili bir yasa. Buradaki "nesil", bir canlının doğumundan üreme çağına gelene kadar geçen süre olarak tanımlanıyor. Ama neredeyse tüm canlılar, üreme çağına girdikleri yaştan çok daha sonrasına kadar yaşayabiliyorlar. Dolayısıyla ölümle ilişkili sorunlarla (örneğin yaşlılık sorunlarıyla), üreme çağından çok sonra yüzleşiyorlar. O noktaya kadar çoktan üretmiş ve genlerini aktarmış oluyorlar. Bu nedenle evrimin ölümle ilişkili nitelikleri seçmesi neredeyse imkansız oluyor. Zaten bu nedenle ölümsüzlük benzeri nitelikleri kazanabilen canlılar, üreme çağıyla ömürleri neredeyse eşit olan canlılar. Biz insanlar gibi türler, ölmeden çok çok önce üremiş, yani nesil atlamış oluyoruz. Evrim sihirli bir güç değil. Seçilim bir özelliğe etki edemiyorsa, o özellikle ilgili evrim de olamaz. Ölüm de temelde bu nedenle elenemiyor.

Bu arada ölüm, doğa için müthiş avantajlı bir nitelik. Dolayısıyla seçilim işleseydi bile ölüm, türlerin ezici çoğunluğunda elenmezdi. Birey olarak sonsuza kadar yaşamak istiyor olma isteğinizin evrimsel olarak en ufak bir anlamı ve değeri yok. Evrimsel olarak önemli olan, bireyin değil, türün hayatta kalması (daha doğrusu evrim derken söz ettiğimiz şey, bireyler üzerinden değil, popülasyonlar ve onların çevreleriyle, dolayısıyla besin kaynakları ve diğer popülasyonlarla etkileşimleriyle ilgili bir yasa). Dolayısıyla spesifik bir neslin ölümsüzlük yoluyla avantaj elde etmesinin doğada neredeyse hiçbir avantajı veya yolu yok (sözünü ettiğim aşırı nadir istisnalar ve "ölümsüzlük-benzeri" örnekler hariç). Ölüm, kısıtlı kaynakların türe etkili bir şekilde dağıtılabilmesi için çok etkili bir mekanizma. O nedenle de her ne kadar acı olsa bile, doğa için son derece avantajlı.

130 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
59
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Lu Ca
Lu Ca
52K UP
Konuyla derinden ilgili 9 Ocak 2023

Canlıların yaşamlarının sonlanması, termodinamiğin ikinci yasasının entropi ile ilgili ifade ettikleri ile alakalıdır. Bu yasa izole bir sistemin (dışarıyla madde veya enerji alışverişinde bulunmayan) entropisinin hiçbir zaman azalamayacağı ve düzensizliğin her zaman tek yönlü bir şekilde artış göstermek zorunda olduğundan bahseder. Eğer dışarıdan enerji girişi olmazsa düzensizlik hep artış göstermek zorundadır. Canlılar organizasyonlarını (vücut bütünlüğü) devam ettirebilmek için enerji alışverişi yapabilirler (mesela yemek yemek) ve belirli bir süre entropiyi yavaşlatırlar. Ölmek, enerji alışverişi yaparak bu süreci daha fazla devam ettirememek yani entropiye yenik düşmek demektir. Yani ölmek evrimleşen ya da körelebilen bir kavram değil (bunlar doğa yasalarının sonuçları olarak canlılardaki değişimleri ifade eden olgulardır), canlıların evrenin dokusu yüzünden sürekli artış gösteren entropiyi bloke etmeye devam edememeleridir.

9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Muharrem Varol
Turizm mezunu iyi bir gözlemciyim. 10 Ocak 2023

Ölümü, farklı bir forma girmek olarak da düşünebiliriz, mesela maddenin katı sıvı ve gaz halleri olduğu gibi insanın da bir madde olduğunu düşünürsek ve biyolojik ölümün belki bu diğer hallere geçişte bir araç olduğunu da değerlendirerek kabullenmişlik fikrini benimseyebiliriz.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close