Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yiğit Gamsızkan
Üye 9 Aralık 2022 3 Cevap
3

Uzay boşluksa yani hiçlik gibi boş bir şeyse nasıl eğilip bükülebiliyor ya da ıışığın hızınıa sınır koyuyor?

Olmayan bir şey nasıl eğilip bükülebilir?Ya da nasıl sanki ters yönde sürtünme kuvveti uygularmış gibi ışık hızına yaklaşınca bir cismi yavaşlatarak tepki gösterir?O zaman uzaya boşluk ya da hiçlik yerine bir çeşit madde ya da enerji diyebilir miyiz?
1,047 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Emirhan Uçan
Emirhan Uçan
73K UP
Bu soruya benzer bir şeyi önceden duymuştum. 15 Aralık 2022

Öncellikle hiçlik derken felsefi olarak denilen hiçliği kastetmiyoruz. Bilimde hiçlik kavramı farklı. Burada Evrim Ağacının bir yazısı var. Felsefede hiçlik hiç bir şey yok demek ama bilimde farklıdır.[1] Uzay mutlak sıfırın üstünde yani bir enerji var. Evet enerji var diyebilirsiniz. Uzay dünyaya göre soğuk olduğu için Dünyaya göre enerji miktarı daha da az diyebiliriz. Uzayın sıcaklığı. Birde uzay sandığın gibi değil. Uzayın ne olduğunu açıklamak gayet zor. Öncellikle uzay bir şeydir. Uzay diye bir şey var. Uzay, kesinlikle boş bir boşluk değildir ve kesinlikle sadece madde arasındaki bir ilişki değildir. Bunu biliyoruz, çünkü uzayın bu fikirlerin hiçbirine uymayan şeyler yaptığını gördük. Uzayın büküldüğünü, dalgalandığını ve genişlediğini gözlemledik. Kısacası evet bir enerji var uzayda. Kafanda hala bazı sorular varsa attığım linke bakabilirsin.

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Hiçlik Nedir?. Alındığı Tarih: 15 Aralık 2022. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Enes Damanlı
Enes Damanlı
29K UP
Üniveriste öğrencisiyim 9 Aralık 2022

Öncelikle uzay bir boşluk değil. Madde miktarının çok seyrek olduğu bir yer çünkü evrenin büyüklüğüne kıyasla evrende bulunan nesne miktarı çok sınırlı. Işık hızının ise bu konuyla hiç alakası yok. Işık hızı evrensel bir sabit, yani evrenin kendisinden kaynaklanan bir durum. Hatta evrensel ölçekte ışık hızı tosbağa hızı ile aynıdır. Uzay-zaman dokusunun bizzat kendisinden kaynaklanan bir durum bu. Hatta sana bir kaynak ekliyorum oradan detayları inceleyebilirsin.[1]

Kaynaklar

  1. youtu.be. Işık Hızı. Alındığı Tarih: 9 Aralık 2022. Alındığı Yer: youtu.be | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
185K UP
Bilim ve felsefe okuru 15 Aralık 2022

Uzay boşluğu hiçlik değildir. Var olan bir şey hiçlik kavramını oluşturmaz, oluşturamaz. Hiçlik kavramı hiç olmayan bir şeyi kast eder. Fizikte hiçlik veya feslefede hiçlik ayrımı bu anlamda sorunlu bir terminolojidir ve kavram yanılgısı yaratır. Bir şey varsa veya birşey birşeyden oluşuyorsa hiçlik kavramına giremez. Hiçlik sıfır enerjili durumu kapsamlıdır ki uzay boşluğunun enerjiden oluştuğuna dair bir çok delil varken uzay boşluğuna hiçlik demek hatalı bir terminoloji kullanmaya karşılık gelecektir. Matematikteki Sıfır kavramı hiçlik kavramının matematiksel karşılığıdır ve sıfır kavramı bu nedenle fizikte de olduğuna göre uzay boşluğunun yukarda belirttiğimiz gibi enerjisinin olması veya enerjiden oluşması karşısında boşluğu sıfır kavramı temsil edemez demektir. Uzay boşluğu ayrıca kütle çekim etkisini ileten şeydir. Yani görelilik teorisini ispatlayan özellikle mercçeklenme etkisi uzay/zamanda gerçekten bükülme etkisi olduğuna dair çok ciddi bir delildir. Bu anlamda görelilik teorisinin salt matematiksel bir teori olduğunu söylemek de doğru değildir. Görelilik teorisinin bir çok yönü gözlemsel delile dayanır ve doğrulanmaktadır. Ancak herşeye rağmen uzayın dokusunun yapısının mikro düzeyde nasıl olduğunu bilmiyoruz. Ama şunu biliyoruz ki uzay elektromanyetik dalgaların (ışık veya radyo dalgaları gibi) veya kütle çekim dalgalarının yayılabildiği şeydir ki bu da uzayın dokusunun bu dalgaların yayılmasına uygun bir yapıda olduğunu bize gösterir. Özellikle kütle çekim dalgaları bizzat uzayın dokusunu ve bu dokuda bulunan cisimleri nesneleri dalgalandırır. Örneğin Kara deliklere yaklaşıldıkça artan kütle çekimi spagetti etkisi ile cisimleri uzatarak içine çeker. Bu anlamda uzayın dokusu kumaştan çok dalgaların yayıldığı bir biçimde düşünülmesi daha doğru bir modelleme olacaktır. Kütle çekim etkisini mikro düzeyde açıklayamama sebebimiz de uzayın direk dokusunu dalgalandırması ve bizim de uzayın dokusunun yapısını da mikro düzeyde bilemiyor olmamızdır. Bu yüzden de kütle çekim etkisinin mikro düzeyde kuantum tanımlaması da yapılamıyor ve kuantum kütle çekimine dair büyük birleşik teori geliştirilemiyor zaten.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close