Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cevdet Şahin
Cevdet Şahin
3,295 UP
Üye
0

Entropi ilkesine göre her şey düzensizliğe doğru evrilirken evrim nasıl düzene doğru gitmiş olabilir ?

402 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Öykü .
Öykü .
5K UP
Lise Öğrencisi

Entropi zamanla düzensiziliğin arttığını söyler. Bu ilkeyi kısaca şöyle açıklayabiliriz. Atomları belli bir şekilde düzenlemeye çalışırsak belli bir yapının oluşma ihtimali tamamen alakasız bir yapının oluşma ihtimalinden çok daha düşüktür. Atomlar kaotik bir şekilde yer değiştirirken zaman içerisinde bozulmalara uğrar. Bozulan düzenin eski haline dönmesi için enerji harcanması gerekir. Enerji artışıyla kısa süreli de olsa entropinin artışına karşı koymak mümkündür. Enerji kullanarak düzensizliğe gidiş yavaşlatılabilir. Türler de yok oluşa gidişi yavaşlatıyorlar. Evrim ve adaptasyon ile.

166 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (15 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 15 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot

Şöyle, entropi çalışmakta olan bütün sistemlerin entropiyi artırdığını, bütündeki düzensizliğe dahil oluduğunu ifade eder. Ki bu doğrudur.

Ancak bu demek değil ki, herşey bizim anladığımız anlamda un ufak olacak. Büyük patlama ile düzensizliğe geçiş süreci başladı. Biliyoruz ki, gezegenlerin oluşumu da, yine entropinin hakimiyetinde gerçekleşti. Oluşan ilk maddelerin etkileşimi vs vs. Yani gezegen, metal, madde çeşitlerinin ve yapılarının oluşumu entropiye zıt bir durum değil. Her yeni oluşum, entropinin hakimiyetinde düzensizliği artıran bir unsura dönüşür.

Kimyasal ve sonrasında biyokimyasal etkileşimi de, gezegenleri oluşturan madde etkileşiminden ayırmamak gerek. Maddelerin kendi doğalarından kaynaklanan etkileşimin sonuçları, ve oluşan yeni yapıların kendi içinde etkileşimleri, ve oluşan üst yapıların karmaşık etkileşimleri. Madde, kimya, biyokimya, biyolojik yapı, tek hücreli, çok hücreli. Yani büyük patlama, madde partikülleri, atom, molekül, madde, gezegen ve yıldız. Aynı süreçlerin farklı kolları gibi bakabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Bütün canlıları, düzenli olan enerji kaynaklarını alıp, kendi sistemlerinde daha düzensiz hale getirerek adeta yağma ederler. Düzensizliği artırırlar.

116 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close