Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cüneyt Mert
Cüneyt Mert
102K UP
Üye 24 Ekim 2022
7

Kuantum dolanıklığını neden anlamıyoruz, parçacıkların yönü en başından zaten belli değil mi?

Bu parçacıklar ilk oluşturulduklarında her zaman birbirlerinin zıttı olacak şekilde oluşuyorsa bir mıknatısın iki yönü olması gibi sadece birbirlerine zıt iki yönde olabiliyorlarsa? O zaman aradaki mesafenin önemi olmaması haberleşmelerini gerektirmemesi gerekmezmi? Biz sadece birisini ölçtüğümüzde hangisinin ne olduğunu anlıyor olmazmıyız?
646 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 24 Ekim 2022

Hayır, değil. Sorun, (burada da anlattığım gibi) kuantum parçacıkları klasik nesneler gibi düşünüyor olmanız: İki kuantum parçacık ürettiğinizde, spinleri baştan belli olmuyor. Ölçüm yapılana kadar, her iki parçacığın da spinin "hem aşağı hem yukarı ama ne aşağı ne yukarı" olduğunu (klasik dünyadan vereceğiniz hiçbir örnekte bulunmayan bir süperpozisyon halinde olduğunu) deneysel olarak biliyoruz. O parçacıkların yukarı mı yoksa aşağı mı spine sahip olacağı ölçüm anında belli oluyor; o zamana kadar belli değil. Bunu anlamak çok kritik.

2022 Nobel Fizik Ödülü de işte tam olarak bu olaya verildi: Einstein-Podolsky-Rosen üçlüsü, kuantum parçacıkların süperpozisyon hâlinde olduğunu kabul ediyorlardı, ölçüm yapılana kadar durumlarının belirsiz olduğunu da kabul ediyorlardı ve hangisi olacaklarının ölçüm anında belirlendiğini de kabul ediyorlardı. Kabul etmedikleri şey, bu ölçüm yapıldığında her iki parçacığın nasıl davranacağının tamamen olasılıkçı olduğu fikriydi (Niels Bohr ve tayfası tamamen olasılıkçı olduğunu iddia ediyordu). Einstein ve tayfası, sonucu belirleyen deterministik (ama bizim tarafımızdan henüz çözülememiş) "gizli değişkenler" olduğunu iddia ettiler. John Bell'in teoremi ve sonrasında geliştirilen deneyler de bunun Einstein'ın dediği gibi olmadığını, Bohr'un dediği gibi olduğunu gösterdi ve bu tartışma, 60 küsür yıl sonra Nobel Ödülü ile sonuçlandı. Bu konuda bu videoyu izleyebilirsiniz.

Dolayısıyla artık biliyoruz ki parçacıkların spin durumları sadece en baştan belli olmamakla kalmıyor, aynı zamanda gerçekten kuantum deterministik-olmayan bir temele sahip. Bu yazımızın sonunda görebileceğiniz gibi Einstein'ı kurtarabilecek 1-2 yorum var ama onlar da kolay yutulur lokmalar değiller.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close