Evrim Ağacı'nın site gelirleri, projenin büyüklüğü ve giderleri yanında yok denecek kadar az; herhangi bir projeye dönüştürmeye yetecek seviyede değil. Şu anda tüm giderleri büyük oranda YouTube ve gönüllü destekçilerimiz karşılıyor.
Evrim Ağacı'nın gelirleri, her türlü site giderlerine ek olarak, sadece Evrim Ağacı'nın yönetiminde ve koordinasyonunda görev alan arkadaşlarımıza yetiyor. Bunları "Ekibimiz" sayfasında "Yöneticiler" ve "Proje Koordinatörleri" başlıkları altında bulabilirsiniz.
Son 1 yıldır elde ettiğimiz ekstra kazancın hepsini "Yazar Fonu" olarak görebileceğimiz yeni bir programa ayırdık. Bugüne kadar kaliteli yazılar yazmış, Evrim Ağacı Yazılı İçerik Kuralları'nı iyi okumuş/anlamış/uygulayan, daha fazla yazmak isteyen yazarlarımıza da (sadece yeni yazıları için) bu fondan kaynak ayırıyoruz. Kaynak kısıtlı olduğu için buna şu anda başvuru bulunmuyor; gelen yazılar içinden dikkatimizi çekenler olduğunda onlara teklifi biz götürüyoruz. Şu ana kadar 6 yazarımızla bu şekilde çalıştık ve/veya çalışmaya devam ediyoruz.
Moderatörlerimiz şu anda gönüllü olarak çalışıyorlar ama onlarla kurduğumuz yakın iş ve arkadaşlık ilişkisi sayesinde, yeteneklerini geliştirebilecekleri sahalar açtık ve o sahalar üzerinden onları da çekirdek ekibe dahil etme sürecindeyiz (bu sahalar kişiden kişiye değiştiği için şu anda genel geçer bir cevap veremiyorum; kim neyi yapabiliyorsa, o alanda ona istihdam yaratmaya çalışıyoruz Evrim Ağacı bünyesinde). Ama evet, ileride sırf "moderatörlük" için de maddi kaynak ayırmak istiyoruz.
Sanıyorum soru ve açıklama kısmındaki tüm sorularınıza cevap olmuş oluyor bunlar. Birkaç tane de ek bilgi vereyim:
Ekip arkadaşı arayışlarımız da sürüyor: Örneğin video metin yazarı arayışındayız; ancak şu ana kadar içimize sinen bir başvuru alamadık.
Ayrıca yıllardır olan ek yazılımcı ihtiyacımız da sürüyor; ancak ne yazık ki talep ettikleri miktarı henüz karşılayamadığımız için çok zorlanarak da olsa devasa bir siteyi 1 yazılımcıyla sürdürmeye devam ediyoruz.
Bu problem ekip geneli için geçerli: Yurtdışında görüyoruz, bizim yaptığımız işin 50-60'da 1'ini, 30 kat fazla insangücü ve kimi zaman 100 kata varan maddi kaynakla yapıyorlar. Türkiye şartlarında bunlar sadece birer hayal tabii.
Belki her sosyal girişim biraz böyle ama sonuçta Evrim Ağacı da bir denge oyunu: Biri çıkıp da "Siz parayı falan dert etmeyin, o iş bende. Türkiye'de bilimin nasıl gelişeceğini düşünüyorsanız onları yapın, gerisini düşünmeyin." diyene veya bir şekilde Evrim Ağacı şu ankinden bir 8-10 kat daha büyük olana kadar, hayallerimizle gelirimizi dengelememiz gerekiyor.
Şöyle de bir yazımız var, bu tür "sinir/moral bozucu" olabilen konulara değiniyoruz; belki ilginizi çekebilir.
Not: Bu cevap, "zaman-duyarlı"dır. Dolayısıyla sonradan okunduğunda işler değişmiş olabilir. Ara ara gelip bu cevabı güncelleyebilirim, güncellersem buraya ek not düşerim.