Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Necmiye Toprak
Üye 8 Mayıs 2021
2

Balın neden son kullanma tarihi yoktur?

2,095 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
İddiayı doğrulayan güvenilir ve bilimsel kaynak belirtilmemiş.
0
Elif Erdoğan
Elif Erdoğan
59K UP
bilim sever 9 Mayıs 2021

Eski Mısır mezarlarını kazıyan modern arkeologlar, mezarların içinde bulunan eşyaların arasında tazeliğini yitirmemiş binlerce yıllık bal kapları bulmuştur. Arkeologların bozulmadan yıllar boyunca özelliğini koruyan bal kaplarını bulmaları, balın son kullanma tarihi olmadığı, ebedi raf ömrünün açık bir kanıtı olduğunu göstermektedir.

Balın Son Kullanma Tarihi Yoktur?

Bal, sadece depolanma amacıyla yapılan tek gıda maddesidir. Arıların kış mevsiminde kovanlarında beslenmeye ihtiyaçları vardır. Bu mevsimde bitkiler çiçek açmadıklarından, arıların evrimsel amaçları birkaç ay sonra bozulmayacak bir besin kaynağı yaratmaktır. Bal üreten arılar kendi besinlerini üretirken yüzlerce yıl belki de daha uzun süre dayanma potansiyeline sahip bir yiyecek yaratırlar. Bu özelliğe sahip başka hiçbir besin yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Bal, düşük bir pH değerine sahiptir ve neredeyse içeriğinde hiç su yoktur ancak şeker yüklüdür. Balın bu özellikleri, arı kovanını bakterilerden uzak tutmaktadır.

Tuz, şeker, kurutulmuş pirinç gibi çiğ formdaki bazı yiyeceklerin de süresiz olarak saklanma özelliği vardır. Ancak bal bu yiyeceklere göre tamamen yenilebilir bir formda korunabilme özelliğine sahiptir.

Balı Tam Olarak Özel Bir Besin Yapan Nedir?

Balın özel bir besin olması kimyasal yapısından gelir. Bal, her şeyden önce bir şekerdir. Şekerler higroskopiktir, bu da doğal hallerinde çok az su içerdikleri anlamına gelir, ancak açıkta bırakılırsa kolayca nemi emebilir. Organizmalar bal kavanozu içinde bozulma şansına sahip olacak kadar uzun süre hayatta kalamazlar.

Ayrıca, bal doğal olarak asidiktir. Yaklaşık olarak 3 ila 4.5 arasında bir pH değerine sahiptir. Balın asidik olması, içinde büyümek isteyen hemen hemen her organizmayı öldürecektir. Bu nedenle bakteriler için bal kavanozunda yaşam beklentisi çok düşüktür.

367 görüntülenme

Kaynaklar

  1. bal. Balın Son Kullanma Tarihi. (9 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlayda Su Demirel
Lise Öğrencisiyim 1 ay önce

Bal şeker, su, enzimler ve asitlerden oluşur. Çoğu bakteri hayatta kalmak ve çoğalmak için neme ihtiyaç duyduğundan, baldaki düşük su içeriği bakteri üremesini engeller. Balın asitlik düzeyi ve enzim içeriği de antimikrobiyal özelliklerine katkıda bulunur. Örneğin, glikoz oksidaz balda bulunan ve antibakteriyel özelliklere sahip hidrojen peroksit üreten bir enzimdir. Ayrıca balın pH'ı 3,2 ile 4,5 arasında olan yüksek asit seviyesi, birçok mikroorganizmaların gelişimi için engelleyici bir ortam oluşturur.[1] Böylece balın saklama ömrü bin yıllar boyu uzar[2] Günümüze kadar ulaşan en eski bal 5.500 yıllıktır

Kaynaklar

  1. IGU - İstanbul Gelişim Üniversitesi - Bal Neden Bozulmaz? - İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - Gıda Teknolojisi. Bal Neden Bozulmaz? - İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - Gıda Teknolojisi. (16 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 1 Kasım 2024. Alındığı Yer: IGU - İstanbul Gelişim Üniversitesi - Bal Neden Bozulmaz? - İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - Gıda Teknolojisi | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilim Genc. Bal Neden Bozulmaz? | Tübi̇tak Bilim Genç. (31 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 1 Kasım 2024. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close