Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Üye
2

Birden fazla elektrikli alet çalışırsa elektrik kısa devre yapar mı?

Evde birden fazla elektrikli alet çalıştırdığımda sigorta atar , elektrik kesilir vb. şeyler duyuyorum . Peki ama bu doğru mu , doğruysa neden ve nasıl ?
2,761 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Bülent Turan
öğretmen + elektrik elektrnik müh.

Binanın elektrik projesi çizilirken binanın kullanım amacına uygun olarak bazı elektrik hesaplamaları yapılır. buna aydınlatma ve diğer kullanılabilecek bütün aletler dahildir. Hatta telefon internet vb. hepsi çizilir projede. eğer bu bina bir ev ise evde kullanılacak aletler bellidir. özellikle eklenmek istenen alet olursa başka tabi. ama standart olarak beyaz eşya vb. aletlerin çekeceği güç bellidir. buna göre evlerin linye hatlarının hangi kablo kesitinden olması gerektiği hesaplanır. örneğin çamaşır makinesi mimari plana göre genelde banyoda çizilir ve 2500 w hesaplanır. tabi değişiklik gösterebilir. mühendisin farkı doğru hesabı yapabilmesi. kablo kesiti düşük seçilen bir hatta hesaplanandan fazla güç (I x V ) çekilirse kabloda ısınma akabinde hasar meydana gelir ve yangın buradan çıkabilir. bu sebeple çekilecek akıma göre bir sigorta ayarlanır ve eğer gereğinden fazla akım geçerse sigorta devreyi keser. tehlikeyi önlemiş olur.

örneğin meskenlerde biz 220 V kullanıyoruz. bir aletin çalıştığı güç değeri 2000 W/h buradan akımımız

Tüm Reklamları Kapat

I= W/V = 9,09 A çıkar. böyle birden fazla alet kullanıldığında amper artar ve sigorta devreye girer.

223 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Öğr. Gör. Volkan Erdemir. Elektrik Proje Çizimi. (2 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 2 Mayıs 2021. Alındığı Yer: klu.edu.tr | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Okan Kaylan
Okan Kaylan
1,344 UP
Elektrik-elektronik mühendisi

Hayır, evde birden fazla elektrikli alet çalıştığında sigorta atar ya da "kısa devre yapar" demek doğru değildir. Öyle olsaydı aynı anda sadece bir adet elektrikli alet çalıştırabilirdik. Bu da çok saçma bir durum olurdu :)

Ama çalışan elektrikli alet sayısı arttıkça sigortayı attırma ihtimalimiz de o kadar artar diyebiliriz. Aslına bakarsanız adetten ziyade harcadıkları enerji önemlidir. Örneğin ısı üretmek için bolca "elektrik yakan" bir ütü, onlarca led lambadan daha fazla güç harcıyor olabilir. 10 adet ampul sağlıklı bir şekilde yanabiliyorken onların yerine takacağımız bir ütü sigortayı attırabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sigorta aslında devre kesici olarak çalışan bir güvenlik elemanıdır. Devreye seri olarak bağlanır ve devreye giden tüm akım aslında sigortanın üzerinden geçer. Örneğin evlerimizde genellikle sigorta kutusu içerisinde pek çok sigorta bulunmaktadır. Bunların her biri evin belli bir kısmına giden elektrik hattına bağlıdır ve bu hatlardaki tüm akım bu sigortaların üzerinden geçer. Sigortalar sürekli olarak üzerlerinden geçen bu akım değerlerini izler ve belirli değerlerin üzerine çıktığı anda mekanizması (kullanım yerine göre çok farklı türde ve mekanizmada sigorta elemanı mevcuttur) aktive olarak devreyi keser ve akım akmasına engel olur. Tabiki bir fabrikayla ya da bir hastanenin MR odasıyla ortalama bir aile evi için aynı değerlerde sigortalar kullanılmamaktadır. Bu değerler cihazlarımızın ve elektrik tesisatımızın zarar görmemesi amacıyla aydınlatma ve iç tesisat prensiplerine göre belirlenmektedir.

Not: Yeterli gördüğüm iki adet yerli kaynağı ekte bırakıyorum ancak asıl kaynağım hocam Dr. Aysel Ersoy'a saygılarımla :)

515 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Elektrikport (Güncel Ve Aktif Bir Site, Meraklılara Tavsiye Edebilirim). (20 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Diyot.net. (20 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close