Hayır, evde birden fazla elektrikli alet çalıştığında sigorta atar ya da "kısa devre yapar" demek doğru değildir. Öyle olsaydı aynı anda sadece bir adet elektrikli alet çalıştırabilirdik. Bu da çok saçma bir durum olurdu :)
Ama çalışan elektrikli alet sayısı arttıkça sigortayı attırma ihtimalimiz de o kadar artar diyebiliriz. Aslına bakarsanız adetten ziyade harcadıkları enerji önemlidir. Örneğin ısı üretmek için bolca "elektrik yakan" bir ütü, onlarca led lambadan daha fazla güç harcıyor olabilir. 10 adet ampul sağlıklı bir şekilde yanabiliyorken onların yerine takacağımız bir ütü sigortayı attırabilir.
Sigorta aslında devre kesici olarak çalışan bir güvenlik elemanıdır. Devreye seri olarak bağlanır ve devreye giden tüm akım aslında sigortanın üzerinden geçer. Örneğin evlerimizde genellikle sigorta kutusu içerisinde pek çok sigorta bulunmaktadır. Bunların her biri evin belli bir kısmına giden elektrik hattına bağlıdır ve bu hatlardaki tüm akım bu sigortaların üzerinden geçer. Sigortalar sürekli olarak üzerlerinden geçen bu akım değerlerini izler ve belirli değerlerin üzerine çıktığı anda mekanizması (kullanım yerine göre çok farklı türde ve mekanizmada sigorta elemanı mevcuttur) aktive olarak devreyi keser ve akım akmasına engel olur. Tabiki bir fabrikayla ya da bir hastanenin MR odasıyla ortalama bir aile evi için aynı değerlerde sigortalar kullanılmamaktadır. Bu değerler cihazlarımızın ve elektrik tesisatımızın zarar görmemesi amacıyla aydınlatma ve iç tesisat prensiplerine göre belirlenmektedir.
Not: Yeterli gördüğüm iki adet yerli kaynağı ekte bırakıyorum ancak asıl kaynağım hocam Dr. Aysel Ersoy'a saygılarımla :)
Kaynaklar
- Yazar Yok. Elektrikport (Güncel Ve Aktif Bir Site, Meraklılara Tavsiye Edebilirim). (20 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Diyot.net. (20 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı