Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Psikoloji veya Psikiyatri bölümleri yalan olabilir mi? Gerçekten ruh hastalanır mı?

2,258 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap

Öncelikle hastalık, sendrom ve bozukluk tanımlarını yapmak gerekir. Ancak unutulmamalıdır ki bu kavramlar tıp felsefesi açısından iç içe geçmiş, ufak nüanslar ile ayrımı yapılan kavramlardır.

Hastalık (disease), vücutta fizyolojik veya anatomik olarak normal işleyişin bozulması ile ortaya çıkan sağlık durumunu ifade eder. Sendrom ise vücutta bulunan birden fazla sisteme ait bulgular dizisini ifade eder. Sendrom (syndrome) bir hastalığa bağlı ortaya çıkabilir, yani hastalığın bir parçası olabilir. Aksine belli bir hastalıktan bağımsız ortaya da çıkabilir. Örneğin irritabl barsak sendromu, inflamatuar barsak hastalıklarından birisinin varlığına bağlı ortaya çıkabilir veya beslenme alışkanlıklarına bağlı da oluşabilir. Bozukluk (disorder) ise normal kabul edilen vücut fonksiyonlarında düzensizleşme olarak tanımlanır.

Tüm Reklamları Kapat

Psikiyatri alanında klinik durumlar çoğunlukla bozukluk olarak tanımlanır. Çünkü davranış bilimi söz konusu olduğunda normal tanımı biraz daha soft science’a kayar. Psikiyatriyi direkt "soft science" olarak nitelendirmek de hatalıdır. Aslında psikoloji, nöroloji ve tababet üç ayağında oturan bir bilimdir. Örnek olarak, insanlarda distimik durum (ne bozukluk , ne hastalık, ne sendrom; Normal ve doğal olan) insidansı kültüre, eğitime, inanç ve hayat görüşüne göre değişir. Ancak şizofreni (bozukluk) insidansı eğitim seviyesi, kültür, inanç ve hayat görüşüne göre değişmez.

Şizofrenide beynin limbik ve frontal bölgesindeki somatik değişiklikler MRI cihazı işe de görülebilir ve ilişkili yüzlerce gen mutasyonu vardır. Psikoz (bulgu-sendrom) şizofreniye (bozukluk) bağlı gelişebileceği gibi tiamin eksikliğine (hastalık) bağlı da gelişebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ruh kavramı bilimsel olarak tanımlanabilir bir kavram değil. Psikiyatri duygudurum, algı, biliş ve davranıştaki değişimleri inceler ve evet duygudurum, algı, biliş ve davranış bozulur. Bu bozulmalar vücudun fizyolojik süreçlerindeki bozulmaların duygudurum, algı, biliş ve davranışa yansıması ile oluşur.

Psikoloji ve psikiyatri yalan değildir. Ancak toplumda bozukluk sayılmayacak psikolojik durumlar bozuklukmuş gibi lanse edilebilmektedir. Mesela anksiyete psikolojik bir tanımdır ve sağlıklı insanlar da anksiyete gösterir. Bu doğaldır. Yaygın anksiyete bozukluğu ise ilaçla müdahale gerektiren psikiyatrik bir tanıdır. Bu ayrım konudan uzak insanlar tarafından yapılamadığı için bu soruyu sormanız gayet doğal. Umarım açıklayıcı olmuştur.

389 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bir tıp insanı değilim ama konu üzerine bir süre amatörce araştırma yapmışlığım var, öğrendiklerimi sizinle paylaşayım.

Hastalık, aslında tanımı net olmayan bir terim. Normal şartlarda bir organizmanın yapısında ortaya çıkan bozukluklar ya da bunlara neden olan etmenlere hastalık deniyor. Ama bir hastalık olup olmadığı pek de net olmayan durumlar var. Google'a "... bir hastalık mıdır?" yazarsanız, birçok durumun bir hastalık olup olmadığının tartışıldığını görürsünüz. Bağımlılık bunlardan biri örneğin. Ben çikolata bağımlısı isem ve bu obeziteye neden olursa hasta olarak kabul ediliyorum. Ama obeziteye neden olmayacak bir bağımlılıksa hasta olmuyorum gibi. Ya da alerjiler. Çileğe alerjiniz varsa çilek yemezsiniz, olur biter. Ortada bir bozukluk yoktur. Ama yerseniz ölebilirsiniz de. Ya da polen benim için bir alerji ve hastalık etmeni iken sizde öyle olmayabilir. Hatta konu cinsel tercih ya da anormalliklere geldiğinde işler iyice karışıyor. Kişinin yaşamadan tatmin olamadığı cinsel deneyim eğer insan hayatı için zararlı ise buna ne diyeceğiz? Hastalık? Ya da öyle mi gerçekten? Bağımlılık sonucu obez olmak ya da olmamak gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu anlamda, herhangi bir canlıda işlev bozukluklarına neden olan virüs, bakteri varlığı işlev bozukluklarına neden olduğu için rahatlıkla hastalık olarak adlandırılabilir. Ama bu tip dışsal bir etkenin söz konusu olmadığı, insanın psikolojik anormalliklerinin ortaya çıkardığı işlev bozuklukları da genellikle hastalık olarak kabul ediliyor. Depresyon gibi. Yani kronik depresyondan muzdarip bir kişiye tıpta hasta deniyor. Buradaki ayrım, söz konusu etkilerin, fizyolojik ve somut etkilerinin gözleniyor olması. Yani depresyona neden olan kaygı bir hastalık değil. Ama aşırı kaygı anksiyete oluyor ve bir hastalığa dönüşüyor.

İnsanın, elinde olmadan ya da kaynağını bilemeden aşırı kaygı duyması da bir anlamda zihinsel bir anormallik oluyor. Siz ruh demişsiniz, ruh tıbbi ve bilimsel bir terim değildir, o nedenle ben ruh demeyeceğim, zihinsel diyeceğim. Ve evet, tanısı konmuş, tedavisi belirlenmiş ve insanlarda tekrar tekrar görülen çok sayıda zihinsel hastalık var. Bu anlamda insanın zihni hastalanabilir. Bu nedenle psikoloji ya da psikiyatri için yalan diyemeyiz. Bunlar sınırları hayli net birer uzmanlık ve tıbbi bilim dalı. Her yıl tüm dünyada milyonlarca insan psikolojik tedavi görüyor ve sağlığına kavuşuyor. Çok acı deneyimler yaşamış çok sayıda insan zihinsel dengesini yitirip hayatına devam edemez hâle gelebiliyor. Ve psikiyatri bilimi bu insanları hayata döndürebiliyor. Bu "zihinsel denge yitimi" de biraz bulanık bir kavram ama sevdiği bir insanı kaybetmenin üzüntüsü, kişinin hayatına normal biçimde devam etmesine engel olabiliyor ve bu durum da hastalık tanımına giriyor aslında. İşlevsel yapısal bozukluk neticede.

491 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammed Çelik
Muhammed Çelik
3,802 UP
Profesyonal Psikiyatri Hastası

Bunun çok basit bir cevabı var. Ruh diye bir şey yoktur. Beyin vardır. İnançlarımız aksini iddia ediyor olsa da bilimde ruh yoktur. Beyin de diğer tüm organlar gibi hastalanır. Beyinde salgılanan bazı hormonlardaki bozukluklar, genetiğimiz, çevresel faktörlerimiz psikolojimiz üzerinde söz sahibidir.

204 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close