Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Parsifal Parsifal
Üye 5 Haziran 2019 1 Cevap
7

CRiSPR ile telomer kısalmasını azaltmak yahut engellemek mümkün müdür?

Mümkünse neden yapmıyorlar; değil ise neden imkansız?
1,154 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ezgi S.
Ezgi S.
2,232 UP
Üniversite Öğrencisi 7 Şubat 2021

Hücresel boyutta evet, mümkün! Ancak bunu neden yapalım ki?

Telomerleri uzatmanın insanın ömrünü uzatacağı veya ölümsüzlüğe giden yolda iyi bir adım olacağı görüşü şimdilik çok da iyi bir görüş değil. Bunu anlamak için telomerlerin tam olarak ne olduğuna ve ne işe yaradığına ve onları nasıl uzattığımıza bakmak gerekir.

Telomerler, kromozomların uçlarındaki tekrarlayan nükleotid parçalarıdır. Bu nükleotit parçaları herhangi bir protein kodlamazlar. Ancak hücre her bölündüğünde yani her replikasyonunda telomerler kısalırlar. Telomerler olmasaydı her hücre bölünmesinde oluşan bu kısalmalar, anlamlı gen parçalarını etkileyebilirdi. Bilindiği üzere hücre bölündükçe telomerler zamanla kısalır ve en sonunda hücre bölünemeyecek hale gelir. Bu hücre yaşlanmasına sebep olur. Ama telomerlerin kısalmasını önlemek, hücrelerimizin daha genç kalmasını sağlayabileceği gibi başka sorunlar da doğurur.

Tüm Reklamları Kapat

DNA’nın her gün 1 milyon mutasyona uğradığı düşünülüyor. Bu mutasyonların kimisi tamir edilse de kimisi hücre bölündükçe birikmeye devam eder. Telomerlerin kısalıp hücre bölünmesinin engellenmesi bu mutasyonların birikimine ve tümör oluşumuna engel olur. Eğer bir hücremiz sonsuz bölünebilseydi yani telomerleri hiç kısalmasaydı yüksek ihtimalle kanser olurduk. Telomerazın, yani telomer kısalmasını önleyen enzimin kanserle bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Ayrıca şu anki teknolojiyle bir insanın bütün hücrelerinin telomerlerinin kısalmasının önlenmesi çok mümkün görünmüyor. Yalnız bazı hücrelerde bunu uyguladığımızda ise kanserleşme sorunu ortaya çıkıyor. Unutulmamalı ki, CRISPR teknolojisi daha çok geliştirilmeye muhtaç ve telomerler hakkında daha bilmediğimiz çok şey var. Yani, şimdilik yaşlanmayı yavaşlatmak için yaptığımız şeyler sınırlı ancak muhtemelen bir gün daha fazlasını başarabiliriz. Farelerle yapılan birtakım çalışmalarda telomerleri gerçekten de geç yaşlanma için kullanabileceğimiz konusunda veriler elde edilmiş ancak henüz bahsettiğim problemleri aşabildiğimiz ve insanda deneyebildiğimiz söylenemez. Eklediğim kaynaklardan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

233 görüntülenme

Kaynaklar

  1. ..... ..... (7 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 7 Şubat 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Suzanne Clancy, phd. (2021). Dna Mutasyonlarıyla Ilgili. Nature. | Arşiv Bağlantısı
  3. Bilimfili. Bunu Izleyebilirsiniz. (7 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 7 Şubat 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  4. K. Akgören. Telomer. (7 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 7 Şubat 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close