Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Evinizde CRISPR Makinası Kurup İnsan Genlerini Değiştirmeye Başlayabilir Misiniz?

4 dakika
3,483
Evinizde CRISPR Makinası Kurup İnsan Genlerini Değiştirmeye Başlayabilir Misiniz?
Tüm Reklamları Kapat

Daha önceden, CRISPR/Cas9 yöntemiyle genleri değiştirmenin sanıldığının aksine hiç de kolay bir iş olmadığından bahsetmiştik. Genetik bilimini kasıp kavuran CRISPR yönteminin detaylarını ise buradaki makalemizde anlatmıştık. Evet, CRISPR/Cas9 kuşkusuz gen düzenleme teknolojilerinde devrim yaratmıştır; ancak bu, yöntemin basitliğinden kaynaklanmamaktadır. Peki, yine de insanların genlerini değiştirerek süper-insanlar yaratmak gibi müthiş bir amaç için bu zahmete girecek olsak, böyle bir şeyi başarmamız mümkün olabilir miydi?

Sorunun kısa cevabını verelim: Eğer ki bu soruyu soruyorsanız, muhtemelen CRISPR/Cas9 yöntemine dair yeterince bilginiz yok demektir ve bu da, muhtemelen bu sistemi geliştirmenizin şimdilik mümkün olmadığını söylemek için yeterli olacaktır. Ancak soru arkasında yatan asıl "soru", CRISPR/Cas9 yöntemine dair en temel bir diğer yanlış anlaşılmayı gün ışığına çıkarmaktadır: CRISPR/Cas9 yöntemi, her türlü sisteme olduğu gibi uygulanabilen, tek-tipli bir mekanizma değildir!

CRISPR/Cas9 yönteminin kalbinde tek bir şey yatar: çeşitli DNA parçalarını hücrelerin içerisine sokma becerisi... Bunun da yolu, yöntem içerisindeki Cas9 proteini ve ona yüklenmiş olan, belli gen sekanslarına bağlanabilen RNA parçalarının varlığıdır. CRISPR/Cas9 yöntemiyle kodlanabilen gen dizilerini bildiğimiz bütün hücreler üretebilmektedir. Bu da, CRISPR/Cas9 yönteminin asıl gücüdür: Yöntem, halihazırda laboratuvarlarda kullanılan metotlara uygun spesifik DNA parçalarını, talep edilen yerlere yerleştirebilmektedir. Enzimleri ve bakterileri kullanarak DNA'yı değiştirmeyi 30 yıldır zaten becerebilmekteyiz. Dolayısıyla CRISPR/Cas9 yöntemiyle yaptığımız şey zaten aşina olduğumuz bir şeydir; sadece CRISPR/Cas9 yöntemi süreci bir miktar kolaylaştırmakta, bir miktar daha isabetli hale getirmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısıyla eğer ki evinizde bu şekilde gen değişikliği yaratabileceğiniz bir laboratuvar kurmak istiyorsanız, DNA üretip onu manipüle etmeyi biliyor olmanız gerekmektedir. Bu da, tam kapsamlı bir moleküler biyoloji laboratuvarına ve DNA'yı sizin için üretebilecek bakterilerin yetiştirilmesini gerektirmektedir. Dahası, bu DNA'ya dilediğiniz parçaları sokup, sonuçlarını test edebilmeniz gerekmektedir.

DNA üretim ve manipülasyonu için gereken teknolojiler günümüzde oldukça standarttır. İhtiyacınız olanlar termal döndürücü (thermalcycler), 2 adet sentrifüj makinası (biri 1 mL'lik, diğeri 1 L'lik), 1 tane 37oC'de kalabilen çalkalayıcı (shaker), ortamı sterilize edebilecek bir cihaz, cam alet edevat, bir dizi mikrokamış, agaroz kalıp ve uygun ekipman, DNA görüntüleme ekipmanı, enzimler ve daha pek çok ufak tefek alet edevat... Bunlar 2016 itibariyle yaklaşık 25.000 ila 50.000 dolar arasında tutacaktır.

Öte yandan ihtiyacınız olan diğer şey olan canlı hücrelerin ne kadara mâl olacağı tamamen neyi genetik olarak değiştirmek istediğinize bağlıdır. Yaygın olarak kullanılan canlılardan bazıları E. coli bakterisi, T. thermophia sillisi ve C. elegans halkalı solucanıdır. Bunun haricinde meyve sinekleri, balıklar, fareler ve insan embriyonik hücreleri de üzerinde en sık araştırma yapılan organizmalar arasında yer almaktadır. Bunların her biri, kendisine özgü şartların sağlanmasına ihtiyaç duymaktadır.

Örneğin eğer ki standart laboratuvar ekipmanlarına erişiminiz varsa E. coli bakterisi, genleri değiştirmesi en kolay olanıdır. Bunun sebebi büyük oranda DNA üretim mekanizmasının çok iyi biliniyor ve anlaşılmış olmasıdır. E. coli içerisine DNA sokmak çok basittir: Biraz hücre yetiştirirsiniz, birazcık tuz eklersiniz, hücreleri soğutursunuz, DNA'yı eklersiniz ve bir anda yüksek ısıya maruz bırakırsınız. Eğer ki kendi hücrelerinizi üretebilecek kapasiteye ulaşabilirseniz (ve onları -80oC'de saklayabilecek ekipmanlarınız varsa), bu bakteri hücrelerine her DNA eklemeniz 10 sent-1 dolar arası tutacaktır. Ancak DNA'sı değiştirilmiş hücreleri başkasından satın alacak olursanız hücre başına 20 dolar civarında ödemeniz gerekecektir.

Tüm Reklamları Kapat

T. themophila da benzer şekilde yetiştirilen bir diğer tek hücreli organizmadır. Ancak bakterilerle birebir aynı şekilde yetiştirilemez. İçerisine DNA sokmak çok daha zordur, çünkü E. coli içerisine DNA sokmak için kullanılan yönteme bu hücrelerin dayanmaları mümkün değildir. Bunun yerine "gen tabancası" denen bir alet kullanarak, vakumlanmış ortamda bulunan hücrelerin içerisine altın kaplanmış nanoparçacıklar ateşlemeniz gerekir. Kulağa pahalı geliyor, öyle değil mi? Bu gen silahı ve biyogüvenli bir ortamın sağlanabilmesi için yaklaşık 40.000 dolar civarında para harcamanız gerekecektir. Bu silahın her bir kullanımı 50-100 dolar arasında malzeme kullanmanızı gerektirecektir.

C. elegans, üzerinde çalışabileceğiniz en basit çok hücreli organizmadır, çünkü oda sıcaklığında bir miktar agar ile beslenerek yetiştirilebilirler. Yani az önce sözünü ettiğimiz malzemeleri kullanarak bunu "basitçe" yapabilirsiniz. Bu solucanların içerisine DNA sokmak için de az önce bahsettiğimiz silahı kullanmanız gerekecektir; ancak bunu doğru bir şekilde yapabilmek çok ama çok daha zordur. Bunu yapmanın bir diğer yolu, mikroiğne yöntemini kullanmaktır - ki bu da, iğne çekici, mikromanipülatör ve mikroskop dahil 50.000 dolar civarında bir masraf demektir.

Elbette ki burada sözünü ettiklerimiz, üzerinde çalışabileceğiniz en basit ve en ucuz canlılardır. Örneğin insan embriyonik kök hücreleriyle çalışacak olsanız, bunların sadece hayatta tutulması için haftada 5.000 dolar civarında harcamanız gerekecektir. Yani ortalama 2 ay süren bir gen manipülasyon deneyi için epey fazla parayı gözden çıkarmanız gerekecektir.

Dolayısıyla kendi araştırma laboratuvarınızı kurmak için kolları sıvamıyorsanız ve yeterince maddi desteğiniz yoksa, yakın bir gelecekte evinizde genleri değiştirebileceğinizi ne yazık ki düşünmemelisiniz. Belki uzak bir gelecekte bu mümkün olabilir...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Quora | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:57:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4713

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Evinizde CRISPR Makinası Kurup İnsan Genlerini Değiştirmeye Başlayabilir Misiniz?. (20 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4713
Bakırcı, Ç. M. (2016, November 20). Evinizde CRISPR Makinası Kurup İnsan Genlerini Değiştirmeye Başlayabilir Misiniz?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4713
Ç. M. Bakırcı. “Evinizde CRISPR Makinası Kurup İnsan Genlerini Değiştirmeye Başlayabilir Misiniz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Nov. 2016, https://evrimagaci.org/s/4713.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Evinizde CRISPR Makinası Kurup İnsan Genlerini Değiştirmeye Başlayabilir Misiniz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 20, 2016. https://evrimagaci.org/s/4713.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close