Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Evrim Ağacı İzmir Topluluğu
Etkinliği Ekleyen 19 saat önce İzmir₺200,0011 Mayıs
Nöropedagoji ve Nöroplastisite
11 Mayıs 2025 17:00 tarihinden 11 Mayıs 2025 18:00 tarihine kadar.

🧠 Nöropedagoji ve Nöroplastisite
📅 11 Mayıs 2025 Pazar
🕔 17.00 - 18.00
📍 Laika Coffee & Culture, Karşıyaka

Beyin nasıl öğrenir, nasıl değişir?
Eğitim ile nörobilim kesiştiğinde karşımıza çıkan en heyecan verici alanlardan biri: Nöropedagoji.
Bu etkinlikte, beynin yapısal ve işlevsel olarak nasıl değişebileceğini; öğrenmenin sinir sistemi üzerindeki etkilerini ve bu bilgilerin eğitimde nasıl kullanılabileceğini konuşacağız.

🎙️ Konuşmacı: Lokman Topbaş, M.A.
(Ege Üniversitesi Eğitim Bilimleri Yüksek Lisans Öğrencisi, Felsefe Lisans Öğrencisi)

📌 Etkinlik ücretlidir. Bir bilet 200 TL'dir. 30 kişilik kontenjan vardır.

Devamını Göster
2
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ozan Zaloğlu
Ozan Zaloğlu
313K UP
Çeviren 7 Mart 2016 2 dk.

190 ton ağırlığında olup yüzmeye harikulade uyum sağlamış olan mavi balinalar, plasentaya sahip memelilerdir. “Memeli” olması, annelerin bebekleri doğduktan sonra onları sütle beslediği; “plasentaya sahip” olması ise, annelerin, bebekleri doğmadan önce onları bir plasenta aracılığıyla beslediği anlamına gelir. Plasenta, bir taraftan oksijenin ve besinlerin karşılıklı olarak alınıp verilmesini sağlarken diğer taraftan kan değiş tokuşunun önüne geçer.

1.5 gram ağırlığında olup uçmak için güzel bir şekilde uyum sağlamış olan yabanarısı yarasası da plasentalı bir memelidir. Tıpkı bizim gibi. Ayılar, karıncayiyenler, zürafalar, sincaplar, armadillolar, gergedanlar, tavşanlar, deniz ayıları ve pangolinler de öyle.

28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Uyarlayan 18 Aralık 2019 30 dk.

Evren'deki her şeyin, ama her şeyin nereden geldiği sorusu, binlerce yıldır insanların sormakta olduğu ve halen tam olarak yanıtlanamamış bir sorudur. Antik Yunan'dan, hatta öncesinden beri birçok düşünür, bu soruya çeşitli yanıtlar aramıştır.

Bu yanıtların en meşhuru, kuşkusuz ki yaratıcı bir süpergücün her şeyi belli bir plana veya isteğe göre yaratmış olmasıdır. Eğer her şey, o "her şey"den üstün ve onların var olmasını arzu eden bir yaratıcı gücün eseri ise, her şeyin var olması son derece beklendiktir. Bu durumda insanlara düşen, her şeyin nasıl var olduğu sorusuna değil, neden var olduğu sorusuna kafa yormak olacaktır. Yani var oluşun süreçleri ve mekanizmaları üzerine kafa yormak (bilimin yaptığı) bir "hobi" olarak keyifli olabilir; ancak aslolan, bizim bu çerçevede/resimde var oluş sebebimizdir.

394
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
496K UP
1 gün önce
Sovyetler Birliği tarafından 1972 yılında Venüs’e gönderilmek üzere fırlatılan Kosmos 482 adlı uzay aracı, 53 yıl boyunca Dünya yörüngesinde kaldıktan sonra 7-13 Mayıs 2025 tarihleri arasında atmosfere yeniden giriş yapması bekleniyor. 

Aracın iniş modülü, Venüs’ün aşırı koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmış ısıya dayanıklı titanyum alaşımlı bir yapıya sahip. Bu nedenle, atmosferde tamamen yanmadan yeryüzüne ulaşma ihtimali bulunuyor.

Uzmanlar, aracın düşebileceği alanın 52° kuzey ve güney enlemleri arasında olduğunu belirtiyor; bu da Kanada’dan Arjantin’e kadar geniş bir bölgeyi kapsıyor. Ancak, büyük olasılıkla okyanusa düşmesi bekleniyor.

Kosmos 482’nin inişi sırasında, gökyüzünde parlak bir ateş topu olarak gözlemlenebilir. Eğer parçaları yeryüzüne ulaşırsa, bu durum uzayda uzun süreli maruz kalmanın etkileri üzerine bilimsel araştırmalar için önemli veriler sağlayabilir.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Oğuzhan Pekgöz
İnceleyen 6 gün önce
İzlediğim en iyi dizilerden birisi diyebilirim. Michael Scofield'in dahiyane planları beni adeta ekrana kilitledi. T-Bag karakterinin değişimi ve beni çok etkileyen sözü hala aklımda: "Hepimiz kendi kimliklerimizin tutsaklarıyız ve kendi yarattığımız hapishanelerde yaşıyoruz." Bir devam dizisi çekilecekse kesinlikle T-Bag başrolde olamlı diye düşünüyorum. Ayrıca Michael ve Sucre arasındaki dostlukta herkese örnek olacak seviyede. Bir insanın sevdiği insalar uğrana neler yapabildiğinide güzel şekilde aktarmış. Aklıma gelenlerden biriside Abruzzi'nin harikulade değişimi ve muhteşem sonu aklımdan çıkmıyor. Keşke hafızam silinse ve tekrardan izleyebilsem. Teşekkürler.
9.4/10
(17 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Prison Break
Yönetmen: Brett Ratner
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Burak Albayrak
Ekleyen 4 Haziran 2022 20 dk.

Martin-Bell Sendromu olarak da bilinen Frajil X Sendromu, öğrenme güçlükleri ve bilişsel bozulma dahil olmak üzere bir dizi gelişimsel soruna neden olan genetik bir durumdur. Genellikle bu rahatsızlıktan erkekler, kadınlardan daha şiddetli etkilenir.

Frajil X Sendromuna sahip bireylerin yaklaşık üçte biri, iletişimi ve sosyal etkileşimi etkileyen otizm spektrum bozukluğu özelliklerine sahiptir. Erkeklerin çoğunda hafif ila orta düzeyde zihinsel engel bulunurken etkilenen kadınların yaklaşık üçte biri zihinsel engellidir. Sendromdan etkilenen çocuklar genellikle 2 yaşına kadar konuşma ve dil gelişimini geciktirir. Ayrıca, yerinde duramama veya dürtüsel eylemler gibi hiperaktif davranışlara sahip olabilir.

53
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Eren Çam
Eren Çam
2,848 UP
Türü Ekleyen 6 gün önce
Asterales, kompozit çiçekler olarak da bilinen Asteraceae ve 10 familyayı içeren çiçekli bitkilerden birisidir. Ağaçları az sayıda olsa da ve çalıları da vardır, ancak bitkiler çöl ve soğuk bölgeleri de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde bulunan bir kozmopolit ve çoğunlukla otsu türler içermektedir.
4
St Maqsud
St Maqsud
21K UP
Felsefe öğreniyorum 16 Haziran 2023 Sen de Cevap Ver
Bu soru, İsa Günay tarafından sorulmuştur.

Tekrarlanan ağır kaldırma veya ani garip bir hareket, sırt kaslarını ve omurilik bağlarını zorlayabilir. Fiziksel durumunuz kötüyse, sırtınızın sürekli gerilmesi kas hasarına, disk herniasyonlarına ve sinir sıkışmalarına neden olabilir. Diskler, sırtınızdaki omurlar arasında yastık görevi görür. Bir diskin içindeki yumuşak malzeme bir siniri sıkıştırabilir veya yırtabilir. Bazı durumlarda bel bölgesindeki kireçlenme de omuriliğin etrafındaki boşluğun daralmasına neden olabilir. Omurganızın yana doğru eğildiği bir durum (skolyoz) da sırt ağrısına neden olabilir, ancak genel olarak bu neden insanlarda orta yaşa kadar çok önemli değildir.[1]

Kaynaklar

  1. Jale Qarayeva. Sırt Ağrısı Ve Nedenleri, Riskleri. Alındığı Tarih: 16 Haziran 2023. Alındığı Yer: Nevroloq.az | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Discord
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 2 Şubat 2022 23 dk.

Özel Görelilik Teorisi (veya İzafiyet Teorisi), Evren'i oluşturan uzay-zaman dokusunun doğasına yönelik bir teoridir ve uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklar. Özel Görelilik Teorisi, Albert Einstein tarafından 1905 yılında yayınlanan On the Electrodynamics of Moving Bodies başlıklı makalede ileri sürülmüştür.[1]

Özel Görelilik Teorisi, 2 temel postülat üzerine kuruludur:

308
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
7 saat önce
Kanadalı-Amerikalı moleküler biyolog Sidney Altman 7 Mayıs 1939'da doğdu. RNA'nın katalitik özellikleri üzerine araştırmalar yürüttü; Yale Üniversitesi'nde Moleküler, Hücresel ve Gelişimsel Biyoloji ile Kimya alanlarında Sterling Profesörü olarak görev yaptı. 1989'da Thomas R. Cech ile Nobel Kimya Ödülü'nü paylaştı; bu çalışma RNA'nın enzim benzeri işlevlerini ortaya koydu.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Halis Gönül
Alıntıyı Ekleyen 6 gün önce
Yarayla alay eder, yaralanmamış olan.
Kaynak: Romeo ve Juliet
10
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Kaya
Ali Kaya
365K UP
30 Nisan 2024
Johann Carl Friedrich Gauss 30 nisan 1777'de doğdu. Matematik ve bilimin birçok alanına katkıda bulunmuş Alman bir matematikçi, astronom, jeodezist ve fizikçidir. Tarihin en etkili matematikçileri arasında yer alır ve "Matematikçilerin Prensi" olarak anılır. Göttingen Gözlemevi'nin müdürlüğünü ve 1807'den 1855'teki ölümüne kadar yaklaşık yarım yüzyıl boyunca astronomi profesörlüğünü yapmıştır. Göttingen Üniversitesi'nde öğrenciyken birkaç matematik teoremi ortaya attı. Cebirin temel teoreminin ikinci ve üçüncü tam kanıtlarını verdi, sayılar teorisine katkıda bulundu ve ikili ve üçlü kuadratik form teorilerini geliştirdi.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Serdar Ölez
Serdar Ölez
109K UP
Türü Ekleyen 1 Ocak 2022
30-60 cm boylanabilen, çok yıllık, yayılıcı, egzotik bir süs bitkisidir. Yapraklar 3-5 mm genişliğinde şeritsidir. Çiçeklenme dönemi Temmuz - Eylül ayları; çiçekler başak kurullu; kurullar beyaz renkte, 3-10 cm uzunlukta oval püskül şeklinde, 4-5 cm uzunlukta kılçık uzantılıdır. Taşlık yamaçlarda yayılma gösterir.
0
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ömer Can Mutlu
Gözlemi Yapan 5 gün önce Türkiye, İzmir
Erkek birey.
Enlem: 38.4609643966
Boylam: 27.2079708427
Saat: 13:53 (GMT +3)
Tarih: 15 Kasım 2023
Dış Bağlantılar:
https://www.inaturalist.org/observations/191087736
http://www.gbif.org/occurrence/4442424464
https://spiderid.com/picture/193499/
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steatoda_paykulliana_male_1.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steatoda_paykulliana_male_2.jpg
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 30 Ocak 2019
İnsan yasalarına baş kaldırabiliriz; ancak doğanın yasalarına direnemeyiz.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
34
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close