Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Tüm Reklamları Kapat
Ece Müker
Ece Müker
499K UP
18 saat önce
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda (LHC) çalışan fizikçiler, kurşun iyonlarını çarpıştırdıkları bir deney sırasında “kurşunu altına dönüştürmeyi” başardılar – üstelik bu tamamen tesadüfi bir şekilde gerçekleşti. Elbette bu durum simyacılık hikâyelerindeki gibi değil: burada bahsedilen şey, atom altı düzeyde çekirdek tepkimeleri sonucu çok kısa ömürlü altın izotoplarının ortaya çıkması.

Bu olay, LHC’de yapılan ağır iyon çarpışmalarının maddenin evrendeki ilk anlarına dair koşulları nasıl taklit edebildiğini ve yeni elementlerin oluşum süreçlerini nasıl daha iyi anlayabileceğimizi gösteriyor.

Ancak fizikçiler, bunun pratik anlamda altın üretmekle ilgisi olmadığını ve bu tür çekirdek reaksiyonlarının, maddenin temel doğasını anlamaya yönelik bilimsel araştırmalar için yapıldığını vurguluyor. Bu “kurşunu altına çevirme” olayı, fizik camiasında sembolik olarak heyecan uyandırsa da ekonomik veya endüstriyel bir karşılığı bulunmuyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sizden Gelenler
Ayşe Işık
Ayşe Işık
122K UP
Üye
Belki de kurulduğunuz günden beri sizi takip ediyorum ancak sitenizde henüz üyelik açtım. Birçok şeyi yıllar içinde sayenizde öğrendim. Bize böyle bir imkan vermeniz çok taktir edilesi. Tüm sağladığınız bilgiler ve sağlayacaklarınız için teşekkürler evrim ağacı kurucuları ve ailesi! 😇
Pedram Türkoğlu
Yazar 19 Ağustos 2018 10 dk.

Süha Derbent'in Evrim Ağacı'nda Yaşam Ağacı projesine katkı sağladığı nefes kesici Sibirya kaplanı (Panthera tigris tigris) gözlemlerinden birkaç tanesine tanıklık ediyorsunuz! Gözlemler ABD Montana'daki koruma altında olan birey üzerinde yapıldı.

Kuzenleri arasındaki en büyük kedi ve apeks avcıdır. Sibirya kaplanı dışındaki diğer bir adı ise Amur kaplanıdır. Kendileri yaşayan en iri kedilerdir. Fakat aslan (Panthera leo) baba ve kaplan (Panthera tigris) anneden meydana gelen liger isimli hibrit (melez) birey bazen Sibirya kaplanlarından büyük oldukları rapor edilmiştir. Bunun tam tersi durumda doğan tigon ise liger kadar büyük olmayabiliyor. Zaten anne aslanın bir erkek kaplanı kabul etmesi son derece nadir görülür. Günümüzde yaşayan kaplanlar, soyu tükenmiş dev kediler kadar büyüktürler ve 3.3 metreye kadar uzayan, 300 kg ağırlığa erişen bireyler görülebilir. Kayıtlara geçen en büyük bireylerden biri yaklaşık 3.5 metre ve en ağır birey ise 465 kg ağırlığındadır. Köpek dişleri (canine) yaklaşık 10 cm uzunluğundadır. Gücü ve saldırganlığı yanısıra, vücudundaki kırmızı/turuncu renk üzerindeki sivri siyah çizgilerle tanınır. Genel olarak Panthera cinsinin en meşhur ortak özelliği, anatomilerinin güçlü kükreme sesi çıkarmaya uygun olmasıdır. Bunun olabilmesinin temel sebebi hyoid kemiğinin tamamlanmamış kemikleşmesidir. Ayrıca yeni çalışmalar, ses kutusunun da kükremek üzere özelleştiğini morfolojik olarak ortaya çıkarmıştır. Vahşi doğada 10-15 sene, koruma altında 20 sene kadar yaşayabilir. Genellikle vücutlarında 100 kadar çizgi bulunur. Alt tür varyasyonlarına göre ölçüler değişebilse de, genellikle 70-120 cm omuz yüksekliğine erişebilirler.

64
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Pelin Yaşar
Pelin Yaşar
103K UP
Gözlemi Yapan 2 gün önce Türkiye, Adıyaman
Birey Adıyaman - Malatya sınırında dağlık bölgede ve yüksek rakımda gözlendi.
Beslenme şekli hepçildir fakat ağırlıklı olarak böcekçil beslenir. Aktif avcıdır, hareket eden avlara tepki verir.
Üreme şekli yumurtlayaraktır. Dişiler genelde ilkbaharda çiftleşir. yaz başında 6 - 16 kadar yumurta bırakır. Yumurtalar güneş göre, korunaklı, nemli toprağa bırakılır. Kuluçka süresi sıcaklığa bağlı olarak 40 - 60 gün olarak değişebilir. Ebeveyn bakımı yoktur. Bu gözlemdeki yavru da muhtemelen bu yıl doğmuş.
Derisinin dokusu ve renk deseniyle çevreye müthiş uyum sağlar. Tehdit ile karşılaştığında yandan kaçış yapar, zikzaklar çizerek koşar. İri bireylerde kuyruk sallama ve ağız açma gibi davranışlar görülebilir. Kuyruk koparma (ototomi) nadiren görülür ama bazı bireylerde savunma olarak kullanılır.
Soğukkanlı hayvanlardır. Vücut sıcaklığı çevreden etkilenir. Sabah saatlerinde güneşlenerek aktif hale gelir. Erkekler bölge sahibidir diğer erkekleri kovalayabilir. Genelde yalnız yaşarlar.
Gözlemlenen birey Anadolu kelerinin davranışlarına uygun şekilde taş altına saklanmıştı. Ektotermik yapısı nedeniyle sabah güneşi ile aktifleşmesi gözlemi doğruluyor. Yavru birey olması bu bölgede gerçekleşen başarılı bir üremenin göstergesidir.
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 12 Eylül 2020 6 dk.

"Evrim, biyolojinin temel prensibi ve bu kitabın ana temasıdır." diyor, Dünya'nın en çok okunan biyolojiye giriş ders kitaplarının başında gelen Campbell'ın Biyoloji kitabı (Türkçesini edinmek isterseniz, buradan en güncel baskısını satın alabilirsiniz; Mastering Biology'e erişmek isterseniz Türkiye'ye özel fiyatıyla buradan satın alabilirsiniz). Şöyle yazıyor:

Organizmaların birliği ve çeşitliliği ile birlikte, organizmaların kendi yaşadıkları çevreye adapte olmalarına yönelik bilimsel açıklama, evrimdir. Evrim, günümüzde Dünya'da yaşayan türlerin ortak bir atadan geldiklerini izah eden konsepttir.

79
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Ege Can Karanfil
Çeviren 1 Ağustos 2020
Galakside herkesin hayran kalacağı şekilde işlenmiş ayrıntılarıyla bir tuvalmişçesine, Fil Hortumu bulutsusunun rüzgarları, Cepheus takım yıldızın yüksek ve uzak bölgelerindeki Salma bulutsusu ve IC 1396 yıldız kümesinden geçiyor. vdB 142 olarak da bilinen kozmik fil hortumu, 20 ışık yılından daha büyük bir uzunluğa sahip. Paylaşılan bu detaylı ve yakın görüntü, bölgedeki iyonize olmuş hidrojen ve oksijen atomlarından saçılan ışığı geçiren dar bant filtreleri kullanılarak yakalandı. Oluşturulan bu birleşik görüntü, soğuk yıldızlararası toz ve gazı oluşturan sırtları öne çıkartıyor. Bu tür gömülü, karanlık ve filiz biçimli bulutlar, yıldız oluşumu için gereken hammaddeyi içerir ve önyıldızları içinde gizler. Neredeyse 3000 ışık yılı uzakta bulunan ve nispeten sönük IC 1396 sistemi, gökyüzünde yaklaşık 5 derecelik geniş bir alan kaplar. Lakin bu etkileyici sahne, iki dolunay büyüklüğünde, 1 derecelik alan kaplamaktadır.
6
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hubble’dan İribaş Galaksisi

Bu galaksinin neden böylesine uzun bir kuyruğu var? Hubble Miras Arşivi‘nden alınan görsel verilerinden oluşturulan bu çarpıcı manzarada, uzaktaki galaksiler, bozulmuş sarmal galaksi Arp 188, diğer adıyla İribaş Galaksisine etkileyici bir fon oluşturuyor. Kozmik iribaş, kuzey takımyıldızı Ejderha (Draco) yönünde yalnızca 420 milyon ışıkyılı uzaklıktadır. Nefes kesici kuyruğu, yaklaşık 280 bin ışıkyılı uzunluktadır ve devasa, parlak mavi yıldız kümelerine ev sahipliği yapar. Bir hikayeye göre, daha kompakt bir davetsiz misafir galaksi, Arp 188’in önünden geçip -bu görüntüde sağdan sola doğru- kütleçekimsel etki sebebiyle İribaş’ın arkasına savrulmuştur. Bu yakın karşılaşma sırasında, gelgit kuvvetleri sarmal galaksinin yıldızlarını, gazını ve tozunu muhteşem kuyruğunu oluşturacak şekilde dışarı sürükledi. İribaş’ın yaklaşık 300 bin ışık yılı arkasında yer aldığı düşünülen davetsiz misafir galaksinin kendisi, ön planda sağ üstte bulunan sarmal kollarda görülebiliyor. Dünya’daki adaşları gibi, İribaş galaksisi de yaşlandıkça kuyruğunu haybedecek. Kuyruktaki yıldız kümeleri, büyük sarmal galaksinin daha küçük uydularını oluşturacak.

21 Haziran 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA; İşleme: Amal Biju
Çeviren: Ege Can Karanfil
Çeviri Editörü: Eda Alparslan

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Libre Texts
Libre Texts
128K UP
Yazar 14 Ocak 2023 14 dk.

Popülasyon artışının basit düzeydeki iki modeli, popülasyon büyüklüğündeki değişim oranını tanımlamak için rastgele gerçekleşen olayları hesaba katmayan, deterministik denklemleri temel alır. Bu modellerden ilki olan üstel artış modeli, sayıları herhangi bir limite tabi olmaksızın artan teorik popülasyonları tanımlar. İkinci model olan lojistik büyüme modelinde ise popülasyon boyutu arttıkça yoğunlaşan üremeye bazı sınırlar getirilmektedir. Bu modellerin ikisi de doğal popülasyonları yeterli oranda tanımlamasa da belirli düzeylerde karşılaştırma yapmayı mümkün kılmaktadır.

Popülasyonların başlangıçtaki büyüme hızları üstel büyüme modeli çerçevesinde gerçekleşir. Bununla beraber popülasyonları sınırlayan etkiler de yok değildir. Örneğin Charles Darwin'in de doğal seçilim teorisi üzerinde çalışırken etkilendiği İngiliz din adamı Thomas Malthus'un 1798 tarihli kitabında, doğal kaynakları bol olan popülasyonların oldukça yüksek hızlarda büyüdüğü, ancak nüfus ile kaynak kullanımının da arttığı ve kaynakların tükenmesiyle popülasyon büyümesinin sınırlandığı ifade edilmektedir.

16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Begüm Sönmez, Emre Akman Ve Hüseyin Atala
Begüm Sönmez, Emre Akman Ve Hüseyin Atala Seslendiren 2 gün önce 21:10
Plastiklerin Kalbe Zararı - İyonlaşmada Yeni Bulgular - Aşı Kolunun Antikora Etkisi... Hepsi ve daha fazlası bu bölümde!
7
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Söz
Eylül K. Y.
Eylül K. Y.
52K UP
Alıntıyı Ekleyen 4 gün önce
Doğanın kitabı matematik diliyle yazılmıştır.
(Evrenin Dili Matematiktir)
Kaynak: Bu sözün doğruluğunu Galileo Galilei, The Assayer (1620) kitabındaki cümlelerden ilham alarak doğrulayabiliriz. Genellikle bu söz Galileo'nun bilimsel çalışmalarını ve matematiğe verdiği önemi anlatan bir alıntı olarak kabul edilir, söz ona atfedilmiştir. (Wikipedia)
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Çağrı Mert Bakırcı
Uyarlayan 2 Haziran 2021 22 dk.

2015 yılında yayınladığımız bir açık mektupta, Dünya'nın dört bir yanından akademisyenlerin, yapay zeka ile ilgili en büyük tehlikelerden birinin otonom silahların insan müdahalesi olmaksızın hedef tespiti yapıp, bunları vurabileceği ve dolayısıyla bunun engellenmesi gerektiğine yönelik çağrılarını Evrim Ağacı okurlarıyla paylaşmıştık. Çok ilginç ve öngöremediğimiz bir şekilde, bu endişe 2020 yılında Türkiye tarafından üretilen bir drone ile, gerçek bir savaş sahasında hayata geçirilmiş ve önü alınamayacak bir otonom silahlanma yarışını tetiklemiş olabilir. Mektupta uzmanlar, şöyle yazıyorlardı:[1]

Otonom silahların lehine ve aleyhine pek çok argüman geliştirilmiştir. Örneğin insan askerlerin yerine makine kullanma, makineye sahip olan ülkeler için insan zayiatını azaltması bakımından iyi, fakat bu sebeple savaşa girme ihtimalini yükseltmesi bakımından ise kötü bir fikirdir. Bugün insanlık için en kilit soru, küresel bir "Yapay Zekaya Sahip Silahlanma yarışını" başlatmak ya da bunu önlemektir. Şayet herhangi büyük askeri bir güç Yapay Zekaya Sahip silahları geliştirmede öne geçerse, küresel bir silahlanma yarışı fiilen kaçınılmaz olur. Bu teknolojik gidişatın nereye varacağı ise şimdiden görülebilir: Otonom silahlar, geleceğin Kalaşnikofları olacaktır. Nükleer silahların aksine, bu silahların üretimi için pahalı ve elde etmesi zor ham maddeye gerek yoktur, bu yüzden de bütün önemli askeri güçler için seri üretim bakımından kolay bulunur ve ucuz olacaklardır. Karaborsada görülmeleri, teröristlerin, halkını daha iyi kontrol etmek isteyen diktatörlerin ya da soykırım başlatmak isteyen savaş baronlarının ve benzerlerinin ellerinde görülmeleri sadece zaman meselesi olacaktır. Otonom silahlar; suikast düzenleme, devletleri istikrarsızlaştırma, halkları boyunduruk altına alma ve belli bir etnik grubun hedef alınarak öldürülmesi gibi eylemler için kusursuzdur. Bu sebeple, inanıyoruz ki, (askeri türden) Yapay Zekaya Sahip silahlanma yarışı, insanlık için faydalı olmayacaktır.

69
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Ayhan Kayabaş Semih Kayabas
İnceleyen10 6 gün önce
Bu filmi izledim, sonra öylece oturdum. Bir şey demedim.
Annem geldi “ne oldu?” dedi. “Biraz oyun oynadım” dedim. Ama oynayan ben değildim. Film beni oynadı.

“Oyun Alanı” dedikleri şey var ya…
Orası sadece neşeli çocuk çığlıklarının yankılandığı bir yer değil; içimizde unuttuğumuz versiyonlarımızın mezarlığı.
Film, bu eğlence arenasını renkli bir PTSD alanına çevirmiş.

Bir noktada karakter dönüp baktı.
O bakış... hani hayatında her şeyi pause'a aldığın anlar vardır ya, onun görsel karşılığıydı.

Sahneler geçerken kendi gençliğimi aradım.

Puanım : 10 /10
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Utku Derin
Utku Derin
351K UP
Aktaran 18 saat önce 3 dk.

Birisinin sizin hakkınızda konuşması ile sizi görmezden gelmesi arasında bir seçim yapsanız hangisini daha makul bulacağınız, Shakespeare'den bir soru olmasa da Mississippi Üniversitesi'nden bir profesörün öncülük ettiği araştırma ekibinin cevaplamaya çalıştığı bir konuydu. Uzun yıllardır dışlanma üzerine yapılan araştırmalar, bir yabancının sizi kısa bir süreliğine bile görmezden gelmesi gibi küçük şeylerin, kendimizi kötü ve değersiz hissetmemize neden olabileceğini gösteriyor. Mississippi Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Andrew Hales şunları söylüyor:

İşin içine bir de dedikodu girince iş çok daha karmaşık bir psikolojik bilmeceye dönüşüyor. Hales şöyle devam ediyor:

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 14 Şubat 2019
Sanat olmasaydı, Dünya'nın kabalığı dayanılmaz olurdu.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
32
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
İlhan Taşlı
İnceleyen10 8 Haziran 2023
İslam'da iki temel kaynak vardır, Kur'an ayetleri ve hadisler. Fakat, bu kaynakları sadece okuyarak pek çoğuna bir anlam veremezsiniz. Ayetin hangi dönemde indiği, hangi olay üzerine indiği, inen ayetler hakkında hangi sözlerinin sarf edildiği ve hadis kaynaklarına eklendiği, bunun yanı sıra sahih hadis olarak tanımladığımız ve söylendiğinden şüphe duymadığımız sözlerin, öncesinde ve sonrasında gerçekleşmiş eylemlerin neler olduğunu, bilmek ve anlamak gerekir. Tabi tüm bu kaynakların dönemin Arapçasına hakim bir kişi tarafından Türkçe'ye çevrilmesi de gerekir.
Turan Dursun bizi büyük bir zahmetten kurtarmış ve bu kitabında; İslamın toplum ve aile yaşantısından beklentilerini, düzen ve intizamın hangi kurallar doğrultusunda dizayn edilmesi gerektiğini anlatmış. Temel insan hakları ve modern hukuk ile uyuşmazlık gösteren pek çok noktayı eleştirmeyi de ihmal etmemiş.
Kitap
8.4/10
(17 Kişi)
Puan Ver
Tabu Can Çekişiyor - İslamda Toplum ve Laiklik
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
14
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Eser
Furkan Arduç
Eseri Ekleyen 17 Ekim 2022 Dizi
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
Eda Alparslan
Çeviren 1 ay önce 5 dk.

Yapay zeka algoritmaları, her geçen günle birlikte sağlık sektörünün her alanına girmeye devam ediyor. Meme kanseri görüntülemelerinde, klinik notlar alınmasında, sağlık sigortalarının yönetiminde ve hatta "sanal hemşireler" yaratmakta veya doktor-hasta diyalogları oluşturmakta kullanılıyorlar. Bazı şirketler bu araçların tıp sektörünü daha verimli hale getireceğini, doktorlar ve diğer sağlık çalışanlarının yüklerini hafifleteceğini iddia ediyor.[1] Ancak bazı uzmanlar bu araçların şirketlerin iddia ettiği kadar düzgün çalıştığından şüpheli.

İnsanlara benzer şekilde metin üretebilmek üzere muazzam büyüklükte veriyle eğitilen büyük dil modelleri (LLM'ler) gibi yapay zeka araçları, ancak aldıkları eğitim kadar kaliteli sonuçlar verebilirler. Oysa tıbbi alanda LLM'lerin yetkinliğini ölçmek için kullanılan metrikler tıp fakültelerinin sınavlarına dayanmaktadır. Hatta sağlık sektöründe kullanılan yapay zeka araçlarını değerlendiren bir çalışma, bu modellerin sadece %5'inin gerçek hastalardan elde edilen verilerle eğitildiğini göstermektedir.[2] Dahası, birçok çalışma dil modellerini test etmek için tıbbi bilgilerle ilgili sorular sormakla yetinmiştir. Çok az çalışma modellerin gerçek hayatta şimdiden üstlendiği reçete yazma, konuşma özetleme veya hastalarla konuşma gibi görevlerin ne kadar iyi yapıldığını incelemiştir.

15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close