Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlık Tarihinin En Güçlü 5 Ekonomik İmparatorluğu Hangileridir?

6 dakika
13,377
İnsanlık Tarihinin En Güçlü 5 Ekonomik İmparatorluğu Hangileridir?
Görsel, DALL-E tarafından üretilmiştir.
Podcast
10:16
Batuhan Özçiftçi
Seslendiren
44
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Günümüzün birçok önemli ölçüt açısından en önde gelen süpergücü, Amerika Birleşik Devletleri'dir.[1], [2] Ama Amerikalılara (özellikle de muhafazakar Amerikalılara) soracak olursanız, birçoğunun endişesi, ülkelerinin bu liderlik pozisyonunu giderek kaybediyor olduğu yönündedir.[3]

Büyük bir mali kriz, sonrasında gelen ılımlı bir toparlanma, yirmi yıldır maaşların artmamış olması; buna ek olarak sınırsız bir potansiyele sahip 1.3 milyar nüfuslu ve hızla yükselen Çin'den gelen sürekli haber akışını düşünecek olursak, Amerikalıların dünyadaki yerleri konusunda endişelenmeleri belki de kaçınılmazdır.

Ve gerçekten de, Amerika'nın göreli gücünün her açıdan düşüşte olduğu da doğrudur! Ancak Amerika'nın durumuna dünya tarihinin geniş kapsamı bağlamında bakıldığında, Amerika'nın ekonomik açıdan ne kadar baskın hale geldiği yine de şaşırtıcıdır. İnsanlık tarihinin büyük bölümünde, en güçlü ekonomik güçler (ya da daha spesifik tabiriyle, "küresel ekonomik çıktının en büyük payını üretenler"), en fazla insanı barındıran ve en fazla toprağı kontrol eden ülkelerdi. Bunun nedenlerinden biri, sanayileşmenin çok yeni bir olgu olmasıdır. Yaklaşık 300 yıl öncesine kadar dünya genelinde ekonomiler ağırlıklı olarak tarımsaldı ve üretilen değerin çoğu topraktan elde ediliyordu. Dolayısıyla ne kadar büyük nüfus, o kadar büyük ekonomik çıktı demekti.

Tüm Reklamları Kapat

Bununla birlikte, bazı medeniyetler rakiplerine karşı büyük avantajlar geliştirdi. Ekonomi tarihçisi Ian Morris, insanlık tarihinin büyük bir bölümünde bir uygarlığın ekonomik gücünün büyük ölçüde ne zaman bir tarım devrimi yaşadığına bağlı olduğunu söylüyor. Bu aşamadan sonra bir ulusun gerçek bir ekonomik güç merkezine dönüşmesiyse genellikle binlerce yıl alıyordu. Ta ki endüstriyel devrim, her şeyi altüst edene kadar... İşte kronolojik sırayla, tüm zamanların en güçlü beş ekonomik imparatorluğu:

Roma İmparatorluğu (~100'ler): Küresel Üretimin %25-30'u!

Günümüz Irak topraklarında gerçekleşen ilk tarım devriminin uzaktan torunu olan Roma, birkaç yüzyıl içinde, küçük bir cumhuriyetten baskın bir küresel imparatorluğa hızla yükselmiştir. Antik Kartaca ile yaptığı ve Pön Savaşları olarak bilinen bir dizi savaşla, süper güç statüsünü pekiştirmiştir. Bu çatışmalar Roma'ya, Roma şehri ve Mısır gibi imparatorluğun ekonomik olarak canlı bölgelerinden ticaretin kolayca akmasını sağlayan bir su kütlesi olan Akdeniz'de tam bir hakimiyet sağlamıştır.

Bugün ekonomistlerin de bildiği gibi ticaret, ekonomik büyüme için hayati bir unsurdur ve Romalılar, en parlak dönemlerinde, bu konuda herkesten daha iyiydiler. Ayrıca Romalıların, tüccarların değerli metalleri uzun mesafeler boyunca taşımalarına gerek kalmamasını sağlayan banka senetlerini ve diğer kredi biçimlerini yaygın olarak kullanan sofistike bir finansal sisteme sahip olduklarına dair kanıtlar da vardır.

Çin'deki Song Hanedanlığı (~1200'ler): Küresel Üretimin %25-30'u!

Tarım, Çin'e günümüz Orta Doğu'sundan daha geç gelmiştir. Ancak Çin uygarlığı, tarım toplumunun faydalarını iyi bir şekilde kullandığı MS 1200 civarında, dünyanın gördüğü en görkemli uygarlıklardan birini yaratmıştı. Tamkang Üniversitesi'nde Çin'in Song Hanedanlığı üzerine çalışan ekonomi tarihçisi Ronald A. Edwards gibi bazı akademisyenler, dünyanın ilk sanayi devrimini yaşayan ülkenin İngiltere değil, Çin olduğunu savunmaktadır. Edwards tarafından ileri sürülen ve bazı Japon ve Çinli akademisyenler tarafından da sürdürülen bu iddia, Çin'in, Avrupa'nın daha yüzlerce yıl boyunca başaramayacağı bir şekilde, nüfusu artarken aynı zamanda kişi başına ekonomik büyüme yaşadığını gösteren araştırmalara dayanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Hindistan'daki Babür İmparatorluğu (~1700'ler): Küresel Üretimin %25'i!

Hint medeniyeti, dünyanın en eski medeniyetlerinden biridir ve bugün Hindistan'ın bulunduğu alt kıtada, yüzyıllar boyunca birçok imparatorluk yükselmiş ve çökmüştür. Ancak ekonomik açıdan en canlı imparatorluklardan biri, on altıncı yüzyıldan 19. yüzyılın ortalarında İngiliz Raj'ının kurulmasına kadar süren Babürlüler'dir (Moghul İmparatorluğu). Merhum ekonomi tarihçisi Angus Maddison'a göre, Babür dönemi Hindistan'ında kişi başına düşen üretim, muhtemelen o dönemde İngiltere veya Fransa'dakiyle aynıydı! Maddison, şöyle yazıyor:

Öyle ki Hindistan'daki yönetici sınıfın savurgan yaşam tarzı Avrupa toplumununkini bile aşıyordu. Ne var ki bu yüksek savurganlık, nüfusun inanılmaz bir şekilde sömürüye maruz bırakılması nedeniyle mümkün olmuştur.

Bu dönemde Hindistan'ı ziyaret eden Avrupalı tüccarlar, Maddison'ın "dünyanın en parlak saraylarından biri" olarak tanımladığı Babür sarayından, duvarlarla çevrili şatolarından, bahçelerinden, çeşmelerinden, edebiyatından ve resimlerinden etkilenmiş olsalar da, Hint halkı, Batılıların ticaretini yapmak zorunda oldukları mallara ilgi duymuyordu (altın dışında). Bu durum, yeni keşfedilen Amerika kıtasının değerli metal zenginlikleri için yağmalanmasını körüklemiştir. Babür dönemi boyunca da Avrupalı kaşifler, Hint toplumunun içine daha fazla girmeye devam etmiştir. Babür imparatorluğu, 19. yüzyılın ortalarında alt kıtayı resmen sömürgeleştiren sanayileşmiş Britanya İmparatorluğu'nun yükselişiyle birlikte yavaş yavaş çökmüştür.

Britanya İmparatorluğu (1870): Küresel Üretimin %21'i!

Ekonomistlerin elinde, insanlık tarihinin büyük bölümüne ait tarihsel GSYH'yi tahmin etmek için çok az kanıt vardır. Bu durum, kapsamlı vergi ve diğer kayıtların işi biraz daha kolaylaştırdığı Britanya İmparatorluğu'nun zirvesine ulaştığında değişmiştir. İngilizler, aynı zamanda küresel nüfusun eşit derecede büyük bir yüzdesini sıkı bir şekilde kontrol etmeksizin dünyaya ekonomik olarak hükmeden ilk imparatorluktur. Britanya'nın avantajı, sanayi devriminin getirdiği muazzam teknolojik gelişmenin yanı sıra sömürgelerinden kâr elde etme konusundaki becerisinden kaynaklanmaktadır. Britanya İmparatorluğu doruk noktasındayken, toplam üretiminin yaklaşık %6'sı sömürgelerinden geliyordu ve bu oran diğer tüm Batılı güçlerden daha fazlaydı.

Amerika Birleşik Devletleri (~1950): Küresel Üretimin %50'si!

Bazı tahminlere göre, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda ABD dünyadaki ekonomik çıktının yarısını üretiyordu. Ancak bu istatistik biraz yanıltıcı olabilmektedir: Bu oran, Amerika'nın bu listedeki diğer devletlerden iki kat daha baskın olduğu anlamına gelmemektedir. Sonuçta, Amerika'nın kısa bir süre için bu kadar baskın olmasının nedeni, gelişmiş dünya ekonomilerinin çoğunun İkinci Dünya Savaşı sırasında tahrip edilmiş olmasıdır. Evet, Amerika büyük olasılıkla büyük nüfusu, geniş doğal kaynakları ve girişimci ruhu sayesinde 19. yüzyılın sonlarında dünyanın en büyük ekonomisi haline gelmiştir. Ancak geçen yüzyılın ortalarındaki bu topyekûn ekonomik hakimiyeti, aslen savaşın bir ürünüdür.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

O zamandan bu yana Amerika'nın göreli gücü, ülkedeki yavaş büyüme nedeniyle değilse bile dünyanın geri kalanının Amerika'yı yakalaması nedeniyle azalmıştır. Ancak bu makalemizdeki önceki örneklerden de görebileceğiniz gibi bu, geniş bir tarihsel kalıbı takip etmektedir: Ekonomik devrimler, dünyanın bir yerinde meydana gelmektedir ve sonra başka yerlere yayılmaktadır. Ekonomik tepenin krallarını tahttan indirmek zordur ve genellikle ancak büyük çatışmaların ardından ya da başka bir yerdeki ekonomik devrim nedeniyle devrilirler. İngiltere bu statüsünü, tarım ekonomilerinin karşı karşıya kaldığı büyüme tavanını aşmasını sağlayan sanayi devrimi sayesinde kazanmıştır. Ian Morris, şöyle diyor:

Fosil yakıt toplumları için de benzer bir tavanla karşı karşıya kalabiliriz. Aynı tarihsel ritimler devam ederse, o zaman bunu aşmanın tek yolu, işleri yapma şeklimizde de devrim yapmamız olacaktır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
79
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 40
  • Merak Uyandırıcı! 15
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 10
  • İnanılmaz 9
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Fortune | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:47:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16579

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Matthews, et al. İnsanlık Tarihinin En Güçlü 5 Ekonomik İmparatorluğu Hangileridir?. (21 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16579
Matthews, C., Bakırcı, Ç. M. (2024, January 21). İnsanlık Tarihinin En Güçlü 5 Ekonomik İmparatorluğu Hangileridir?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16579
C. Matthews, et al. “İnsanlık Tarihinin En Güçlü 5 Ekonomik İmparatorluğu Hangileridir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Jan. 2024, https://evrimagaci.org/s/16579.
Matthews, Chris. Bakırcı, Çağrı Mert. “İnsanlık Tarihinin En Güçlü 5 Ekonomik İmparatorluğu Hangileridir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 21, 2024. https://evrimagaci.org/s/16579.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close