Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
256
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Burak Albayrak
Ekleyen 7 Mart 2022 33 dk.

Halk arasında genellikle kalp krizi olarak bilinen miyokard enfarktüsü, kısaca MI (İng: "Myocardial Infarction"), patolojik olarak iskeminin neden olduğu miyokard hücrelerinin geri dönüşü olmayan ölümü olarak tanımlanır ve kalbin koroner arterine giden kan akışı azaldığında ya da durduğunda ortaya çıkar ve kalp kasına zarar verir.[1]

En sık görülen semptom; omuz, kol, sırt, boyun veya çeneye yayılabilen göğüs ağrısı veya rahatsızlığıdır. Sıklıkla göğsün ortasında veya sol tarafında oluşur ve birkaç dakikadan fazla sürer. Rahatsızlık bazen mide ekşimesi gibi hissedilebilir.[1] Diğer belirtiler arasında nefes darlığı, mide bulantısı, baygınlık hissi, soğuk ter veya yorgunluk sayılabilir.[2] İnsanların yaklaşık %30'unda atipik semptomlar vardır. Kadınlar ise genelde göğüs ağrısı yerine, boyun ağrısı, kol ağrısı veya yorgunluk hissederler.[3]

74
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilimler Köyü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce İzmir₺9.000,0013 Temmuz
Işığın Derinliklerine Yolculuk
13 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 20 Temmuz 2025 12:00 tarihine kadar.

Bu etkinlik, doğrusal olmayan optikten kuantum optiğine uzanan bir akademik program sunmaktadır. Katılımcılar, doğrusal olmayan optik için gereken kavramlar, malzemeler ve olgular, ışık-madde etkileşimleri, ışık durumları, kuantum dolaşıklık ve ışığın kuantum doğasına dair temel kavramları inceleyecektir. Kuantum optiğin, kuantum hesaplama, hassas ölçümler ve kuantum haberleşme teknolojilerindeki rolü tartışılacaktır. Yedi gün sürecek etkinlikte (4. gün ara verilecektir), önemli konsept deneyleri ve teorik analizlerle doğrusal olmayan optik ve kuantum optiğin temel ilkeleri ele alınacaktır.

Devamını Göster
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Abdullah Vatansever
Lise mezunu, biyoloji hedefleyen bir öğrenciyim 1 gün önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, Yusuf Kaba tarafından sorulmuştur.

Aslına bakılırsa benim görüşüm şu şekilde.

İnsan sürü halinde yaşayan bir canlı. Ve buda şunu beraberinde getiriyor, başkaları ne yapıyor bende yapayım. Sürü psikoloji gibi işleyen bu şey aslında doğada büyük bir nimet. Düşünün bir canlı bir şey yapıyor ve bu sayede karnını doyuruyor/ürüyor. Aynını yapmak istemez misiniz? Fakat insan türü artık sadece yaşamıyor, hissediyor keyif yapıyor. Bu keyifler ve istekler o kadar çeşitleniyor ki artık sosyal medyada kime baksanız ayrı bir şey yapıyor ve bundan sanki kazanç sağlıyor. Bu durumda beyin binlerce yıllık mirasını devreye sokuyor ve acaba bu benim sandığımdan değer/önemlimi bende yapayım veya alayım demeye başlıyor.

Peki bu duruma çözüm nasıl olabilir? Bence bu durumda ortam değişimi çok önemli. Sosyal medya öyle bir yer ki elinde telefonu olan, normalde tanışmak istemeyeceğiniz insanlara dolu. Bu noktada tavsiyem, ortamdan uzaklaşmak. Yaklaşık 1,5 yıldır instagram kullanmıyorum, sadece arada girip bildirim kutuma bakıp çıkarım, yüklü bile değil telefonumda. Peki bu süreçte ne kaybettim, hiç bir şey. Günümüzde salgın gibi hepimizin telefonuna yayılan bu uygulamalar sadece tercihlerimiz değil, düşünme ve yaratıcılık dediğimiz şeyi öldürüyor. Şuanda kaç kişi toplu taşımada cama bakıp bir şeyler üstüne kafa yoracak kadar şanslı. Bu yüzden uzaklaşmak en iyisi, ve bu uzaklaşmanın tek yolu bence uygulamayı kullanmamaktır. Ama o zaman hayat çok sıkıcı olmaz mı? Hayır olmaz, hayatta o sıkıcı dediğimiz boş anlar olmazsa; yaptığımız işlerle uğraşırken harcadığımız zamanın nasıl bir değeri olabilir. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Umarım istediğimiz hayata kavuşursunuz, saygılar.🎩

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Meriç Öztürk
Meriç Öztürk
326K UP
Yazar 7 Ocak 2023 20 dk.

Kök hücreler, çok hücreli canlıların vücudunda bulunan, tüm doku ve organlarının temelini oluşturan, farklı hücre tiplerine dönüşebilen, kendini yenileyebilen, değişik yapı ve gelişim aşamalarındaki hücrelerdir. Daha basit bir şekilde ifade etmek gerekirse kök hücreler, vücutta bulunan ve gelişme ve büyüme esnasında birden fazla hücre tipine dönüşme potansiyeli olan hücrelerdir. Embriyonik gelişim esnasında en önemli rolü bu hücreler üstlenirken, büyüme esnasında dokuların gelişimine, vücut yetişkin olduğunda ise dokuların kendilerini yenilemelerine yardımcı olur.

Kök hücreler, diğer hücre tiplerinden bazı özellikleri ile farklılık gösterir. Örneğin bu hücreler özelleşmemiştir ve hücre bölünmesi geçirerek kendilerini yenileyebilirler. Ayrıca doğal veya laboratuvar ortamında özel sinyaller ile özelleşmemiş hücreler "özelleşmiş doku veya organ hücrelerine" dönüştürülebilirler. Diğer hücre tiplerinden bir diğer farkı ise kök hücrelerin bazı doku ve organlarda devamlı olarak bölünüp ortamın devamlılığını sağlaması, bazı doku ve organlarda ise özel durumlar haricinde hiçbir zaman bölünmemesidir.

140
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nevzat Keskin
Seslendiren 3 gün önce 9:19
Neden yelleniyoruz (evet, tıbbi terminolojide "yellenme" olarak geçer)? Neden kokuyor? Bunlar birçoklarımızın merak ettiği ama pek de fazla cevaplanmayan...
11
Nevzat Keskin
Seslendiren 1 ay önce 6:51
Gece yarısı vızıltısıyla bizi uykumuzdan eden veya soktuktan sonra bizi kaşıntılar içinde bırakan sivrisineklerle o bilindik deneyimleri yaşamayanımız...
8
Kaan Akgören
Kaan Akgören
50K UP
Yazar 12 Eylül 2020 14 dk.

Dünyadaki yaşam ilk olarak, en az 3,8 milyar yıl önce, Yerküre’nin oluşumundan yaklaşık 750 milyon yıl sonra ortaya çıktı. Yaşamın nasıl ortaya çıktığı ve ilk hücrenin nasıl oluştuğu, bu olaylar laboratuvarlarda sıfırdan ve bir bütün olarak tekrarlanamadığı için, hep bir spekülasyon konusu olmuştur. Bununla birlikte, bazı deneysel yöntemler, sürecin bazı aşamalarına ilişkin önemli kanıtlar sunmaktadır.

İlkin Yerküre atmosferinde var olduğu düşünülen koşullarda basit organik moleküllerin oluşabilecekleri ve kendi kendine makro moleküllere polimerize olabilecekleri ilk kez 1920’li yıllarında önerilmiştir. Yaşamın oluşmaya başladığı zamanda, Yerküre atmosferinin çok az veya hiç serbest oksijen içermediğini, esas olarak CO2 ve N2’den ibaret olduğu ve daha az miktarlarda H2, H2S ve CO gibi gazları içerdiği düşünülmektedir. Böyle bir atmosfer, güneş ışını veya elektrik boşalması gibi bir enerji verildiğinde, organik moleküllerin kendiliğinden oluşabildiği redükleyici bir ortam sağlar.

100
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Enes Demir
Enes Demir
106K UP
Araştırmacı ve düşünür 15 Kasım 2022 Sen de Cevap Ver

Substratlar, vücutta enzim işlemesini sağlayan yapılardır. Substarlar, kendinden daha küçük ya da daha büyük maddelerin ortaya çıkması için tepkimeye girer. Bazı bitkilerde yetişme süreci için üretilmiş olan kum da bir substar olarak açıklanır. Bakterilerin tutunabilmesi için kullanılan yüzey alanlarından sorumlu olan maddeye de substar ismi verilir.

Enzimlerin hepsi substratlarla zaman zaman etkileşim içine girmeyebilir. Tamamen kendine özgü olarak tercih edecekleri substarın da bu özelliğini taşıyacak olan bir niteliğe sahip olması gerekir.

Reaksiyonları belirli kategorilere ayırarak uygun enzimin substrat ile etkileşime girmesi beklenir. Bir substratın merkeze bağlandıktan sonra reaksiyona geçiş evresi başlar. Enzimler birbirinden farklı özellik gösterdiği için aynı substratlarda da olduğu gibi belirli merkezlerde çalışma faaliyeti gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

Substarların Özellikleri

Substarlar, biyolojik reaksiyonların aktivasyon enerjisini düşürür.

Enzimler aynı tür reaksiyonu hiç bozulmadan sürekli tekrar yapabilir.

Enzim her zaman farklı bir reaksiyonu gerçekleştirir.

Tüm Reklamları Kapat

Enzimler gerçekleştirecekleri reaksiyonların hızlı bir şekilde dengeye ulaşmasına yardımcı olur.

Enzimler cansız ortamda da görevlerini gerçekleştirebilirler.

Substarların Görevleri

Substarların en önemli görevi, reaksiyonların aktivasyon enerjisini önemli ölçüde düşürerek tepkimenin çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Aktivasyon enerjisi, kimyasal bir reaksiyonun ortaya çıkabilmesi için gereken en düşük enerji miktarıdır. Reaksiyona girecek olan moleküller de substrat ismi verilir. Substarlar, reaksiyonun gerçekleşebilmesi için enerji seviyesini aşmak zorunda kalır. Aktivasyon enerjisi ne kadar çok olursa, reaksiyonun gerçekleşme hızı bir o kadar yavaş ve az olur.

Enzim Substrat İlişkisi

Enzimlerin en önemli özelliklerinden birisi de özgül moleküller olmalarıdır. Yani sadece bazı reaksiyonları kategorize ederler ve kendi yapısına uygun substratlar ile etkileşim içine girerler. Her enzim, her substrat ile etkileşime girmez. Bunların her biri birbirlerine özgüdür. Aynı zamanda üzerinde bir aktif merkez bulunur.

Kendine özgü substrat bu aktif merkeze bağlandığı zaman kısa zaman içinde reaksiyon gerçekleşebilir. Bu merkez her enzimde yapı olarak farklılık gösterebildiği için, her biri sadece bazı substratlar ile çalışabilir. Aynı zamanda canlının amacına uygun bir şekilde görev yerlerine göre kompartmanlaştırılır.

Farklı enzimler ise, farklı hücre organellerinde yer alır. Örneğin, glikoliz enzimleri, hücre sitoplazmasında bulunur. Bunun asıl amacı ise, mitokondri taşımayan ve enerjisini üretecek bir özelliğe sahip olmayan hücrelerin (eritrositler gibi) enerji sağlanmasına yardımcı olur.[1]

Umarım yardımcı olmuşumdur.

173 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Hürriyet. Substrat Nedir? Substrat Özellikleri Ve Görevleri Nelerdir?. (27 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Hürriyet | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Mehmet Emir Çakır
Türü Ekleyen 1 gün önce
Strigopoidea, halk arasında bilinen adı ile Yeni Zelanda Papağanları; Psittaciformes (Papağanlar) takımının altında bulunan bir süperailedir. Yeni Zelanda Papağanlarını içerir. İsminden anlaşılacağı üzere bu süperaile altındaki türler, Yeni Zelandada yaşamaktadır.
2
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
52K UP
Gözlemi Yapan 4 gün önce Türkiye, Çankırı
Yapraklı İlçesi Akyazı köy yolu üzerinde, tarla kenarında gözlemlenmiştir.
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bilim haberlerimizi ve diğer yazılarımızı Google Haberler'de görmek için bizi takip etmeyi unutmayın.

İnceleme
Bk Bk
Bk Bk
3,139 UP
İnceleyen7 6 gün önce
Bu dizinin ilk bölümleri cidden bilim havası verirken daha sonra tam bir hayal kırıklığıydı, bilimsel doğruluğu tartışılır fakat senaryosu açıkçası bağlantı kurması zor, karmaşık ve absürddü bana göre tam bir hayal kırıklığı özellikle 2. sezon
Dizi
9.3/10
(18 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Can Berk Ökten
İnceleyen 3 gün önce
Bu dizi izlemedim ama filmini izledim bu dizinin film halinde bir fırtına çıkıyor ve geçmişe gidiyorlar bıçakta bulunan bütün yazılar geçmişe gidiyoruz yolcuların geçmişteki macerasını anlat
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kutup ayılarının yaşam döngüsünün en kritik ve gizemli evrelerinden biri, annelerin yavrularıyla birlikte inlerinde geçirdikleri dönemdir. Bu süreç, yavruların hayatta kalabilmesi için hayati öneme sahiptir.

Ancak, bu dönemde ayıların tam olarak ne yaptıkları ve inlerinde ne kadar süre kaldıkları gibi detaylar, uzun süredir bilim insanlarının merak ettiği konular arasında yer alıyordu.

Toronto Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorulara yanıt bulmak amacıyla altı yıl süren bir çalışma gerçekleştirdi. 13 kutup ayısına uydu bağlantılı tasmalar takıldı ve dokuz inin dışına kameralar yerleştirildi.
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 30 Ocak 2019
İnsan beyni tek seferde sadece bir güçlü duyguyu barındırabilir. İşte o yüzden eğer bilimsel arzu veya merak ile dolu bir beyinde korkuya yer yoktur.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
22
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close