Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Enzimler aktivasyon enerjisini nasıl düşürürler? Bu olay için ne gibi mekanizmaları vardır?

Ben daha çok bu olayın nasıl gerçekleştiğini öğrenmek istiyorum. Olay aynı şekilde inhibitörler üzerinden de işlenebilir.
1,063 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı ve düşünür

Substratlar, vücutta enzim işlemesini sağlayan yapılardır. Substarlar, kendinden daha küçük ya da daha büyük maddelerin ortaya çıkması için tepkimeye girer. Bazı bitkilerde yetişme süreci için üretilmiş olan kum da bir substar olarak açıklanır. Bakterilerin tutunabilmesi için kullanılan yüzey alanlarından sorumlu olan maddeye de substar ismi verilir.

Enzimlerin hepsi substratlarla zaman zaman etkileşim içine girmeyebilir. Tamamen kendine özgü olarak tercih edecekleri substarın da bu özelliğini taşıyacak olan bir niteliğe sahip olması gerekir.

Reaksiyonları belirli kategorilere ayırarak uygun enzimin substrat ile etkileşime girmesi beklenir. Bir substratın merkeze bağlandıktan sonra reaksiyona geçiş evresi başlar. Enzimler birbirinden farklı özellik gösterdiği için aynı substratlarda da olduğu gibi belirli merkezlerde çalışma faaliyeti gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

Substarların Özellikleri

Substarlar, biyolojik reaksiyonların aktivasyon enerjisini düşürür.

Enzimler aynı tür reaksiyonu hiç bozulmadan sürekli tekrar yapabilir.

Enzim her zaman farklı bir reaksiyonu gerçekleştirir.

Tüm Reklamları Kapat

Enzimler gerçekleştirecekleri reaksiyonların hızlı bir şekilde dengeye ulaşmasına yardımcı olur.

Enzimler cansız ortamda da görevlerini gerçekleştirebilirler.

Substarların Görevleri

Substarların en önemli görevi, reaksiyonların aktivasyon enerjisini önemli ölçüde düşürerek tepkimenin çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Aktivasyon enerjisi, kimyasal bir reaksiyonun ortaya çıkabilmesi için gereken en düşük enerji miktarıdır. Reaksiyona girecek olan moleküller de substrat ismi verilir. Substarlar, reaksiyonun gerçekleşebilmesi için enerji seviyesini aşmak zorunda kalır. Aktivasyon enerjisi ne kadar çok olursa, reaksiyonun gerçekleşme hızı bir o kadar yavaş ve az olur.

Enzim Substrat İlişkisi

Enzimlerin en önemli özelliklerinden birisi de özgül moleküller olmalarıdır. Yani sadece bazı reaksiyonları kategorize ederler ve kendi yapısına uygun substratlar ile etkileşim içine girerler. Her enzim, her substrat ile etkileşime girmez. Bunların her biri birbirlerine özgüdür. Aynı zamanda üzerinde bir aktif merkez bulunur.

Kendine özgü substrat bu aktif merkeze bağlandığı zaman kısa zaman içinde reaksiyon gerçekleşebilir. Bu merkez her enzimde yapı olarak farklılık gösterebildiği için, her biri sadece bazı substratlar ile çalışabilir. Aynı zamanda canlının amacına uygun bir şekilde görev yerlerine göre kompartmanlaştırılır.

Farklı enzimler ise, farklı hücre organellerinde yer alır. Örneğin, glikoliz enzimleri, hücre sitoplazmasında bulunur. Bunun asıl amacı ise, mitokondri taşımayan ve enerjisini üretecek bir özelliğe sahip olmayan hücrelerin (eritrositler gibi) enerji sağlanmasına yardımcı olur.[1]

Umarım yardımcı olmuşumdur.

126 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Hürriyet. Substrat Nedir? Substrat Özellikleri Ve Görevleri Nelerdir?. (27 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Hürriyet | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close