Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Burak Albayrak
Ekleyen 22 Kasım 2022 36 dk.

Kuduz; çoğunlukla enfekte bir hayvanın ısırması yoluyla bulaşan, insanlarda ve diğer memelilerde ensefalite (beyin iltihabına) neden olan, aşı yoluyla kolaylıkla önlenebilen ancak önlenmediği takdirde çok ölümcül olan, viral bir hastalıktır. Kuduz virüsü (Rabies lyssavirus), memelilerin merkezi sinir sistemini enfekte eder ve nihayetinde beyinde hastalık oluşmasına ve ölüme neden olur. Virüs, genellikle ısırıkları, sıyrıkları ve yaraları kontamine eden tükürük veya mukozal maruziyet yoluyla bulaşır. Ayrıca nakledilen nörolojik dokular (örneğin kornea) ve katı organlar yoluyla kuduz geçişi de belgelenmiştir.

Kuduzun ilk belirtileri; halsizlik veya rahatsızlık, ateş veya baş ağrısı dahil olmak üzere gribe benzer olabilir. Ayrıca ısırık bölgesinde rahatsızlık, karıncalanma veya kaşıntı hissi olabilir. Bu belirtiler günlerce sürebilir. Semptomlar daha sonra serebral disfonksiyon, anksiyete, konfüzyon ve ajitasyon şeklinde ilerler. Hastalığa yakalanma ile semptomların başlaması arasındaki süre genellikle 1-3 aydır ancak bu süre 1 haftadan az veya 1 yıldan fazla olacak şekilde değişebilir. Aradaki süre, virüsün merkezi sinir sistemine ulaşmak için periferik sinirler boyunca kat etmesi gereken mesafeye (dolayısıyla ısırığın vücuttaki konumuna) bağlıdır.

109
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Ufuk Derin
Aktaran 28 Şubat 2024 2 dk.

Viyana Üniversitesi Mikrobiyoloji ve Çevre Sistemleri Bilimi Merkezi (CeMESS) araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, daha sıcak topraklar daha fazla aktif mikrop çeşitliliği barındırıyor.

Science Advances dergisinde yayınlanan çalışma, topraktaki mikrobiyal aktivitenin küresel karbon döngüsünü ve iklim üzerindeki olası geri besleme mekanizmalarını nasıl etkilediğine dair anlayışı önemli ölçüde değiştirebilir.[1] Şimdiye kadar bilim insanları, daha yüksek toprak sıcaklıklarının mikropların büyümesini hızlandırarak atmosfere karbon salınımını arttırdığını varsayıyordu. Ancak çalışmaya göre bu artış aslında daha önce uykuda olan bakterilerin aktif hale gelmesinden kaynaklanıyordu. Araştırmanın başyazarı ve Mikrobiyoloji ve Çevre Sistemleri Bilimi Merkezi'nde profesör olan Andreas Richter şöyle anlatıyor:

12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Pedram Türkoğlu
Yazar 6 Temmuz 2017 26 dk.

Paleontolojinin rönesansı derken ne demek istiyoruz? Terim olarak 1842’de Dinosauria (korkunç kertenkele) kelimesini ilk ortaya koyan kişi Richard Owen adında bir paleontolog/biyolog idi. Kendisi Darwin’in çalışmalarına da destek veren ve katılan bir bilim insanıydı. Fakat evrimi, Darwin’in açıkladığından daha karmaşık bir yapıda olduğunu düşünüyordu. Diğer yandan başka insanların çalışmalarına göz diken ve korkulan bir kişi olduğu da söyleniyor. Bu yüzden Thomas Huxley gibi bilim insanlarıyla arası iyi değildi.

Dinozorlarda tüylerin keşfi ile adeta bir ’’Renaissance’’ yaşandı. Bu rönesansın fikir babasının John Ostrom olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Elbette 1927'de dinozorlardan kuşlara geçişi resmeden Gerhard Heilmann'ı kesinlikle unutamayız. Paleontoloji uzmanı olmamasına rağmen önemli bir öncüdür. John, 1969’da Deinonychus antirrhopus örneği üzerinde incelemeler yaparak, kuşların dinozorlar ile doğrudan akraba olduğunu söyleyen ilk kişidir. Tabi dinozorların kuşlar ve sürüngenler arasında geçiş olduğunu düşünen, Darwin’in çalışmalarına destek veren Thomas Huxley’i ve Karl Gegenbaur’u da es geçmemek lazım. Ancak John, dinozorların sürüngenden geçiş değil de, tam olarak kuş benzeri olduğunu dile getiren ilk kişi olduğu için paleontolojide ve paleobiyolojide yeri ayrıdır. John'un fikirleri daha sonra karşılaştırmalı anatomi çalışmaları ile ayrıntılı olarak desteklendi.

79
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İbrahim Kaya
İbrahim Kaya
58K UP
Yazar 20 Haziran 2019 23 dk.

Darwin zamanında, teorisine getirilen en önemli itirazlardan birisi, kendisinin de, Türlerin Kökeni isimli eserinde bahsettiği sorunlardan birisidir: Kambriyen jeolojik devri. Bu dönem, jeolojik devirlerden Paleozoik Çağ’ın ilk periyodunu kapsar ve yaklaşık 541 ile 485 milyon yıl önceki bir zaman aralığına tekabül eder. Bu dönemde oluşan jeolojik katmanlar, daha önceki dönemlere nazaran çok daha fazla fosil içerir.

Kambriyen jeolojik devri, ilk olarak, Darwin'in de öğretmenleri arasında bulunan İngiliz jeolog Adam Sedgwick tarafından keşfedilmiş ve isimlendirilmiştir. Bu döneme ait kayaçların en belirgin olarak görüldüğü yer, İngiltere'deki Galler bölgesi olduğu için, bu jeolojik dönem Sedgwick tarafından, Galler’in Latince ismi olan Cambria'ya gönderme olarak Kambriyen olarak adlandırılmıştır. Günümüzdeki canlı şubelerinin çoğunun ilk olarak bu dönemde evrimleştiği düşünülmektedir.

149
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Utku Derin
Utku Derin
383K UP
Aktaran 9 saat önce 3 dk.

Macaristan'daki Tiszafüred-Majoroshalom'da bulunan Tunç Çağı mezarlığı, Orta Avrupa tarihinin önemli bir dönemine ışık tutuyor. Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir araştırma, yaklaşık MÖ 1500 yıllarında insanların hayatında köklü değişiklikler yaşandığını ortaya koyuyor.

Eötvös Loránd Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Tamás Hajdu ve Bologna Üniversitesi’nden Dr. Claudio Cavazzuti liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi MÖ 1500 civarında insanların yeme alışkanlıklarının ve yaşam tarzlarının değiştiğini, hatta sosyal sistemin bile yeniden düzenlendiğini ortaya çıkardı.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 20 Aralık 2014 53s

Her geçen gün insanın diğer hayvanlardan ne kadar farksız olduğunu, yaşamın Evren içerisinde ne kadar sıradan bir "sonuç" ve "parça" olduğunu anlıyoruz. Daha önceden, milenyumlar öncesine giden derin felsefi düşünceler nedeniyle "özel", "eşsiz", "erişilmez", "doğaüstü" sandığımız her şeyin, birkaç asırlık olan ve henüz emekleme çağında olan bilimsel düşünce sayesinde "sıradan", "yaygın", "erişilebilir" ve "doğal" olduğunu fark ettik ve fark etmeye devam ediyoruz. Kendimizde ve doğada özel bulduğumuz sayısız unsurun nesnel olarak "özel" olmadığını, sadece biz onları öyle görmek istediğimiz için öyle olduklarını sandığımızı anlıyoruz. 

Ne yazık ki insanlar, bizim eşsiz veya üstün olmamamızı "zayıflık" belirtisi olarak görüyorlar; can sıkıcı ve aşağılayıcı bir durum olduğunu düşünüyorlar. Asla! Tam tersine, bu gerçeği fark etmek, Evren hakkında ne kadar fazla şeyi yanlış temellendirdiğimizi ve Evren dahilinde ne muhteşem olasılıkların mümkün olabileceğini bizlere gösteriyor. Dünyaca ünlü astrofizikçi Neil deGrasse Tyson, bu konuşma kesidinde bize bununla ilgili harika bilgiler verecek.

31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Süpermen Süperoğlu
Alıntıyı Ekleyen 4 gün önce
Anlaşmasız barış teklifi entrikadır
Kaynak: savaş sanatı
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emir Akbaş
Emir Akbaş
106K UP
9 saat önce
 Fark ettim ki insanlar ne kadar yapmacık ne kadar tekdüze ne kadar bir başka insanın (umarım anlarsınız bugünkü kayıplardan sonra) hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntü,anma vb. durumları paylaştıktan (sosyal medya bazında) hemen sonra (ışık hızıyla) sanki hiçbir şey olmamış gibi davranabiliyorlar,olabiliyorlar! İllaki hayatlarımıza devam etmemiz icap eder lakin bu ne süreden sonra geçişli bir şekilde yapılmalı? Ne süreden sonra hayatımıza hiçbir şey olmamış gibi davranmaya devam etmeliyiz? Okuduğum bir kitapta yas giysilerinin belli bir süre giyildiği sonra yarı yas diye tabir ettikleri giysileri giydikleri en sonunda ise normal giysilere döndüklerini okumuştum. Tabi bu bir benzetme,aksi halde bu durum giysilere indirgenemez! Yinede bu gibi hüzünlü durumların bu kadar kolay bu kadar direkt bir şekilde geçiştirilmesi insanı düşündürüyor. Umarım anlamışsınızdır anlatmak istediklerimi.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Şafak Tok
Seslendiren 5 Aralık 2021 29:44
Karar vermek hayatın kritik bir parçasıdır, ancak çoğu insan öyle ya da böyle karar vermekte zorlanır. Örneğin bazı insanlar doğuştan kararsızlardır,...
51
S. Buğra Baltacı
Yazar 7 Ağustos 2020 11 dk.

Hücreden hücreye iletişim sinaps adı verilen özelleşmiş bölgelerde gerçekleşir. Sinapslar iletim (transmisyon) için kullandıkları mekanizmaya göre iki ana sınıfa ayrılır: kimyasal ve elektriksel.

Kimyasal iletim genellikle nörotransmitter (sinir iletici) içeren keseciklerin kalsiyuma bağımlı bir süreç ile hücre membranı ile birleşmesini ve takiben presinaptik hücreden postsinaptik hücre üzerindeki belirli reseptörlere etki etmek üzere serbest bırakılan transmitter maddenin hücre dışına atılmasını (eksositozunu) içerir.

95
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Anıl Ağay
Anıl Ağay
103K UP
3 gün önce
"@astro_ayers, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli bir astronot, 
Meksika ve güney ABD üzerinde nadir görülen bir Geçici Işıklı Olay (TLE) olan bir sprite'ın bu çarpıcı görüntüsünü yakaladı.

Sprite'lar, fırtına bulutlarından üst atmosfere doğru yükselen güçlü elektrik patlamalarıdır.

Bu görselde Dünya'nın atmosferinden yukarıya doğru uzanan, genellikle "sprite" olarak bilinen nadir bir yıldırım türü görülmektedir. Spritelar, fırtınaların üzerinde, mezosferde meydana gelen büyük ölçekli elektrik deşarjlarıdır ve genellikle kırmızımsı-turuncu renkte dikey sütunlar veya havuç benzeri şekiller olarak görünürler. 

1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilimler Köyü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce İzmir₺9.000,0013 Temmuz
Fiziğin Felsefesi (İngilizce)
13 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 20 Temmuz 2025 12:00 tarihine kadar.

The main objective of this event is to clarify the relationship between physics and philosophy. Another aim is to uncover the philosophical foundations of physical theories, introduce conceptual problems, and develop discussion skills on these topics. Therefore, philosophical theories proposed in areas such as space, time, quantum mechanics, matter-energy, the mathematical structure of nature, and the nature of physical laws will be addressed from both historical and contemporary perspectives.

Devamını Göster
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Rüzgarla Savrulan NGC 3199

NGC 3199 yaklaşık 12.000 ışık yılı uzaklıkta, güney takımyıldızı Karina yönünde parıldayan bir kozmik buluttur. Bulutsu, bu dar bant ve sahte renkli (İng: "False colored") görselde, yaklaşık olarak 75 ışık yılı genişliğe yayılmıştır. Derin uzay görüntüsü tam bir kabarcık şeklinde görünse de, üst kısmında çok daha parlak olan kenarıyla çok orantısız görülüyor. Merkezin yakınında devasa, sıcak ve kısa ömürlü bir yıldız olan Wolf-Rayet yıldızı vardır. Bu yıldız, yoğun bir yıldız rüzgarı üretir. Aslında, Wolf-Rayet yıldızlarının ilginç şekillere sahip bulutsular oluşturduğu bilinmektedir. Güçlü rüzgarları sayesinde etraftaki yıldızlararası malzemeleri süpürürler. Bu durumda parlak olan kenarın, yıldız tekdüze bir ortamdan geçerken meydana gelen bir yay şokunu gösterdiği düşünülüyordu. Ancak yapılan ölçümler, yıldızın gerçekte direkt olarak parlak kenara doğru hareket etmediğini gösterdi. Bu nedenle daha olası bir açıklama, yıldızı çevreleyen malzemenin eşit dağılımlı olmamasıdır. Malzeme, rüzgarla savrulan NGC 3199’un parlak kenarında kümelenmiştir ve daha yoğundur.

6 Mayıs 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: Mike Selby ve Roberto Colombari
Çeviren: Seda Baştürk
Çeviri Editörü: Eda Alparslan

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close