2014 Yılında Hayvanlarla İlgili Neler Öğrendik?
Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
2014'ü artık tamamen geride bıraktığımız şu günlerde sizin için tüm yıl boyunca çekilen hayvan görüntülerinden derleme bir video sunmak istedik. Tabii bunu yaparken sadece "insanın ekürisi" olan kedi ve köpek hayvanlara odaklanmadık. Tüm Hayvanlar Alemi'ni göz önünde bulundurarak bir derleme yaptık. Her biri hakkında kısa kısa bazı bilgileri de fotoğrafların altında verdik. Umarız eğlenerek inceler ve okursunuz.
İpek Maymunları ve Öğrenme!
İpek maymunları diğer maymunları izleyerek yeni beceriler kazanabiliyor. Bu zaten biliniyordu. Ancak bu sene sıradışı bir özellikleri keşfedildi: İlk defa bu maymun dostlarımızın televizyonda başka bir maymunu izleyerek yeni beceriler öğrenebildikleri keşfedildi! Uzmanlar, izlemeleri için onların yaşam alanına bir "orman televizyonu" kurdu.
Köpeklerin İdrar Pusulası!
Köpekler bir idrar/dışkı pusulasına sahipler. Evet yanlış okumadınız, bu sadık hayvanlar idrar/dışkı yapacakları zaman dünyanın manyetik alanına göre kendilerini hizaya getiriyorlar. Dolayısıyla köpeğinizin işini yapacağı açıyı seçmesi rastgele değil, Dünya'nın manyetik alanına göre belirleniyor. Bu araştırma, ilk etapta gereksiz gözüken, ancak sonradan ilginç veriler sunduğu anlaşılan araştırmalar için, biraz da Nobel Ödülleri ile alay etmek için verilen Ig Nobel Ödülü'ne layık görüldü.
Tuhaf Bir Ahtapot!
Videoda gördüğünüz ahtapotun kolları tam bir spiral şeklindedir. Nedenini henüz kimse bilmiyor çünkü bu davranış türü Dumbo ahtopotlarında ilk defa görülüyor. Belki utangaçtır, ne dersiniz? Ahtapotlarla ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.
Dans Eden Kurbağalar
Bilim insanları Hindistan’da 14 yeni dans eden kurbağa türü keşfetti. Bulunan yeni türlerle beraber bu davranış türünü sergilediği bilinen kurbağa tür sayısı ikiye katlandı. Bu canlıların yaşadıkları yerler birbirleri arasındaki çiftleşme çağrılarına kulak veremeyecek kadar çok gürültülüdür bu yüzden kurbağalar çiftleşmeye çok duygusal bir anlam yükleyerek bacaklarını dans eder biçimde bir balerin gibi geriyorlar.
Otostopçu Kertenkeleler
Yapılan son araştırmalar anole kertenkelelerinin (ağaçlık bölgelerde yaşayan açık renkli amerikan kertenkelesi) Karayip Adaları’nda bir adadan diğerine normal yollardan gitmediğini gösteriyor. Bu kertenkeleler artık kaçak yolculuk yapmaya başlamışlar ve ticaret gemileri gibi çeşitli vasıtalarla bir adadan diğerine geçiş yapmayı öğrenmişler. Evrimsel süreçlerde yüz binlerce yıldır yaşam alanları şekillendirilen bu hayvanların yeni yaşam alanları, insan ticareti nedeniyle birkaç on yılda değişiveriyor. Bu da, insanın evrime yön vermesinin en ilginç örneklerinden biri oluyor.
Süper Akıllı Robot Toplulukları
Evet, bunlar birer hayvan değiller. Ancak yine de onlar kadar ilgi çekiciler. Sadece hayvanlar değil böcek kadar küçük robotlar da tıpkı böcekler gibi topluluk kurabiliyorlar. Nasıl ki karıncalar bir araya gelip büyük işler başarıyorsa bu robot topluluğu da deniz yıldızı gibi karmaşık yapılar oluşturabiliyor. Bu robotların her biri tekil olarak aptallar. Ancak 1024 tanesinden oluşan sürüleri (aşağıda görülüyor), son derece karmaşık yapıları bir araya getirebiliyor. Sinerji böyle bir şey...
Yeni Bir Peruklu Maymun Türü
Bilim insanları yaptıkları som gözlemlerde 5 yeni peruklu maymun türü keşfettiler. Bu maymunlar eskiden var olan türlerin sadece çok az değişmiş bir hali olarak tanımlanıyordu. Ancak bunun hatalı olduğu keşfedildi. Bu canlılar, birbirlerinden tamamen farklılaşacak kadar evrimleşmiş, apayrı türlerdir!
Etkileyici Gözlere Sahip Örümcekler
Bunlar, zıplayan örümcekler (daha fazla bilgi için buradan). Gördüğünüz fotoğraf Nokia Küçük Dünya Fotoğraf Yarışması’nda üçüncülük ödülünü kazanmış olup, bir örümceğinin gözlerinin 20 kat büyütülmüş halini göstermektedir.
Mini Penguen Robotu
Araştırmacılar küçük bir robota penguen kıyafeti giydirerek gerçek penguenlerin arasına gönderirse ne olur? Penguenlerin bazıları iletişime geçmeye bile çalışmış. Robotu sürüleri içerisine alarak birlikte ısınmaya çalışan yavrular da kameralara yakalandı.
Koalalar Neden Ağaçlara Bu Kadar Sıkıca Sarılır?
Çok sayıda kişi koalaların birçok zaman ağaçlara sarılarak uyuduklarını hatta zamanlarının çoğunu bu şekilde geçirdiklerini bilir. Termal görüntüleme sistemleriyle yapılan analizler koalaların serinlemek için kendilerinden daha soğuk ağaçlara sarıldıklarını gösteriyor. Bizim yazın duvara yaslandığımız gibi... Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Washington Post | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/09/2024 06:08:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3194
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Washington Post. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.