Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ağaca Sarılma Alışkanlığı Koalaların Serinlemesine Yardımcı Oluyor!

1 dakika
2,058
Ağaca Sarılma Alışkanlığı Koalaların Serinlemesine Yardımcı Oluyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Termal görüntüleme koalaların serinleme planını açığa çıkardı; koalalar sıcak havalarda, havadan 5 dereceden daha soğuk olan ağaçlara sarılmayı tercih ediyorlar. Araştırmacılar, Victoria/Fransız Adaları’nda, sıcak havada 30 koalanın davranışını gözlemlediler. James Cook Üniversitesi’nden yardımcı yazar Andrew Krockenberger, sıcaklık dalgalarının koala popülasyonlarını ciddi biçimde etkileyebildiğini söyledi. Profesör Krockenberger şöyle diyor: 

New South Wales’deki koala popülasyonlarından birinde, koalaların dörtte birinin 2009’daki sıcaklık dalgası sebebiyle öldüğünü biliyoruz. Bazı popülasyonları daha dirençli kılabilecek faktör çeşitlerini anlayabilmek önemli.

Koalalar soğumak için tüylerini yalıyor ve hızlı hızlı soluyorlar, ancak bu da susuzluğa sebep olabiliyor. Melbourne Üniversitesi’nden Dr. Natalie Briscoe ise şöyle diyor: 

Bu ağaçlara erişmek, bir koalanın sıcak bir günde kendini serinletmek için kullandığı su ihtiyacını yarıya indirebilir.

Yardımcı yazar Dr. Michael Kearney şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu ağaçlara erişim sıcak stresini önemli ölçüde azaltabilir. Bu sonuçlar küresel iklim değişikliğinin getirdiği aşırı hava koşulları nedeniyle oldukça önemli.

Araştırmacılar uzun bir direğe tutturulmuş taşınabilir hava durumu istasyonu kullanarak koalaların oturmayı tercih ettikleri yer ile oturabilecekleri diğer yerler arasındaki farklılıkları ölçtüler. Dr. Michael Kearney şöyle anlatıyor:

Isıl görüntülemeyi yaptığımızda, uç sıcaklıklarda ağaçları kucaklamanın önemli bir soğuma davranışı olduğunu açıklayan teorimiz doğrulandı. Soğuk ağaç gövdelerinin, primatlar, leoparlar, kuşlar ve omurgasızların ağaçlarda yaşayan türleri için önemli bir mikrohabitat olduğu görülüyor. Şu anki ve gelecekteki iklim senaryolarında habitat uygunluğu incelenirken soğuk ağaç gövdelerinin bulunup bulunmadığı da dikkate alınmalı.

Araştırmaya Avusturalya’nın tropik kuzeydoğusunda bulunan Magnetic Adalarında yaşayan ve bölgenin en sıcak kolaları da dahil edildi. Profesör Krockenberger ise şöyle diyor:

Bu araştırma özellikle koalalar için hava koşullarında soğuk ağaçların öneminin altını çiziyor. Ayrıca bu araştırmada en soğuk ağaçlar akasyaydı. Bunlar koalalar için bir yiyecek ağacı değiller, fakat sıcaklıkla baş etmek konu olunca oldukça önemliler.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:29:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2540

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. C. University, et al. Ağaca Sarılma Alışkanlığı Koalaların Serinlemesine Yardımcı Oluyor!. (27 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2540
University, J. C., Dursunkaya, B., Bakırcı, Ç. M. (2014, August 27). Ağaca Sarılma Alışkanlığı Koalaların Serinlemesine Yardımcı Oluyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2540
J. C. University, et al. “Ağaca Sarılma Alışkanlığı Koalaların Serinlemesine Yardımcı Oluyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Dursunkaya, Evrim Ağacı, 27 Aug. 2014, https://evrimagaci.org/s/2540.
University, James Cook. Dursunkaya, Beril. Bakırcı, Çağrı Mert. “Ağaca Sarılma Alışkanlığı Koalaların Serinlemesine Yardımcı Oluyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Dursunkaya. Evrim Ağacı, August 27, 2014. https://evrimagaci.org/s/2540.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close