Zehirden Tedaviye: Botulinum Toksin (Botoks) Tıpta Hangi Amaçlarla Kullanılıyor?
Botulinum toksini ("botoks" veya kısaca "BoNT"), Clostridium botulinum ve yakın akrabası olan diğer bakteriler tarafından üretilen bir nörotoksindir. Aslen bir zehir olan bu toksin, uygun dozlarda verildiğinde kas-sinir bağlantısındaki akson uçlarından asetilkolin salgısını baskılayarak "yumuşak felç" (veya "flasid paralizi") denen bir duruma sebep olur.[1] Toksinin vücutta gereğinden fazla birikmesiyse botulizm hastalığına neden olur. Dolayısıyla botulinum toksini Paracelsus ile ilişkilendirilen "İlacı zehirden ayıran dozdur." lafının en etkili örneklerinden biridir.
Botulinum toksini, 30 yılı aşan bir süredir çeşitli alanlarda tedavide kullanılmaktadır. Bilinen 7 tipi olan Botulinum toksinin tedavide en çok kullanılan tipi BoNT-tip A ise ilk olarak Herman Sommer tarafından izole edilmiştir. Nöromasküler kavşağı bloke ettiği keşfedildikten sonra günümüzde oftalmojiden endodontiye tıp biliminin çeşitli alanlarında kullanılmaya başlanmıştır.
Botulinum Toksinin Sağlık Alanındaki Kullanım Alanları
Aşağıda, genelde "botoks" adı altında kozmetik amaçlı kullanımını bildiğimiz botulinum toksinin diğer sağlık alanlarında kullanım alanlarını göreceğiz.
Oftalmolojide Botulinum Toksini
Botulinum toksini özellikle şaşılık tedavisinde kullanılarak cerrahiye alternatif olmuştur. Tedavide amaç kontraksiyon yapan antagonist kası güçsüzleştirerek kaymanın azaltılmasıdır. Oftalmolojide sıklıkla kullanılan diğer bir konu ise; göz kapakları ve alın kaslarını içeren fokal kraniyal distoni olan esansiyel blefarospazmdir. Esansiyel blefarospazmda göz kapaklarının kapanmasına bağlı fonksiyonel körlük görülebilir ve bu durum hastaların hayat kalitesini ciddi oranda düşüren bir olgudur.
Diş Hekimliğinde Botulinum Toksini
Botulinum toksin, diş hekimleri tarafından çeşitli hastalıkların tedavisinde alternatif bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Kullanım alanının başında ise Siyalore, diğer adıyla salya akması gelir. Aşırı tükürük üretimi veya tükürüğü ağızda tutamama ve yutma güçlüğünün sonucudur. BoNT ise özellikle parotis ve submaksiller tükürük bezlerine enjekte edilir. Diğer bir tedavi alanı ise Bruksizmdir. Tedavi, masseter ve temporalis kaslarına iki taraflı botoks enjeksiyonu ile yapılır.
Nörolojide Botulinum Toksini
Botulinum toksini nörolojide çeşitli alanlarda kullanılsa da özellikle hareket bozukluklarının tedavisinde kendini kanıtlamıştır ve çoğu hastalığın tedavisinde altın standart olarak bilinmektedir. BoNT-tip A'nın uygulamada kullanıldığı en yaygın hareket bozukluğu grubunu Fokal distoniler oluşturur. BoNT uygulamasında temel amaç öncelikle ağrıyı giderip, postür ve fonksiyonu düzeltmektir.
Hastaların hayat kalitesini ciddi oranda düşürebilen bir diğer hastalık olan Spastisite tedavisinde de yan etki oranı daha düşük olan Botulinum toksin uygulanır. Diğer hareket bozukluklarında da Botulinum toksini sıklıkla tercih edilir.
Kozmetikte Botulinum Toksini
Kozmetik uygulamalarda, botulinum toksini, özellikle yüzün en üst üçte birlik kısmındaki yüz kırışıklıklarının azaltılmasında nispeten güvenli ve etkili olarak kabul edilir.[2] Glabellar çizgiler (gözler arasındaki çizgiler) için uygulanan mevcut botulinum toksin enjeksiyonlarının etkileri tipik olarak 2-4 ay sürer ve bazı durumlarda ürüne bağlıdır. Kimi hastalarda etkiler 6 aya kadar veya daha uzun bir süre devam edebilir.[3] Yüz kırışıklıklarının altındaki kaslara botulinum toksini enjekte edilmesi bu kasların gevşemesine neden olarak üstteki derinin pürüzsüzleşmesine neden olur. Kırışıklıkların yumuşaması genellikle enjeksiyondan üç ila beş gün sonra görülür ve maksimum etki tipik olarak enjeksiyondan bir hafta sonra olur. Düzleştirilmiş görünümü korumak için kaslar tekrar tekrar tedavi edilebilir.
Diğer Alanlarda Botulinum Toksini
Botulinum toksini ayrıca aşırı terleme, nöropatik ağrı ve bazı alerji semptomları dahil olmak üzere hiperaktif sinir bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır.[4], [5], [6] Bu kullanımlara ek olarak, botulinum toksini kronik ağrı tedavisinde kullanım için değerlendirilmektedir.[7] Araştırmalar, kronik ağrıyı azaltmak ve hareket açıklığını iyileştirmek için artritik omuz eklemlerine botulinum toksininin enjekte edilebileceğini göstermektedir.[8] Serebral palsili çocuklarda botulinum toksin A kullanımı, üst ve alt ekstremite kaslarında güvenlidir.[9], [10]
Botoksun Yan Etkileri Nelerdir?
Botulinum toksini klinik ortamda genellikle güvenli kabul edilirken, kullanımından kaynaklanan ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. En yaygın olarak, botulinum toksini yanlış kas grubuna enjekte edilebilir veya enjeksiyon bölgesinden zamanla yayılarak istenmeyen kasların geçici olarak felç olmasına neden olabilir.[11]
Kozmetik kullanımdan kaynaklanan yan etkiler genellikle yüz kaslarında yaşanan istenmeyen felçten kaynaklanır. Bunlara kısmi yüz felci, kas zayıflığı ve yutma güçlüğü dahildir. Ancak yan etkiler doğrudan felç ile sınırlı değildir ve baş ağrıları, grip benzeri semptomlar ve alerjik reaksiyonları da içerebilir.[12] Botoksla tedavilerin sadece birkaç ay sürmesi gibi, felcin yan etkileri de kabaca eşit süreler boyunca görülür.[13] En azından bazı durumlarda, bu etkilerin tedaviden sonraki haftalarda kaybolduğu bildirilmektedir.[13]
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Enjeksiyon bölgesinde morarma, toksinin bir yan etkisi değil, daha çok uygulama şeklinden kaynaklanır ve dolayısıyla klinisyenin enjeksiyon bölgesine baskı uygulaması yoluyla önlenebilir; fakat bir kez oluştuğunda, bazı vakalarda bu etkinin 7-11 gün sürdüğü bildirilmektedir.[14] Çenenin masseter kasını enjekte ederken, kas fonksiyonunun kaybı, katı yiyecekleri çiğneme gücünün kaybolmasına veya azalmasına neden olabilir. Devam eden yüksek dozlarda kaslar körelebilir veya güç kaybedebilir. Araştırmalar, botoksa ara verildikten sonra bu kasların yeniden inşa edildiğini göstermiştir.[15]
Terapötik kullanımdan kaynaklanan yan etkiler, enjeksiyonun yerine ve enjekte edilen toksinin dozuna bağlı olarak çok daha çeşitli olabilir. Genel olarak, terapötik kullanımdan kaynaklanan yan etkiler, kozmetik kullanım sırasında ortaya çıkanlardan daha ciddi olabilir. Bunlar kritik kas gruplarının felçlerinden kaynaklanabilir ve aritmi, kalp krizi ve bazı durumlarda nöbetler, solunum durması ve ölümü içerebilir.[12] Ek olarak, kozmetik kullanımda yaygın olan yan etkiler, yutma güçlüğü, kas zayıflığı, alerjik reaksiyonlar ve grip benzeri sendromlar gibi terapötik kullanımda da yaygındır.
Bu yan etkilerin ortaya çıkmasına yanıt olarak, 2008 yılında FDA, halka botulinum toksininin terapötik olarak potansiyel tehlikelerini bildirmiştir: Botoks, enjeksiyon bölgesinden uzak bölgelere yayılabilir ve özellikle serebral palsi tedavisi gören çocuklarda kas spastisitesini tedavi etmek için kullanıldığında istenmeyen kas gruplarını felç edebilir. 2009'da FDA, mevcut botulinum toksin ürünlerine kutulu uyarıların ekleneceğini ve bunların enjeksiyon bölgesinden yayılma yetenekleri konusunda uyarıda bulunacağını duyurdu. Benzer bir uyarı 2009 yılında Health Canada tarafından yayınlanmış ve botulinum toksin ürünlerinin vücudun diğer bölgelerine yayılabileceği uyarısında bulunmuştur.
Her duruma karşı botulinum toksin uygulamasının bir sağlık kliniğinde, uzman tarafından yapılması çok önemlidir. Lokal anatomi ve toksinin kimyası detaylıca bilinmesi gerekir. Olası komplikasyonların önemli bir kısmı enjeksiyon tekniklerine bağlı gelişmektedir.
Sonuç
Botulinum Toksin, 18.yüzyılda keşfedilmesine rağmen 1980’lerden itibaren tıp camiasında çeşitli alanlarda kullanılmaya başlanmıştır ve kullanım alanı her gün artmaktadır. Etkisi kısa süreli ve geçici olsa da yan etkisinin az ve tolere edilebilir olmasıyla, uygulama kolaylığı ve çoğu vakada cerrahiye alternatif olmasıyla tercih edilmesine neden olmuştur. Estetik alanında yıllardır kullanımı gitgide artmış olup kırışıklık giderme, kaş kaldırma gibi çeşitli operasyonlarda kullanılmaktadır. Halk arasında adını sadece estetik ile duyduğumuz Botulinum toksin; nöroloji, oftalmoloji ve tıp biliminin çeşitli branşlarında her gün sayısız hayatı kurtarmaktadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ D. P. Figgitt, et al. (2002). Botulinum Toxin B. Drugs, sf: 705-722. doi: 10.2165/00003495-200262040-00011. | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. K. Satriyasa. (2019). Botulinum Toxin (Botox) A For Reducing The Appearance Of Facial Wrinkles: A Literature Review Of Clinical Use And Pharmacological Aspect. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, sf: 223-228. doi: 10.2147/CCID.S202919. | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. Small, et al. (2014). Botulinum Toxin Injection For Facial Wrinkles. American family physician. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. H. Eisenach, et al. (2005). Hyperhidrosis: Evolving Therapies For A Well-Established Phenomenon. Mayo Clinic Proceedings, sf: 657-666. doi: 10.4065/80.5.657. | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. O. Mittal, et al. (2016). Botulinum Toxin Treatment Of Neuropathic Pain. Seminars in Neurology, sf: 073-083. doi: 10.1055/s-0036-1571953. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Journal of Osteopathic Medicine. Home - Journal Of Osteopathic Medicine. (23 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 17 Ekim 2022. Alındığı Yer: Journal of Osteopathic Medicine doi: 10.7556/jaoa. | Arşiv Bağlantısı
- ^ P. D. Charles. (2019). Botulinum Neurotoxin Serotype A: A Clinical Update On Non-Cosmetic Uses. Oxford University Press (OUP), sf: S11-S23. doi: 10.1093/ajhp/61.suppl_6.S11. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. A. Singh, et al. (2010). Botulinum Toxin For Shoulder Pain. Cochrane Database of Systematic Reviews. doi: 10.1002/14651858.CD008271.pub2. | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. M. Farag, et al. (2020). Botulinum Toxin A Injection In Treatment Of Upper Limb Spasticity In Children With Cerebral Palsy. JBJS Reviews, sf: e0119-e0119. doi: 10.2106/JBJS.RVW.19.00119. | Arşiv Bağlantısı
- ^ F. C. Blumetti, et al. (2019). Botulinum Toxin Type A In The Treatment Of Lower Limb Spasticity In Children With Cerebral Palsy. Cochrane Database of Systematic Reviews. doi: 10.1002/14651858.CD001408.pub2. | Arşiv Bağlantısı
- ^ P. Nigam, et al. (2010). Botulinum Toxin. Indian Journal of Dermatology, sf: 8. doi: 10.4103/0019-5154.60343. | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b T. R. Coté, et al. (2005). Botulinum Toxin Type A Injections: Adverse Events Reported To The Us Food And Drug Administration In Therapeutic And Cosmetic Cases. Journal of the American Academy of Dermatology, sf: 407-415. doi: 10.1016/j.jaad.2005.06.011. | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b H. Witmanowski, et al. (2019). The Whole Truth About Botulinum Toxin – A Review. Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, sf: 853-861. doi: 10.5114/ada.2019.82795. | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. S. Hamman, et al. (2013). Minimizing Bruising Following Fillers And Other Cosmetic Injectables. The Journal of clinical and aesthetic dermatology. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Schiffer. How Barely-There Botox Became The Norm. Alındığı Tarih: 17 Ekim 2022. Alındığı Yer: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
- P. Oyole Maal. (2016). The Use Of Botulinum Toxin As A Resource For The Dental Practice. doi.org. doi: 10.4172/2161-1122.1000404. | Arşiv Bağlantısı
- E. Başar, et al. (2016). Use Of Botulinum Neurotoxin In Ophthalmology. Turkish Journal of Ophthalmology, sf: 282. doi: 10.4274/tjo.57701. | Arşiv Bağlantısı
- bilgiyayinevi. “İlacı Zehirden Ayıran Dozudur.” Paracelsus. Alındığı Tarih: 9 Ekim 2022. Alındığı Yer: bilgiyayinevi | Arşiv Bağlantısı
- Z. Matur, et al. (2010). Botulinum Toksininin Nörolojide Kullanım Alanları. klinikgelisim. | Arşiv Bağlantısı
- E. C. H. Lim, et al. (2010). Use Of Botulinum Toxin In The Neurology Clinic. Nature Reviews Neurology, sf: 624-636. doi: 10.1038/nrneurol.2010.149. | Arşiv Bağlantısı
- J. Jankovic, et al. (2010). Therapeutic Uses Of Botulinum Toxin. New England Journal of Medicine. doi: 10.1056/NEJM199104253241707. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:51:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13034
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.