Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

ABD'de Demans Vakalarının 2060'a Kadar İki Katına Çıkması Bekleniyor!

3 dakika
595
ABD'de Demans Vakalarının 2060'a Kadar İki Katına Çıkması Bekleniyor! Hope Health
Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir çalışma, 55 yaşından büyük Amerikalılar için demans geliştirme riskinin %55 olduğunu öne sürüyor. İşin ilginç yanı, bu oran şimdiye kadarki çalışmaların gösterdiğinin iki katından daha fazla! Eski risk oranları, her yıl yaklaşık yarım milyon demans vakasına denk geliyordu. Fakat bu yeni çalışmanın sonuçlarına göre bu sayı 2060 yılına geldiğimizde 1 milyona çıkacak.

Demans veya halk arasındaki adıyla bunama; hafızada, konsantrasyonda ve odaklanmada zayıflama ile karakterizedir. Vaka sayılarındaki hızlı artış, bir yönüyle ABD nüfusunun yaşlanmasıyla ilişkilidir. Yaşlanmanın da ötesinde demans, yüksek tansiyon ve diyabet gibi genetik faktörlere de bağımlıdır.

Araştırmanın yazarları, eski makalelerdeki düşük demans tahminlerini sağlık kayıtları ve ölüm raporlarındaki bilgilerin güvenilmezliğine, erken dönem demans vakalarının çok nadiren izlenmesine ve demansa hassasiyeti daha yüksek olan ırksal azınlık gruplarında vakaların daha az rapor edilmesine bağlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu geniş kapsamlı çalışma, 1987'den beri 16.000 katılımcının yaşlanması esnasında damar sağlığı ve bilişsel işlev verilerini toplayan Atherosclerosis Risk in Communities Neurocognitive Study (ARIC-NCS) projesinden edinilen bilgilere dayanıyor. Bu proje aynı zamanda Afrikalı-Amerikalı bireylerin kalp sağlığını ve bilişsel yeteneklerini en uzun süre boyunca takip eden projedir.

Nature Medicine dergisinde yayımlanan çalışmaya göre 1987'den 2020'ye kadar katılımcılardan 3.252 kişi demans geliştirmiş. Bu da orta yaşlı Amerikalılar için %42, erkekler için %35 ve kadınlar için %48 riske denk geliyor. Kadınlardaki oranın daha fazla olması ise muhtemelen erken yaşta ölüm risklerinin daha düşük olmasından kaynaklanıyor.

Araştırma ayrıca APOE4 geninin bir varyantını taşıyan siyahi yetişkinlerde riskin daha yüksek, yani %45 ila %60 arasında olduğunu gösteriyor. Bu gen, kan akışındaki kolesterol ve lipitlerin düzenlenmesiyle görevli. Ayrıca APOE4 geninin belirli bir varyasyonuna sahip olmanın ileri yaşta ortaya çıkan Alzheimer hastalığı için en büyük risk faktörü olduğu düşünülüyor. NYU Langone'daki Optimal Yaşlanma Enstitüsü'nün kurucu direktörü olan Dr. Josef Coresh, şunları söylüyor:

Çalışmamız, ilerleyen yıllarda ABD'deki demans vakalarının dramatik şekilde artacağını öngörüyor. 55 yaşını geçen her iki Amerikalıdan birinin bilişsel zorluklar yaşayacağını tahmin ediyoruz.

Nüfus Sağlığı Profesörü ve NYU Grossman Tıp Fakültesinde öğretim görevlisi olan Coresh, beklenen vaka sayısındaki artışın kısmen orta yaşta bilişsel işlevlerin gerilemeye başlamasıyla ilgili olduğunu belirtiyor. Ayrıca kadınlar ortalamada erkeklerden daha uzun yaşıyor ve bugün 58 milyondan fazla Amerikalı 65 yaşının geçmiş durumda. Çalışmanın bir diğer önemli bulgusu ise 75 yaşına ulaşan bireylerin demans riskinin %50 oranında artması.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlara karşın, bu çalışma ve başka çalışmalar gösteriyor ki kalp hastalıklarını önlemeye yönelik politikalar, bilişsel gerilemeyi de azaltıyor ve demansı engelliyor. Coresh bu konuda şunları söylüyor:

Yakında göreceğimiz demans vakalarındaki artış, sağlık politikalarını üreten siyasetçiler için büyük zorluklar oluşturabilir. Bu kişiler vakaların ciddiyetini azaltmaya ve demansla mücadele eden hastalara daha fazla bakım verebilmeye odaklanmalıdır.

Ek olarak, yaşlı insanlarda duyma kaybı da demansla ilişkilendirilmiştir. Buna rağmen işitme kaybı yaşayan Amerikalıların sadece üçte biri işitme cihazları kullanmaktadır. Coresh bu durumun düzeltilmesi için daha geniş test ve tarama programları uygulanmasını, hatta yaşlı insanların işitme problemlerine yönelik, örneğin işitme cihazlarını yaygınlaştıran ve ulaşılabilir hale getirmeyi hedefleyen devlet temelli bir yardım programının başlatılmasını öneriyor.

Coresh ayrıca tıbbi bakıma ulaşabilme yönündeki ırksal eşitsizlikleri çözmek adına çok daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini belirtiyor. Burada beyaz kişiler arasında demans riskinin iki katına çıkması beklenirken siyahi kişiler arasında bu oranın üç katına çıkması beklentisine değinmek gerekiyor. Bu nedenle sağlık sistemi siyahi komünitelerde çocukların eğitimi ve beslenmesini geliştirmeli, çünkü Coresh bu adımların hayatın ilerleyen dönemlerinde bilişsel gerileme yaşanma ihtimalini azalttığını destekleyen çalışmalar olduğunu belirtiyor.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişi platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin Evrim Ağacı'nda..
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺30/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
42
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/02/2025 07:03:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19681

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan. ABD'de Demans Vakalarının 2060'a Kadar İki Katına Çıkması Bekleniyor!. (30 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19681
Alparslan, E. (2025, January 30). ABD'de Demans Vakalarının 2060'a Kadar İki Katına Çıkması Bekleniyor!. Evrim Ağacı. Retrieved February 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19681
E. Alparslan. “ABD'de Demans Vakalarının 2060'a Kadar İki Katına Çıkması Bekleniyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 30 Jan. 2025, https://evrimagaci.org/s/19681.
Alparslan, Eda. “ABD'de Demans Vakalarının 2060'a Kadar İki Katına Çıkması Bekleniyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, January 30, 2025. https://evrimagaci.org/s/19681.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close