Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yüzlerce Yıl Hiç Bozulmadan Kalan Avusturyalı Bir Papazın Mumyası, Yeni Bir Mumyalama Yöntemi Ortaya Çıkardı!

4 dakika
139
Yüzlerce Yıl Hiç Bozulmadan Kalan Avusturyalı Bir Papazın Mumyası, Yeni Bir Mumyalama Yöntemi Ortaya Çıkardı! Frontiers
Mumyanın ön ve arka görüntüsü
Tüm Reklamları Kapat

Küçük bir Avusturya köyünde bulunan bir mumyanın incelemesi sırasında araştırmacılar, alışılmadık materyallerden oluşan bir karışımın bedeni korumak için kullanıldığını keşfetti. Mumyalama yöntemiyle ilgili ilk rapora göre çok az çürüme belirtisi gösteren mumya ince dallar ve talaşla doldurulmuş, çinko klorürle işlenmişti. Bu, alışılagelmiş Mısır tarzı mumyalamadan oldukça farklıydı. Daha ayrıntılı incelemeler sonucundaysa mumyanın yaklaşık 300 yıl önce bu bölgede yaşamış bir papaz olduğunu ortaya çıktı.

Avusturya'daki St. Thomas am Blasenstein kilisesinin mahzenindeki tabutunda bulunan 'hava ile kurutulmuş papaz' mumyası. Fotoğraf: Andreas Nerlich.
Avusturya'daki St. Thomas am Blasenstein kilisesinin mahzenindeki tabutunda bulunan 'hava ile kurutulmuş papaz' mumyası. Fotoğraf: Andreas Nerlich.
Frontiers

Yüzyıllar boyunca gezegenin dört bir yanındaki pek çok topluluk ölülerini (genellikle dinsel sebeplerle) mumyaladı. Tüm bu kültürler, bu işlem için farklı metotlar kullandıysa da her yöntem diğerleri kadar detaylı araştırılmayabiliyor.

Daha önce tanımlanmamış bu mumyalama metoduna ilişkin ilk rapor, uluslararası bir ekibin Avusturya’da bulunan mumyaya dair incelemesinden oluşuyordu. Daha detaylı analizler ise hem az bilinen mumyalama tekniğine ışık tuttu hem de mumyanın kimliğinin belirlenmesini sağladı. Fronstiers in Medicine’deki konuyla ilgili makalenin ilk yazarı ve Ludwig Maximilans Üniversitesinde bir patolog olan Dr. Andreas Nerlich şöyle yazıyor:

Tüm Reklamları Kapat

St Thomas am Blasenstein kilisesinin bodrumunda bulunan ve alışılmadık derecede iyi korunmuş olan mumya 1746’da ölen köyün papazı Franz Xaver Sidler von Rosenegg’e ait. Karın boşluğunun rektal kanal yoluyla talaş, ince dallar ve kumaş ile doldurulup çinko klorür ilave edilmesiyle bedenin iç kısmının kurutulması; sıra dışı bir mumyalama yöntemi oluşturarak bu bedenin mükemmel bir şekilde korunmasını sağlamış.

Araştırma ekibi bilgisayarlı tomogrofi taraması, fokal otopsi ve radyokarbon tarihleme gibi kapsamlı analizler gerçekleştirdi. Sonuçlara göre mumyanın üst vücudu tamamen korunmuşken alt ekstremiteler ve kafada kayda değer ölçüde ölüm sonrası çürüme görünüyordu.

Mumyanın ventral(A) ve dorsal(B) taraftan görünüşü tamamen korunmuş bir vücut duvarını gösteriyor. Görsel: Andreas Nerlich.
Mumyanın ventral(A) ve dorsal(B) taraftan görünüşü tamamen korunmuş bir vücut duvarını gösteriyor. Görsel: Andreas Nerlich.
Frontiers

Ayrıca inceleme sırasında karın ve pelvis boşluğunda çeşitli yabancı maddeler bulundu. Araştırmacılar bedeni açtıklarında köknar ve ladin ağaçlarından elde edilen talaşlar, dal parçaları ile kenevir ve keten gibi çeşitli kumaşlar gördüler. Tüm bu maddelere mumyalamanın yapıldığı dönemde o bölgede kolaylıkla ulaşılabiliyordu.

Karın bölgesinin otopsisi sırasında bulunan dolgu materyalinin analizi. A: Tipik talaş, B: Çeşitli bitki dalları, C: Keten veya kenevirden yapılmış bir parça kumaş. Görsel: Andreas Nerlich.
Karın bölgesinin otopsisi sırasında bulunan dolgu materyalinin analizi. A: Tipik talaş, B: Çeşitli bitki dalları, C: Keten veya kenevirden yapılmış bir parça kumaş. Görsel: Andreas Nerlich.
Frontiers

Araştırmacılara göre bu materyallerin karışımı mumyayı böylesine iyi bir durumda tutmuş olmalı. Bu konuda Nerlich "Belli ki talaş, dallar ve kuru kumaş karış boşluğundaki sıvının çoğunu absorbe etmiş." diyor. Yapılan toksikolojik analiz, bu emici maddelerin yanı sıra güçlü bir kurutucu etkisi olan çinko klorürün izlerini de ortaya çıkarıyor.

Bu mumyalama metodu, bedenin kesilerek açıldığı bilinen mumyalama metotlarından oldukça farklı. Öyle ki bu yöntemde mumyalama için gerekli materyaller beden açılarak değil, rektum yoluyla bedene sokuluyor. Nerlich bu konuya şu şekilde işaret ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu tip bir metot çok daha yaygın olarak uygulandıysa bile çürümenin vücut duvarına zarar verdiği durumlarda teşhis edilememiş olabilir.

Mumyanın içinde, araştırmacılar bahsedilen materyallerin yanı sıra iki ucunda delikler olan cam bir küre de buldular. Bu boncuk, manastırlarda kullanılan bir kumaşa işlenmiş olabilirdi. Ayrıca, yalnızca bir boncuk bulunduğuna göre vücudun hazırlanması sırasında yanlışlıkla girmiş de olabilirdi.

A: Karın dorsal duvarından çıkarılan yabancı materyal karışımı beyaz kumaş, küçük talaş parçaları ve bitkisel materyaller ile bazı kahverengi amorf doku kalıntıları içeriyor.   B: Sol pelviste bulunan cam kürede kenarları çıkıntılı bir delik var.   Görsel: Andreas Nerlich
A: Karın dorsal duvarından çıkarılan yabancı materyal karışımı beyaz kumaş, küçük talaş parçaları ve bitkisel materyaller ile bazı kahverengi amorf doku kalıntıları içeriyor.
B: Sol pelviste bulunan cam kürede kenarları çıkıntılı bir delik var.
Görsel: Andreas Nerlich
Frontiers

Dahası, bu mumyanın von Sider’e ait olduğu dedikoduları dolaşsa da bu söylentilerin kaynağı bilinmiyordu. Mumyanın kimliğini kesinleştiren şey yürütülen incelemeler oldu. Nerlich, bu durumu şöyle açıklıyor:

Mumyanın kimliğinin tespiti disiplinler arası analizimiz sayesinde mümkün oldu. Özellikle radyokarbon tarihleme, mumyanın hayattayken yaptığı rutin fiziksel aktivitelerin tespiti ve stabil izotop özellikleri incelemeleri büyük katkı sağladı.

Bu analizler gösteriyor ki mumya büyük ihtimalle 35-45 yaşları arasında öldü ve ölümü yaklaşık olarak 1734 ila 1780 tarihleri arasındaydı. Üstelik bu tarihler Sidler’in yaşadığı yıllarla örtüşüyor. İncelemeler Sidler’in Orta Avrupa tahılları, hayvansal ürünler ve iç su balıklarına dayalı yüksek kaliteli bir diyetle beslendiğini gösteriyor. Yine de bu mumya yaşamının son yıllarında Avusturya Veraset Savaşı gibi sebeplerle yaşanan besin kıtlığından mustarip olmuş olabilir. Papazların ağır işler yapmadıkları gerçeğiyle paralel olarak iskelette majör stres izleri de bulunmuyor. Ayrıca Sidler’in bedeninde sigara benzeri alışkanlıkların ve hatta son yıllarındaki akciğer tüberkülozunun izleri mevcut. Yazısının sonuna gelirken Nerlich şunu da ekliyor:

Naaşın bir yere taşınması ya da sergilenmek üzere yatırılması için hazırlık yapıldığına dair bazı yazılı kanıtlarımız olsa da hiçbir rapor bu konuda tutarlı bir açıklama yapmıyor. Muhtemelen papazın bağlı olduğu manastıra götürülmesi planlanmıştı fakat bilemediğimiz bir sebeple başarısız olundu.
Mumyanın karın boşluğundan çıkarılan özel kumaş parçaları. A: Çiçek motifleriyle süslü pamuklu bir kumaş. B: Mumyanın haçında kullanılana benzer bir ipek kumaş parçası. Görsel: Andreas Nerlich
Mumyanın karın boşluğundan çıkarılan özel kumaş parçaları. A: Çiçek motifleriyle süslü pamuklu bir kumaş. B: Mumyanın haçında kullanılana benzer bir ipek kumaş parçası. Görsel: Andreas Nerlich
Frontiers
Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 8
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Frontiers | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/07/2025 08:19:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20974

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Pirchner, et al. Yüzlerce Yıl Hiç Bozulmadan Kalan Avusturyalı Bir Papazın Mumyası, Yeni Bir Mumyalama Yöntemi Ortaya Çıkardı!. (13 Temmuz 2025). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/20974
Pirchner, D., Günay, N., Alparslan, E. (2025, July 13). Yüzlerce Yıl Hiç Bozulmadan Kalan Avusturyalı Bir Papazın Mumyası, Yeni Bir Mumyalama Yöntemi Ortaya Çıkardı!. Evrim Ağacı. Retrieved July 15, 2025. from https://evrimagaci.org/s/20974
D. Pirchner, et al. “Yüzlerce Yıl Hiç Bozulmadan Kalan Avusturyalı Bir Papazın Mumyası, Yeni Bir Mumyalama Yöntemi Ortaya Çıkardı!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Nihal Günay, Evrim Ağacı, 13 Jul. 2025, https://evrimagaci.org/s/20974.
Pirchner, Deborah. Günay, Nihal. Alparslan, Eda. “Yüzlerce Yıl Hiç Bozulmadan Kalan Avusturyalı Bir Papazın Mumyası, Yeni Bir Mumyalama Yöntemi Ortaya Çıkardı!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Nihal Günay. Evrim Ağacı, July 13, 2025. https://evrimagaci.org/s/20974.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close