Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yüz Yüze Yapılan GDO Münazarasında Kazanan Taraf GDO Savunucuları Oldu!

Yüz Yüze Yapılan GDO Münazarasında Kazanan Taraf GDO Savunucuları Oldu!
3 dakika
10,763
Tüm Reklamları Kapat

3 Aralık 2014'te New York'taki Kaufman Merkezinde toplanan 450 kişi, bir genetik profesörü ve gıda devlerinden olan, GDO'nun en önde gelen savunucularından Monsanto'nun baş teknoloji uzmanı ile genetik mühendisliğinin gıdalarda kullanılmasına karşı olan bilim insanları arasındaki münazaraya tanıklık ettiler. İzleyiciler arasında çevre ve doğa dergilerinin yazarları, bugün kullanılan birçok genetik mühendisliği yönteminin mucidi Nina Fedoroff ve meşhur bilim insanı Bill Nye da yer alıyordu. Münazaranın yapıldığı salondaki tüm biletler tükendi.

Bu münazarada ve Intelligence Square U.S. tarafından yapılan benzer diğer münazaralarda en eğlenceli şey, münazarayı seyretmeye gelenlerin tartışma öncesinde ve sonrasında, konu hakkındaki fikirlerini oylamasıdır. Hangi taraf daha fazla destekçi toplarsa, kazanır. Bu sefer kazanan taraf, sıradışı miktarda fazla seyirciyi kendi tarafına çekmeyi başardı.

Tüm Reklamları Kapat

Münazaradan önce seyircilerin %30'u genetik mühendisliğiyle üretilen gıdalara karşı olduklarını, %32'si desteklediklerini, %38'i ise kararsız olduklarını belirtmişti. Münazara sonrasındaysa %31'i karşıyken, %60'lık bir kitle desteklediğini söyledi! Yani münazara, 28 puanlık bir artışı beraberinde getirdi. Bu zamana kadar bu ayardaki münazaralardaki kazanma oranı ortalamada 18 puanlık artışla yaşanmıştı. Bu sonuç, ABD çapında yapılan bazı diğer anketlerin %50 civarındaki kitlenin GDO'ya karşı olması sonucuyla da zıtlık gösteriyor. Bill Nye, münazara sonrasında Popular Science'a şöyle söyledi:

GDO destekçisi olan taraf, karşıt olan tarafa göre çok daha hedef odaklıydı. Ben de, genetik olarak modifiye edilmiş besinlerin üzerinde güvenilir sonuçlar alacak kadar uzun süredir araştırma yapılmadığı kanaatindeyim. Henüz tarlalarımıza ekmeye başlayabilecek kadar çevresel etkilerini bilmiyoruz.

Monsanto CTO'su Robert Fraley şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Genetiği değiştirilmiş gıdaların ABD'de satışa çıkarılmasından önce her zaman 5 sene test ediliyorlar.

Nye ise şöyle devam ediyor:

Bir bilim insanı olarak, bir oyveren olarak, halen 5 senenin yeterli bir süre olduğuna ikna olmadım. Ancak GDO savunucuları, bu münazarada çok daha iyi konuştular. Eğer ki GDO'ya bir sınır çizecek olsaydım, bu sınırı bir laboratuvarda sperm ile yumurtaların birleştirilmesi noktasına çizerdim. Bitki embriyolarına genetik mühendisliğiyle üretilmiş parçaların eklenmesine değil.

GDO savunucusu olan taraf, GDO'nun büyük bir bilim kitlesi tarafından desteklendiğini savundu. Örneğin, Dünya'nın en önde gelen hakemli bilim dergilerinden Science'ı basan Amerikan Bilimin Gelişimi Derneği (AAAS) ve ABD Ulusal Bilimer Akademisi gibi kurumların GDO'yu destekleyen, herhangi bir şeyden korkmamız için yeterli neden olmadığını söyleyen açıklamalarını ileri sürdüler. Bu kurumlar, genetiği değiştirilmiş organizmaların tüketilmesinin güvenliği olduğunu ilan etmişti. Davis'te bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nden genetik bilimci olan ve münazaraya GDO destekçisi olarak katılan Alison Van Eenennaam şöyle söylüyor:

Genetiği değiştirilmiş organizmalar kimi zaman çok faydalı bir özelliğin, örneğin soğuğa karşı direnç özelliğinin, canlıya kazandırılmasında büyük kolaylık sağlıyor. Genetiği değiştirilmiş gıdaların faydaları o kadar fazla ki, bu münazarada onu desteklemekten başka yapabilecek bir şey yok.

Karşıt taraf ise GDO'nun henüz güvenli olarak ilan edilebileceği kadar uzun süren araştırmaların yapılmadığını savundu. Washington Eyalet Üniversitesi'nden sürdürülebilir tarım profesörü olan ve GDO'ya karşı olan Charles Benbrook şöyle söylüyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Birçok çevre tarafından yapılan açıklamaların temelde hepsini okudum. Tüm öneriler, daha iyi bilim yapılmasını, risklerin daha iyi değerlendirilmesini ve markete sürüldükten sonra takip edilmesini söylüyor. Bunlar 15 yıldır yapılıyor ve henüz yeterince üzerine düşülmüş değil.

Benbrook'un tarafında yer alan Margeret Mellon ise, son 30 yıldır genetik mühendislerinin haşerelere karşı dirençli olanlar haricinde işe yarar bir tarım ürünü üretemediklerini, bu haşere dirençli olanların da, artık kendilerine karşı direnç kazanan zararlı otlarla boğuştuklarını söylüyor. Ancak Popular Science [ve Evrim Ağacı] olarak, bu ifadenin doğru olmadığı kanaatindeyiz: tam tersine, GDO teknolojisi sayesinde bugüne kadar birçok faydalı bitki üretildi. Yiyecek ve Çevre Konusunda Endişeli Bilim İnsanları Birliği kurucularından olan Mellon şöyle söylüyor:

Genetik mühendisliğinin ne yapamayacağıyla ilgili açık olmamız gerekiyor. Elimizde başka teknolojiler de var. Bu teknolojiler, genetik mühendisliğinden çok daha güçlü.

Aşağıda, İngilizce olarak 1 saat 45 dakikalık münazarayı izleyerek kendi kararınızı verebilirsiniz.

 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/09/2023 11:43:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3123

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Karadelik
Astrofizik
Sağlık Bakanlığı
Yaşamın Başlangıcı
Canlılık Cansızlık
Müfredat
Evrimsel Psikoloji
Nötron
Amerika Birleşik Devletleri
Genel Halk
İnsan Evrimi
Spor
Periyodik Cetvel
Element
Obstetrik
Mistik
Cinsiyet Araştırmaları
İngiltere
Regülasyon
Neandertal
Küresel Isınma
Primatlar
Karanlık Madde
Aminoasit
Maskeler
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
"Kütle" Diye Bir Şey Gerçekten Var mı?
Denizdeki GERÇEK Tehlikelere Hazır mısın?
Denizdeki GERÇEK Tehlikelere Hazır mısın?
Havada Asılı Duran Motorlar Daha Verimli mi? | Manyetik Levitasyon!
Havada Asılı Duran Motorlar Daha Verimli mi? | Manyetik Levitasyon!
Gizemli
Gizemli "Benford Yasası", Seçim Hilelerini İspatlamakta Nasıl Kullanılır?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Diep, et al. Yüz Yüze Yapılan GDO Münazarasında Kazanan Taraf GDO Savunucuları Oldu!. (10 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 25 Eylül 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3123
Diep, F., Bakırcı, Ç. M. (2014, December 10). Yüz Yüze Yapılan GDO Münazarasında Kazanan Taraf GDO Savunucuları Oldu!. Evrim Ağacı. Retrieved September 25, 2023. from https://evrimagaci.org/s/3123
F. Diep, et al. “Yüz Yüze Yapılan GDO Münazarasında Kazanan Taraf GDO Savunucuları Oldu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3123.
Diep, Francie. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yüz Yüze Yapılan GDO Münazarasında Kazanan Taraf GDO Savunucuları Oldu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 10, 2014. https://evrimagaci.org/s/3123.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close