Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yuvayı Dişi Kuş mu Kurar?

2 dakika
18,311
Yuvayı Dişi Kuş mu Kurar?
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Eee, tabii, dişi kuş yuvayı kurar, erkek eve yemek getirir.

Gerçek mi?

Karışık
Karışık

Gerçek Taraflar

Yuva inşa eden kuşların çoğunda, yuva yapımının çoğunu veya tamamını kuşun dişisi üstlenir.

Sahte Taraflar

Kuşlar arasında yuva yapımı evrensel olarak dişinin görevi değildir. Örneğin yuva inşa eden kuşların bir bölümünde erkekler de yuvanın yapımına katkı sağlar ve dişiye yardımcı olur; bir kısmındaysa tamamen erkek inşa eder ve dişi bu yuvada yumurtlar.[1], [2] Özellikle de çok eşli kuşlarda (spesifik olaraksa birden fazla dişiyle çiftleşen erkeklerin olduğu türlerde) yuvanın yapımı tamamen veya büyük oranda erkek tarafından üstlenilir.[3]

İddianın Kökeni

Bu mit, Türkiye gibi ataerkil (erkek egemen) toplumlarda dişilerin omuzlarındaki yükün arttırılması veya bu asimetrik yükün normalleştirilmesi çabası olarak doğmuş ve yayılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Bilgiler

Kuşların birçoğunda yuva yapımı, bir Cinsel Seçilim unsurudur. Birçok türde erkek kuşun yuva yapma becerisi, onun bir eş olarak uygunluğunun bir işaretidir; bu nedenle erkekler, yuva yapımı için büyük çaba harcarlar (ki bu çaba, zaten Cinsel Seçilim baskısının ana sebebidir). Avrupa ev çalıkuşunun (Troglodytes troglodytes) erkekleri, dişileri çekmek için bazen 10-12 farklı yuva inşa edebilirler. Bu erkekler, bir dişi inşa ettikleri yuvadan memnun olana kadar yeni yuvalar inşa etmeye devam edebilirler.

Birçok türde dişiler, erkeğin inşa ettiği yuvanın tasarımını ve kalitesini dikkatle inceler. Eğer hoşuna giderse, içeri girer; değilse, yuva erkek tarafından atılabilir veya yok edilebilir.

Sanılanın aksine kuşların birçoğu yuvalarında uzun süre kalmazlar; sadece yumurtlamak ve yavruları büyütmek için yuva kurarlar. Çünkü yuvada kalmak, kuşlar için tehlikedir; yerleri bir kez tespit edildiğinde kolayca av olabilirler. Dolayısıyla kuşların yuvaları, birkaç kuş türü haricinde, geçici bir ortamdır ve kuşlar bu ortamda mümkün olduğunca az kalmaya çalışırlar. Sürekli yer değiştirmeye meyillidirler.

Ayrıca her ne kadar kuşlar arasında çok ilginç kahramanlık, ebeveynlik ve sadakat öyküleri bulmak mümkünse de, bir bütün olarak değerlendirildiğinde, kuşların ev işleri konusunda insanlardan çok daha erdemli ya da saygılı oldukları söylenemez. Örneğin Türk toplumu da dahil olmak üzere birçok kültürde kuşlar, uzun zamandır hayvanlar aleminin en romantik ve erdemli temsilcileri olarak görüldüler. Kuşların flörtü ve bariz birliktelikleri şairlere, şarkı ustalarına ve reklam metin yazarlarına ilham verdi. Bu nedenle toplum, kuşların birbirini aldatmadığını varsaydılar. Gerçek, bundan daha uzak olamazdı.

Tüm Reklamları Kapat

Diğerlerine karşı üstünlük kazanmak ve yavrularının daha kolay olgunlaşıp soylarını sürdürmelerini sağlamak isteyen kuşlar, eşlerini aldatmanın oldukça etkili bir strateji olduğunu fark ettiler.

Kuş türlerinin yaklaşık %90'ı en azından tek bir üreme mevsimi boyunca sadık birer çift olarak kalmayı tercih etseler de (ki bu, gerçekten de diğer canlılardan daha yüksek bir rakamdır), kuşlar arasında sanılandan çok daha fazla aldatmanın olduğu artık biliniyor. Tek eşlilik, sanıldığı gibi hayvanların beyinlerine işlenmiş bir içgüdü değildir. Şartlar izin verirse, sadakatin en iyi örneği olarak görülen kuşlar bile kaçamak yapmaktan geri durmayacaktır.

Dolayısıyla insanın kendi hüsnükuruntularını ve kültürel saplantılarını rasyonalize etmek için vahşi doğayı tektipleştirmeye ve aceleci genellemeye yönelik çabalarına fazla kulak asmamak gerekiyor. Doğa, insanın kabul etmek istediğinden ve varsaydığından çok ama çok daha geniş bir çeşitliliğe sahiptir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 17
  • İnanılmaz 7
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ E. Lack. (1985). A Dictionary Of Birds. ISBN: 9780856610394. Yayınevi: T. & A. D. Poyser.
  • ^ D. J. Felix. (1974). A Colour Guide To Familiar Garden And Field Birds, Eggs And Nests. ISBN: 9780706402360. Yayınevi: Conran Octopus.
  • ^ NestWatch. Nesting Cycle. (24 Şubat 2020). Alındığı Yer: NestWatch | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 03:26:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/766

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Erdem, et al. Yuvayı Dişi Kuş mu Kurar?. (2 Kasım 2011). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/766
Erdem, B., Bakırcı, Ç. M. (2011, November 02). Yuvayı Dişi Kuş mu Kurar?. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/766
B. Erdem, et al. “Yuvayı Dişi Kuş mu Kurar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Nov. 2011, https://evrimagaci.org/s/766.
Erdem, Babür. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yuvayı Dişi Kuş mu Kurar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 02, 2011. https://evrimagaci.org/s/766.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close