Kemirgen Beyinlerini Kullanarak Yapay Zeka ile Üretilen Deepfake Videoları Tespit Edebiliriz!
Deepfake Aklımızı Kemirmesin Diye, Kemirgen Beyni Yapay Zekayı Besleyecek!
Laboratuvar canlılarının insan elinden çektiği nedir? Bu kobay canlılara, bugüne kadar ne çok borçlandık ve onlardan hala daha neler bekliyoruz?
En çok kemirgenler üzerinde yapılan testler, yüz yıllardır bilim insanlarına ışık tuttu, yol gösterdi. Örneğin birçok yeni ilaç ve tedavi yöntemi, bu yolla geliştirildi. İnsanlığın maruz kaldığı ya da kalacağı her türlü tehlike, geliştirilen yapay ortamlarda, onlar üzerinde test edildi. Yeni bir çağın kapılarını açan Yapay Zeka (AI), tam da insan zekasından öğrendikleriyle onun kapasitesini aşacak ve tüm çözümlerin kaynağı olacak diyorduk. Sonra, bir baktık ki, AI’nin yol açabileceği tehlikelere karşı, çareyi yine laboratuvarlardaki kemirgen dostlarımızın beyinlerinde arıyoruz.
Çözüm AI Tabanlı Tespit Araçlarında…
Özetlemek gerekirse, ilk kez iki yıl önce karşılaştığımız “derin” siber tehdit, hızlı bir tırmanışla, çevrimiçi gündemin ilk sırasına oturdu. AI’nin, insan zekasını aşan veri analiz kapasitesiyle, makinelere Derin Öğrenme yetkinliği kazandırması sonucu, masum görünümlü çeşitli uygulamalar geliştirildi. Görüntü ve ses verilerinin kodlarını çözüp, bu yolla manipüle edilen sentetik çıktıları sentezleyerek, gerçeğinden ayırt edilmesi zor sahte medyalar üretebilme kapasitesine ulaşıldı.
Sosyal ağlardan, viral yayılımla sahteyi gerçekle yer değiştirip kaosa yol açacak, böylece sosyal ve siyasi geleceği uçuruma sürükleyebilecek “Deepfake” diye adlandırılan bu siber tehlike, kısa sürede dünyanın başına bela oldu. Reddit.com’da ilk Deepfake porno video çalışması ile düğmeye basan Deepfakes takma adlı tetikçinin gerçek kimliğinin hala açığa çıkmamış olması, hem meselenin “daha da derin” olma kuşkusunu artırdı. Hem de bundan büyük zarar görebilecek olan çevrimiçi dünyayı, “kim vurduya gitme” riskiyle karşı karşıya bıraktı.
Siber güvenlik geliştiricileri Deepfake’e karşı çözüm arayışını sürdürürlerken, kamu güvenlik kuruluşları, üniversiteler ve dünya teknoloji devleri, bu çabayı teşvik ediyorlar. Facebook, Microsoft, Amazon Web Services (AWS) ve AI On Partners’ın iş birliğiyle Aralık 2019'da başlatılan, milyonlarca dolar ödüllü Deepfake Detection Challenge (DFDC) örneğinde olduğu gibi, AI tabanlı etkili Deepfake tespit araçları geliştirilmesi için, süreci hızlandırmaya çalışıyorlar. Tüm dünyadan katılımcı ekip sayısı 400’e yaklaşan ve 2020 Mart sonuna kadar süren olan yarışmada, Türkiye'den de deepware.ai ekibi bulunuyor.
Kemirgen Beyni, Ses Sahteciliğini Ayırt Edebilir mi?
AI kaynaklı bir siber tehlikeye karşı, çareyi yine AI tabanlı bir çözümde aramak, kuşkusuz geçerli ve bilimsel bir yaklaşım olarak görülüyor. Ama, insan beyni modellenerek geliştirilen AI’yi, bunu sağlamak için uygun veriyle beslemek gerekiyor. İşte, gerçeği eğip bükerek, insan aklını kemirmesinden endişe duyulan Deepfake’e karşı, laboratuvarlarda kullanılan kemirgenlerin zekası tam da burada devreye giriyor.
Kemirgenlerin, manipüle edilmiş sentetik sesleri ayırt etme yeteneğine sahip olduğu tezini savunan Oregon Üniversitesi Sinirbilim Enstitüsü'nden Jonathan Saunders'ın liderliğindeki bir araştırmacı grubu, bu durumu Deepfake sesleri tespit etmek için, umut verici bir model olarak görüyor. 2019'un Ağustos ayında, Las Vegas’ta düzenlenen Black Hat Konferansı’nda akademik çalışmalarını sunan bilim insanları, "Memeli işitme sisteminin sahte sesi algıladığı hesaplama mekanizmalarının incelenmesi, yeni nesil genelleştirilebilir algoritmaları sahtecilik tespiti için bilgilendirip geliştirebilir" görüşünü ortaya koyuyorlar.
Fonetik Hataların Yol Açtığı Algı Problemi, Sahte Sesi Ele Veriyor!
Alex Comerford ve George Williams’ın, Saunders ile birlikte gerçekleştirdikleri araştırma, farelerin fonetik algılamalarına dayanıyor. Fonetik kategoriler arasında ayrım yapan çalışmanın eğitimi sonucu, akustik ihlallerine karşı farelerin beyinlerinde oluşan biyolojik reaksiyonu belirleyerek, sahte konuşmayı tespit için tasarlanmış yapay sinir ağları geliştirilebileceği öngörülüyor.
Başka bir deyişle, fareler duydukları kelimeleri anlayamadıkları sürece, insanlara benzer bir anlayış eksikliği ortaya koyduklarından, bunun aslında sahte konuşmayı tespit etmek için bir ikramiye olabileceği değerlendiriliyor. Çünkü fareler, fonetik sorunu olan kelimelerin gerçek anlamını çözmeye odaklanırken, sahtekarın işaretlerini görmezden gelemiyorlar.
Örneğin, derin bir ses dosyası, "g" sesinin olması gereken yerde "b" sesi gibi ince bir hata içerebilir. Örneğin sahte ses "hamburger" siparişi verdiğinde, insan kulağı bu kırmızı alarmı es geçmeye eğilimli olabilir. Çünkü konuşma tarzlarına, aksanlara ve diğer tutarsızlıklara işitsel olarak uyum sağlarken, duyduğumuz cümlelerin anlamını çıkarmak için eğitildik.
Üç araştırmacı, eğitilmiş laboratuvar farelerinin, konuşma seslerini yüzde 80 oranına kadar doğru bir şekilde tanımladıklarını belirtseler de savundukları fikir, tabi ki derin yüzeyleri tanımlamak için bir kemirgen ordusunu eğitmek değil. Bunun yerine, bilim insanları beynin bunu nasıl yaptığını öğrenmek için, farelerin sahte sesleri ayırt ettiklerinde, onların beyin aktivitesini izlemeyi umuyorlar. Daha sonra amaç, onlardan toplanan bilgilerle, yeni sahte tespit algoritmalarını eğitmek.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Sonuç
Geçen iki yüzyılda, insanoğlu bilimin sınırlarını genişletecek keşifler için uzaya odaklanmıştı. Ay'a ayak basmak, Mars'a ulaşmak, yerkürenin kaynaklarını tükettiğimiz güne dair kaçış planları yapmak için, belki önemli ipuçları sağlamıştır. Dünyayı uydularla kuşatıp, yerküreyi gözetim altına alabilmenin de, elbette küresel kazanımları olabilir. Ancak geleceğe yön verecek stratejileri yönetenler, gördüler ki mucizeleri çok uzakta aramaya gerek yok.
AI'nin hepimize ispatladığı gibi, beynin sırlarını çözdükçe, pek çok sır kendiliğinden çözülmeye başlıyor. Böylece belki de evren boyut atlayacak, hayat evrim geçirecek. Doğayı vahşice bir iştahla tüketen insan, geliştirdiği daha üstün olma potansiyeline sahip zekanın da şeytanca amaçlarla kullanımına engel olamazsa, geçmişin alışkanlıklarıyla belki yine laboratuvar terbiyesi almış kemirgenlerin beyinlerinden çare umacak.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:59:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8138
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.