Yunuslar, Cilt Bakımı ve Derilerini İyileştirmek İçin Mercanlardan Faydalanıyor!
Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Zürih Üniversitesi'nden yaban hayatı biyoloğu Angela Ziltener, derin deniz dalışlarında pek çok kez, Hint-Pasifik şişe burunlu yunusların ilgi çekici bir şey yaptığını fark etti.
Yunuslar (Tursiops aduncus), vücutlarını, deniz tabanını kaplayan mercanlara veya deniz süngerlerine sürtmek için sıraya giriyorlardı. On yıldan uzun bir süre sonra bu yunus grubunun "evlat edinilmiş" bir üyesi olduğundan, yunuslar Ziltener'in onlara rahatsız etmeden yaklaşmasına izin veriyordu ve bu sayede o ve ekibi, hayvanların neden bu şekilde davrandığını anlamayı başardılar: Yunuslar, mercanları ve deniz süngerlerini kendilerine ait "özel eczaneler" olarak kullanabilirler!
Ziltener ve meslektaşlarının, iScience'da yayınladıkları makaleye göre; omurgasızlar, yunuslar onlara dokunduğunda, muhtemelen Kuzey Kızıldenizi'nin sularına, antioksidan veya hormonal özelliklere ek olarak antibakteriyel niteliklere de sahip bileşikler salıyorlar. Böylece sürtünme, yunusların sağlıklı bir cilde kavuşmasına yardım ediyor olabilir.
Ziltener, yunus grubunun mercanları adeta bir banyo fırçasıymış gibi, yüzerek vücutlarının çeşitli yerlerini ovuşturmak için kullandıklarını gösteren bir video çekti:
Ziltener şöyle diyor:
Bu grup, çoğu zaman sakin bir topluluktur. Sıra için birbirleriyle savaşmazlar. Beklerler ve sonra geçerler. Bazen de bir yunus bireysel olarak bir mercan parçasına kendi başına gider.
Ancak Ziltener, yunusların vücutlarını herhangi bir mercanla ovmadıklarını, bu konuda seçici olduklarını söylüyor:
Öncelikle gorgon mercanlarına (Rumphella aggregata) ve deri mercanlara (Sarcophyton sp.) ve ayrıca bir tür deniz süngerine (Ircinia sp.) sürtünüyorlar.
Ziltener ve meslektaşları, yabani mercanlardan ve süngerlerden alınan bir santimetrelik dilimleri analiz ettiler.
Ekip, 10'u antibakteriyel veya antimikrobiyal aktiviteye sahip olmak üzere toplam 17 bileşik tanımladı. Almanya'daki Justus Liebig Giessen Üniversitesi'nde analitik kimyager ve ekibin ortak yazarlarından olan Gertrud Morlock, yunuslar mercanlar arasında yüzerken, bu bileşiklerin hayvanları cilt tahrişlerinden veya enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olabileceğini söylüyor.
Şempanzeler de dahil olmak üzere diğer hayvanlar kendi kendilerini tedavi edebilirler.[1] Miami'deki Florida Uluslararası Üniversitesi'nden deniz biyoloğu Jeremy Kiszka, yeni çalışmanın kendisini yunusların bu amaç için mercanlar ve deniz süngerlerini kullandığına ikna ettiğini, ancak bağlantıyı kanıtlamak için ek deneylerin gerekli olduğunu söylüyor. Örneğin laboratuvar testleri, bileşiklerin kendilerine karşı savaşabileceği bakteri türlerini tanımlamaya yardımcı olabilir.
Ziltener, daha yapılacak çok şey olduğu konusunda hemfikir. Örneğin, önlemeye ek olarak, yunusların aktif cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için mercanlar ve deniz süngerleri kullanması da mümkündür diyor, ancak ekip henüz bir mercan tedavisi kanıtı görmedi.
Ziltener, sırada yunusların böyle bir "sualtı kaplıcasında" belirli vücut kısımlarını belirli mercanlara sürtmeyi tercih edip etmediğini anlamaya çalışmak olduğunu söylüyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 3
- 3
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science News | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. Cowen. Medicine On The Wild Side. (3 Kasım 1990). Alındığı Yer: Science News | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 09:51:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11845
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science News. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.