Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Yapay Zeka Destekli Kan Testi, 50'den Fazla Kanser Türü İçin Kolay Tarama Vaat Ediyor!

Yeni Yapay Zeka Destekli Kan Testi, 50'den Fazla Kanser Türü İçin Kolay Tarama Vaat Ediyor!
2 dakika
1,955
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 14. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Yapay zeka (YZ) ile çalışan yeni bir kan testi, özellikle bazı agresif veya zor olanlar da dahil olmak üzere 50 farklı kanser türünü tespit edebildiğini kanıtladı.

Kanserin erken teşhisinin hayat kurtarmak için kritik olabileceğini biliyoruz ve bilim insanları uzun zamandır basit ve güvenilir bir kan testi arıyorlar. Yeni test, hala geliştirme sürecinin erken aşamalarında olsa da, 6,689 kan örneğini içeren büyük bir deneme, bazı umut verici sonuçlar üretti.

Pozitif tespitlerin yüzde 99'undan fazlası doğruydu! Yani gereksiz yere stresli olan ve pahalı bir hata olan hatalı pozitif teşhislerin yaşanma ihtimali düşüktü.

Tüm Reklamları Kapat

Bununla birlikte, bu testin de hastalara yanlış güvence sağlama riski hala var. Test, 50 farklı kanser türünde vakaların sadece yüzde 44'ünde kanser varlığını tespit etti.

Ayrıca, kanser daha ileri derecede test edildiğinde, tespit daha hassastı. Erken evredeki kanserlerin %18'ini tespit edebilirken, daha ileri aşamadaki kanserlerde bu oran %90’ın üzerine çıkıyordu.

Test, normalde kanımızda dolaşan ve tümörlerden gelen parçaları tanımlayan DNA parçalarını elemek için eğitilmiş bir bilgisayar programına dayanıyor. Bu durumda araştırmacılar, programı bu DNA parçalarının nasıl metillendiğini tespit etmeye odakladılar. Metilasyon, genlerin hücrelerinin içinde "aktif" veya "aktif olmayan" olarak ayarlanıp ayarlanmadığının kimyasal bir göstergesidir.

Araştırmacılar, binlerce kan örneğinden DNA metilasyon kalıplarını analiz etmek için makina öğrenme algoritmasını, 1.531 kanserli ve 1.521 kansersiz kan örneğini göstermeden önce eğitti. Program bunları benzer kalıplara ayırdı ve araştırmacılar daha sonra teste koymadan önce hangi tür kanseri yansıttığını gösteren yapay zekaya eğitti. Dana-Farber Kanser Enstitüsü onkolog Geoff Oxnard yaptığı açıklamada şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Önceki çalışmalarımız, metilasyon bazlı testlerin kan örneklerinde çoklu kanser formlarını tespit etmek için geleneksel DNA sıralama yaklaşımlarından daha iyi performans gösterdiğini gösterdi.

Metilasyonun bu epigenetik özelliğine odaklanmanın bir diğer avantajı, DNA parçalarının geldiği doku türlerine ipuçları sağlamasıdır. İmmünolog Michael Seiden, Healthday'e verdiği demeçte şöyle diyor:

Test, sadece kanserin varlığını göstermekle kalmıyor, aynı zamanda kanser türüne ve sağlık uzmanının malignite (kötü huyluluk) için nereye bakması gerektiği konusunda doğru bir adres sağlıyor.

Sistem, kanserin tespit edildiği deneme vakalarının yüzde 90'ından fazlasında kanserin kökenini tespit edebildi. Bu Bilgi, tedavi stratejilerinin çalışması için kritik öneme sahip. Oxnard, BBC'ye verdiği demeçte şöyle diyor:

Binlerce hastayı kapsayan bu başarılı klinik doğrulamaya dayanarak, bu testi kısıtlı bir şekilde klinik çalışmalarda da kullanmaya başladık.

Bununla birlikte, testin erken evre kanserin düşük tespit oranları gibi geliştirilmesi gereken bazı sorunları halen var. Aynı zamanda insan papilloma virüsünün (HPV) neden olduğu kanserlerin kökenini belirlemede sorun var gibi görünüyor.

Ne olursa olsun, bu çalışma Yapay Zekaya dayalı kan testlerinin potansiyeli için cesaret verici bir örnek sunuyor. Oxnard şöyle diyor:

Test performansını daha tam olarak anlamak için, Bu kan testi rutin olarak kullanılmadan önce, muhtemelen klinik çalışmalardan elde edilen sonuçları görmemiz gerekecek.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 14. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • Muhteşem! 9
  • Umut Verici! 5
  • İnanılmaz 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 07:25:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8465

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. Koumoundouros, et al. Yeni Yapay Zeka Destekli Kan Testi, 50'den Fazla Kanser Türü İçin Kolay Tarama Vaat Ediyor!. (2 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8465
Koumoundouros, T., Kanara, K., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 02). Yeni Yapay Zeka Destekli Kan Testi, 50'den Fazla Kanser Türü İçin Kolay Tarama Vaat Ediyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8465
T. Koumoundouros, et al. “Yeni Yapay Zeka Destekli Kan Testi, 50'den Fazla Kanser Türü İçin Kolay Tarama Vaat Ediyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kaan Kanara, Evrim Ağacı, 02 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8465.
Koumoundouros, Tessa. Kanara, Kaan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yeni Yapay Zeka Destekli Kan Testi, 50'den Fazla Kanser Türü İçin Kolay Tarama Vaat Ediyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kaan Kanara. Evrim Ağacı, April 02, 2020. https://evrimagaci.org/s/8465.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close