B17 Vitamini, Kanserin Şifası mı? Kanser, Sadece Bir Vitamin Eksikliği Hastalığı mı?
KanserSİZ Dünya Organizasyonu, İnsanların Umutlarıyla Oynuyor!
İddia
Aslında kanser diye bir hastalık yoktur. Kanser dediğimiz şey, B17 vitamininin eksikliğinden kaynaklanmaktadır ve bu gerçek, insanlardan gizlenmektedir. Çünkü kanser, çok kârlı bir hastalıktır ve ilaç firmaları bu gelirlerini kaybetmek istemezler.
Gerçek mi?
Gerçek Ne?
Kanser, gerçek bir hastalıktır ve tek bir tipi yoktur; yüzlerce kanser tipi bulunmaktadır. Hepsinin ortak özelliği, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünerek vücutta zararlı tümörler oluşturmasıdır. Her bir kanser türü kendi kategorisinde değerlendirilmesi gerekir, fakat hemen hemen tüm kanser türleri tekil sebeplerden değil; genetik, beslenme, yaşam biçimi, vb. karmaşık faktörlerin bir araya gelmesi sonucu oluşur. Hiçbir kanser türünün tedavisi, evrensel olarak tekil bir diyet değişikliğine veya tekil bir beslenme eksikliğine indirgenemez.
İddianın Kökeni
Özellikle e-posta yoluyla, ancak kimi zaman şahıs, internet sayfası ve sitelerinin paylaşımlarıyla da aslında "Kanser" diye bir hastalığın var olmadığı, bunun sadece Vitamin B17 adını verdikleri (aslında bir "vitamin" bile olmayan) kimyasal bir bileşiğin eksikliğinden kaynaklandığı iddia edilmektedir. Bununla da kalınmamakta, kanserin sadece pozitif düşünce ve Vitamin B17 takviyesi ile tamamen iyileşebileceği ileri sürülmektedir. Bu, kabul edilemez bir yalandır; çünkü Dünya çapındaki 7.5 milyon kanser Hastasının umutlarıyla oynamaktadır!
Bilgiler
Vitamin B17 adı altında satılan/desteklenen kimyasal, esasında "lavomandelonitril" (İng: laevomandelonitril veya kısaca "laetril") adı verilen bir kimyasal maddedir. Bu da, acı badem (Prunus dulcis) türünden elde edilen amigdalin isimli bir siyanojenik glikosit (siyanürlü bir şeker tipi) türünden üretilmektedir. Acıbadem haricinde, kayısı ve vişne türlerinden de elde edilebilir.
Ancak iddianın temelinde bir hata bulunmaktadır: Amigdalin de, bundan üretilen türev kimyasallar da vitamin değildir! Tam tersine, bu kimyasallar belli dozların üzerinde zehirlidir (toksiktir) ve hiçbir klinik araştırmada, kanseri tedavi etmek ve hatta önlemek konusunda faydası görülememiştir.
Bu kimyasalların yüksek dozda alındıklarında (örneğin acıbademden belli bir gramajın üzerinde üretildiğinde) ve ağızdan hap alarak alındığında ölümcül sonuçlar doğurabilir. Çünkü laetrile denen bu kimyasal, sindirim yolundaki bazı enzimlerle (özellikle glukosidaz enzimleriyle) birleşerek son derece zehirli bir bileşik olan siyanit oluştururlar.
Amigdalin, vücutta beta-glikosidaz (emülsin) ve amigdalaz ile hidrolize edilir ve gentiyobiyoz ve sol elli mandelonitril ortaya çıkar. Gentiyobiyoz, tekrar hidrolize edilerek glikoza dönüşür; ancak mandelonitril bozunarak benzaldehit ve hidrojen siyanit üretir. Vücutta üretilen bu hidrojen siyanit, kilogram başına 0.5-3.5 miligram düzeyini geçecek olursa, siyanür zehirlenmesi ile sonuçlanır. Hatta bir kişi için güvenli olan sınır, Avrupa Besin Güvenliği Kurumu'nca 20 mikrogram olarak belirlenmiştir - ki bu, ölümcül olarak belirlenen dozun 25 kat altıdır. Yani bu yaklaşım kansere tedavi olmadığı gibi, ölümünüze neden olabilir!
American Journal of Clinical History, Cancer ve Public Health gibi akademik dergilerinde çıkan makaleler, bu konuyu detaylıca masaya yatırıp, ortak bir şekilde "kanserle ilgili en acınası sahtekarlık" olarak değerlendirmişlerdir. Daha sonra farklı araştırma kurumları ve dergileri de, yaptıkları araştırmalarla bu sonuca katılmışlardır. Akademik çalışmaların en üst düzeyi olarak görülen Cochrane Araştırmaları çalışmasında, laetrilin kanser tedavisinde hiçbir güvenilir etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 32
- 7
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- EFSA. Apricot Kernels Pose Risk Of Cyanide Poisoning. (27 Nisan 2016). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2019. Alındığı Yer: European Food Safey Authority | Arşiv Bağlantısı
- I. J. Lerner. (1981). Laetrile: A Lesson In Cancer Quackery. CA, sf: 91-95. | Arşiv Bağlantısı
- S. Milazzo, et al. (2019). Laetrile Treatment For Cancer. Cochrane Reviews, sf: Cochrane. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:21:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/652
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.