Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Limonlarınızı Tanıyın: Meme Kanseri Nedir? Erkekler Meme Kanseri Olur Mu?

Her 8 Kadından 1'inin Bu Hastalığa Yakalanma Riski Var!

5 dakika
9,401
Limonlarınızı Tanıyın: Meme Kanseri Nedir? Erkekler Meme Kanseri Olur Mu? Know Your Lemons
Podcast
9:26
Feyza Özüdoğru
Seslendiren
31
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Meme kanseri, memede bulunan hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve çoğalması sonucunda oluşur. Meme kanseriyle ilgili bazı çarpıcı istatistikler şu şekildedir:

  • Her 8 kadından 1'inde görülme riski olan meme kanseri, akciğer kanserinden sonra ölüme sebep olan en sık 2. kanser türüdür. Sadece 2011 yılında meme kanseri nedeniyle yarım milyondan fazla kadın hayatını yitirmiştir.
  • Meme kanserinde erken tanı ve tedavi sonrası hayatta kalma ihtimali %100'e yakındır!
  • Meme kanseri vakalarının %50'si, ölümlerinin ise %58'i daha az gelişmiş ülkelerde görülmektedir.
  • Meme kanseri, kendi kendine kontrol yöntemiyle erkenden teşhis edilebilen bir kanser türüdür. 19.000 kişi üzerinde yapılan bir anket, katılımcıların %73'ünün kendi meme dokularını inceleyerek meme kanserini önceden teşhis edebileceklerini bildiklerini, ancak katılımcıların sadece %42'sinin bu tanıyı yapmayı mümkün kılan değişim türlerinden haberdar olduğunu göstermiştir. Katılımcıların %25'i, meme kanserinin tek belirtisinin meme dokusundaki kitle olduğunu düşünmektedir. Meme kanserinin 10 yaygın belirtisi sorulduğunda, katılımcıların sadece %2'si doğru 10 belirtiyi işaretleyebilmiştir.
  • 80 kadın üzerinde yapılan bir diğer çalışmada, katılımcıların sadece %4'ü kendi meme dokularını düzenli olarak denetlemektedir; %71'i daha sık yapmadığı için kendisini suçlu hissetmektedir; %44'ü ise meme kanseri teşhisi ile ilgili daha fazla bilgi edinebilmeyi istediğini belirtmektedir.
  • Dünya'daki tüm kanser ölümlerinin %33'ü eğitim ve düzgün tarama ile önlenebilirdir.

Memelerinizi Tanıyın!

Meme dokusu süt salgılayan bezlerden, süt kanallarından, yağ dokudan ve zengin bir lenfatik ağdan oluşur. Lenfatik sistem bütün vücudumuzda bulunan, beyaz kan hücrelerini ve hücresel atıkları taşıyan damarsal ağdır. Bu damarlar meme dokusundan taşıdıkları lenf sıvısını çoğunlukla koltuk altında bulunan lenf düğümlerine boşaltırlar. Memede oluşan bir tümör bu lenf düğümlerine ulaştığı zaman uzak organlara yayılabilir hale gelir. Meme kanseri en sık süt kanallarından gelişen ''duktal kanserler'' ve süt bezlerinden gelişen ''lobüler kanserler'' olarak karşımıza çıkar. Bu dokularda meydana gelen mutasyonlar sonucu oluşan DNA değişiklikleri tümor hücresi oluşumuna sebep olur.

Meme Kanseri Risk Faktörleri

Meme kanseri oluşumunda değiştirilebilir ve değiştirilemez risk faktörleri vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Değiştirilemez Risk Faktörleri

  • Kadın olmak ve ileri yaş,
  • Aile öyküsü ve genetik mutasyon,
  • Yoğun meme dokusu,
  • İlk menstrüasyonun (adet döngüsü) 12 yaşından önce, menopozun 55 yaşından sonra olması,
  • Memede benign (iyi huylu) tümör varlığı bunlardan bazılarıdır.

Değiştirilebilir Risk Faktörleri

Değiştirilebilir risk faktörleri ise obezite, sedanter (fiziksel aktiviteden uzak) yaşam, gebelik ve emzirme döneminin olmaması, menopoz sonrası hormon tedavisi olarak sıralanabilir. Bu risk faktörlerinin hekimle birlikte değerlendirilmesi önemlidir. Bu değerlendirmeye göre tarama sıklığı belirlenir ve gerekirse koruyucu tedavi seçenekleri ön plana çıkar. Böylece kanser gelişmeden önlenebilir, eğer kanser oluşumu gerçekleşirse erken tanıyla doğru, efektif tedaviye ulaşılabilir. 

Meme Kanseri Belirtileri

Meme kanseri asemptomatik olarak başlayıp, belirti vermeyebilir. Bu yüzden kendi kendine muayene ve tarama programlarına uyum çok önemlidir. Bununla birlikte en sık görülen başvuru bulgusu memede ele gelen ağrısız kitledir. Meme şeklinde ve boyutunda değişiklikler, deri çekintileri de dikkat edilmesi gereken semptomlardır. Meme kanserinde, meme başında çekilme, tek memeden olan akıntılar ve koltuk altında kitleler görülebilir.

Meme kanseri farklı şekillerde kendini gösterebilir. Memede bu görseldekine benzer değişiklikleri görürseniz, mutlaka doktorunuza danışınız.
Meme kanseri farklı şekillerde kendini gösterebilir. Memede bu görseldekine benzer değişiklikleri görürseniz, mutlaka doktorunuza danışınız.
Know Your Lemons

Meme Kanserinde Tanı ve Tarama

Kendi Kendine Muayene

Her kadın 20 yaşından itibaren, adetin başlangıcından 7 gün sonra kendini muayene etmelidir. Meme muayenesi ayna karşısında başlar. Kollar yanda, bele bastırılarak ve başın üzerindeyken memede çekinti, çukurlaşma, kitle görüntüsü olup olmadığına bakılır. Daha sonra elle muayeneye geçilir.

Meme kanserinde kendi kendine muayenenin basamakları.
Meme kanserinde kendi kendine muayenenin basamakları.
Shutterstock

Muayene edeceğiniz taraf sırtın altına yastık koyup uzanarak başlayın. Diğer elinizin orta 3 parmağının uçlarını kullanarak, içten dışa, yukarıdan aşağıya ve dairesel muayene yapmalısınız. Koltuk altlarınızda da ele gelen kitle olup olmadığını kontrol ederek muayenenizi bitirebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Memelerinizi mutlaka düzenli olarak kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Bu muayene sonucunda bir değişiklik fark ederseniz doktorunuza başvurun!
Memelerinizi mutlaka düzenli olarak kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Bu muayene sonucunda bir değişiklik fark ederseniz doktorunuza başvurun!
Know Your Lemons

Doktor Muayenesi

40 yaşına kadar her 3 yılda bir daha sonra yıllık kontrollere başlanmalıdır. Aşağıda, teşhise giden yoldaki adımları görebilir, meme kanserinde hekimlerin konuya genel yaklaşımından haberdar olabilirsiniz:

Meme kanserinin teşhisinde birçok ara basamak bulunmaktadır. Bu görsel, ihtiyacınız olan temel bilgileri size verecektir.
Meme kanserinin teşhisinde birçok ara basamak bulunmaktadır. Bu görsel, ihtiyacınız olan temel bilgileri size verecektir.
Know Your Lemons

Mamografi ve Ultrason

Mamografi, meme grafisidir yani meme filminin çekilmesidir. Meme kanseri tanısında en etkili yöntemlerden biri olarak kullanılmaya devam edilmektedir. 40 yaşından itibaren her yıl 1 kez yaptırılması gerekmektedir. Doktorunuz istediği takdirde ultrason görüntülemesine de başvurabilir. Bu tarama yaşlarının risk faktörlerinize göre sıklığı ve başlangıcı değişebilir.

Mamografi
Mamografi
National Center for Biotechnology Information

Erken teşhis ve tedavi şansınızın olması için meme muayenesini ve kontrollerinizi aksatmayın!

Erkekler Meme Kanseri Olur Mu?

Evet, bütün meme kanserlerinin sadece %1'i erkeklerde görülmektedir. Erkeklerde nadir görülen bu kanserin bir bireyde yaşam boyu görülme ihtimali 1000'de 1'dir. Normal şartlarda meme büyümesi ve gelişmesi için gereken hormonal uyarı olmadığı için erkeklerde bulunan meme dokusu büyümez. Yine de az miktarda da olsa bulunan meme dokusundan tümör hücreleri gelişebilir. Kadınlarda ortaya çıkan semptomların benzerleri görüldüğü an doktora başvurulmalıdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Limonlarınızı Tanıyın! Sizi Meme Kanserine Karşı Bilgilendirecekler!

Bu yazımızdaki görsellerin büyük bir kısmı, Uluslararası Meme Kanseri Girişimi (Worldwide Breast Cancer) isimli bir kâr amacı gütmeyen oluşumun Know Your Lemons, yani Limonlarınızı Tanıyın kampanyası için üretilmiş ve Ebru Tontaş tarafından Türkçeye çevrilmiş görsel içeriklerinden gelmektedir. Girişimin bu kampanyası, inisiyatifin kurucusu Dr. Corrine Ellsworth Beaumont tarafından 2014 yılında geliştirilmiştir.

Siz de girişime ve meme kanseri araştırmalarına katkı sağlamak isterseniz, buraya tıklayarak bağışta bulunabilir veya buraya tıklayarak ürünlerinden satın alarak destek olabilirsiniz.

Türkiye'deki meme kanseri çalışmalara maddi destekte bulunmak isterseniz, Türk Meme Vakfı'na buraya tıklayarak, Meme Sağlığı Derneği'ne buraya tıklayarak.

Türkiye'deki kanser çalışmalarına maddi destekte bulunmak isterseniz, Kanser Hastalarına Yardım Derneği'ne buraya tıklayarak, Türkiye Kanserle Savaş Vakfı'na buraya tıklayarak bağışta bulunabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
55
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 18
  • Tebrikler! 15
  • Umut Verici! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Korkutucu! 2
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:35:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7808

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Köse, et al. Limonlarınızı Tanıyın: Meme Kanseri Nedir? Erkekler Meme Kanseri Olur Mu?. (25 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7808
Köse, E., Bakırcı, Ç. M. (2019, May 25). Limonlarınızı Tanıyın: Meme Kanseri Nedir? Erkekler Meme Kanseri Olur Mu?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7808
E. Köse, et al. “Limonlarınızı Tanıyın: Meme Kanseri Nedir? Erkekler Meme Kanseri Olur Mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 May. 2019, https://evrimagaci.org/s/7808.
Köse, Elif. Bakırcı, Çağrı Mert. “Limonlarınızı Tanıyın: Meme Kanseri Nedir? Erkekler Meme Kanseri Olur Mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 25, 2019. https://evrimagaci.org/s/7808.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close