Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Soğuk Savaş: ABD, Yapay Genel Zekâ için Çin'e Karşı Bir "Manhattan Projesi" Arayışında!

7 dakika
128
Yeni Soğuk Savaş: ABD, Yapay Genel Zekâ için Çin'e Karşı Bir "Manhattan Projesi" Arayışında! Bloomberg
Tüm Reklamları Kapat

ABD Kongresi'ne bağlı bir komisyon olan, Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti mensuplarını içeren ikili yapıdaki ABD-Çin Ekonomi ve Güvenlik İnceleme Komisyonu (İng: "USCC"), 19 Kasım 2024'te ABD Kongresi'ne dikkat çeken bir rapor sundu. Raporda ABD'nin, insan kadar zeki veya daha zeki olan bir yapay zekâ sistemine karşılık gelen yapay genel zekânın (İng: "AGI") geliştirilmesini finanse etmek için "Manhattan Projesi" tarzında bir program başlatması öneriliyor.[1]

Komisyonun raporu; ABD'nin, hızla değişen küresel teknolojik manzarayı şekillendirme mücadelesinde Çin ile uzun vadeli bir stratejik rekabete giriştiğini açıkça belirtiyor. Gelişen teknolojilerin, özellikle yapay zekânın yükselişi, savaşın doğasını değiştirebilir ve bu yarışı kazanan ülke için güç dengelerini lehine çevirebilir. Ayrıca, bu durumun ekonomik faydalarının 21. yüzyıl boyunca süreceği öngörülmektedir.

Manhattan Projesi Nedir?

Manhattan Projesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD hükümeti ile özel sektör arasında gerçekleştirilen ve ilk atom bombalarının geliştirilmesiyle sonuçlanan büyük ölçekli bir işbirliğiydi. Geliştirilen bu ilk atom bombaları, Japonya'ya karşı kullanılmıştı ve bunun sonucunda gerçekleşen nükleer silahlanma yarışı, "karşılıklı garanti yıkım" (İng: "mutually assured destruction") politikasını doğurmuştu. Ayrıca bu rekabet, dönüşüm geçirerek ABD ile Sovyetler Birliği arasında Soğuk Savaş'a yol açmıştı.

Tüm Reklamları Kapat

Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasıyla Soğuk Savaş sona ermiş olsa da, nükleer silah birikiminin yol açtığı karşılıklı yıkım politikasında denge sürmektedir. Günümüzde ise ABD ve Çin süper güçlerinin yapay genel zekâ geliştirme yarışının, atom bombasında olduğu gibi yeni bir denge ortaya çıkarabileceği öngörülmektedir. Birçok önde gelen bilgisayar bilimci ve yapay zekâ araştırmacısı, bu yarışın insanlık için varoluşsal bir risk oluşturduğu konusunda uyarılarda bulunmaktadır. Manhattan Projesi tarzı büyük bir girişimin başlatacağı bir yarış, The Terminator filminin senaryosuna da benzetilmektedir. Bu filmde Cyberdyne Systems adlı kurgusal şirket, ABD hükümetiyle iş birliği yaparak yapay genel zekâyı geliştirir ve atılım nihayetinde nükleer düzeyde bir felakete yol açarak insanlığın sonunu getirir.

ABD ve Çin'in Yapay Zekâ Alanındaki Rekabeti

Şu anda ABD, güçlü yapay zekâ modellerinin geliştirilmesinde dünya lideri konumundadır. Çin, 2017 yılında yayımlamış olduğu "Yeni Yapay Zekâ Geliştirme Planı" ile 2030 yılına kadar yapay zekâda küresel lider olmayı hedeflediğini duyurmuştur.

Buna karşın günümüzde ABD, 9.500'den fazla yapay zekâ şirketiyle yaklaşık 2.000 yapay zekâ şirketi bulunan Çin'in önünde yer alıyor. Ayrıca ABD özel sektöründeki yapay zekâya 605 milyar dolarlık yatırım, Çin'in 86 milyar dolarlık yatırımını gölgede bırakıyor. Bununla birlikte Çin hükümeti, toplam 184 milyon dolarlık bir bütçeyi doğrudan yapay zekâ araştırmalarına aktarmıştır. Bu alanlar arasında yüz tanıma, doğal dil işleme, makine öğrenimi, derin öğrenme, sinir ağları, robotik, otomasyon, bilgisayar görmesi, veri bilimi ve bilişsel hesaplama bulunmaktadır.

Nisan 2024'te, yapay zekâ performans tablolarında ABD'li şirketlerin 4 büyük dil modeli (İng: "LLM") üst sıralarda yer alırken; Haziran ayına gelindiğinde ise, yalnızca OpenAI'nin GPT-4o modeli ve Anthropic'in Claude 3.5 modeli üst sıralarda yerini koruyabilmiştir. Çin'de devlet destekli şirketlere ait modeller, bu sıralamalarda hızla üst sıralara yükselmiştir. Raporda şöyle söyleniyor:

Tüm Reklamları Kapat

ABD'li sektör liderlerinin öncülük ettiği modeller ile Çin'in önde gelen teknoloji devleri ve girişimlerinin geliştirdiği modeller arasındaki fark hızla kapanmaktadır.

Buna ek olarak, akademik araştırma yayınlarının toplam hacmi açısından Çin, ABD'nin önünde yer alıyor. 575 bin 258 makale ile Çin, ABD'nin 359 bin 415 makalesini geride bırakmış durumdadır. Ayrıca Çin, geçtiğimiz yıllarda yapay zekâ eğitimi için büyük yatırımlar yapmıştır. Çin'de 2018'den bu yana, ülkenin en prestijli 300'den fazla üniversitesinde 2 binin üzerinde yapay zekâ lisans programı oluşturulmuştur.

Bununla birlikte Çin, yapay zekânın eğitimi için kullanılan verinin kalitesine de büyük önem vermektedir. Devlet destekli veri tabanları ile devlet kurumlarından ve kamuya ait işletmelerden gelen verilere erişim sağlayarak, yapay zekâ ekosisteminde yüksek kaliteli verilerin kullanılabilirliğini artırmak için aktif önlemler alıyor.

Ivan Marc Sanchez / Alamy Stock

ABD'nin Yapay Zekâ İçin Manhattan Projesi Girişimi

Rapor, İkinci Dünya Savaşı sırasında ilk atom bombasının geliştirilmesi ile sonuçlanan Manhattan Projesi'ne benzer nitelikte devasa bir girişimin gerekliliğini savunuyor ve yapay genel zekânın geliştirilmesinde kamu-özel sektör ortaklıklarının kilit öneme sahip olduğunu vurguluyor. Rapora göre Çin ile rekabet etmek için ABD Kongresi'nin yapay zekâ, bulut bilişim ve veri merkezi şirketlerine uzun vadeli sözleşmeler ve fonlar sağlaması gerekiyor. Bu tür özel sektör desteklerinin, karmaşık araştırma projelerinin hayata geçirilmesini mümkün kılacağı düşünülüyor. Raporu hazırlayan komisyonun üyesi olan ve yazılım şirketi Palantir'in CEO'suna kıdemli danışmanlık yapan Jacob Helberg, Reuters'a verdiği bir demeçte şöyle söylüyor:[2]

Tarih boyunca hızlı teknolojik değişim dönemlerini ilk değerlendiren ülkelerin küresel güç dengelerindeki kaymalara neden olabildiğini gördük. Çin, yapay genel zekâya doğru son sürat gitmekte. Onları ciddiye almamız kritik bir önem taşıyor.

Helberg, şu anki büyük yapay zekâ modellerinin eğitilmesinde enerji altyapısının önemli bir darboğaz oluşturduğunu belirterek veri merkezleri için devlet izni sürecinin hızlandırılmasının kamu-özel sektör ortaklığıyla yapay zekâ gelişimini hız kazandırabilecek bir yol olabileceğini söylüyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Raporun Kapsamı

Raporda ABD Savunma Bakanlığına, yapay zekâ projelerine "Savunma Öncelikleri ve Tahsisatlar Sistemi" (İng: "Defense Priorities and Allocations System") kapsamında yüksek ulusal öncelik ("DX derecesi") verilmesi öneriliyor. DX derecesi, ABD Savunma Sözleşme Yönetim Ajansı (İng: "DCMA") tarafından en yüksek ulusal önceliğe sahip programlar için verilen bir dereceye karşılık gelmektedir ve bu programlara kaynak tahsisinde öncelik tanınmasını sağlamaktadır.

Raporda ayrıca yapay zekânın, Çin'in gelecekteki askerî stratejisinin temel bir bileşeni olacağı belirtiliyor. Çin Ordusunun, ABD'nin savaş alanında kullandığı teknoloji sistemlerindeki açıkları kullanma çabalarına yapay zekâ destekli veri işleme ve karar alma yöntemleriyle hız kazandırmayı planladığı ifade ediliyor. Yapay zekânın, otonom silah sistemleri ve "bilişsel savaş" gibi uygulamalarda da merkezi bir rol oynayacağı söyleniyor.

Öte yandan komisyon, Çinli şirketlerin ve yatırımcıların ABD'deki biyoteknoloji şirketlerine olan katılımınının ABD Kongresi tarafından denetimden geçirilerek onaylanması gerektiğini belirtiyor. Bu; genom araştırmaları, ilaç geliştirme ve üniversiteler ile devlet kurumlarına yapılan yatırımları içeriyor. Bu önerinin arkasında biyoteknoloji ile yapay zekâ alanlarının giderek artan yakınsaması yer alıyor. Örneğin, geniş genomik veri setlerinin analizi bu iki alanın kesişim noktalarından biri. Raporda, biyoteknoloji alanındaki tüm teknoloji geliştirme döngüsü ve tedarik zinciri boyunca kapsamlı devlet yatırımlarının gerekli olduğu da vurgulanıyor.

Bununla birlikte raporda, Çinli şirketlerin kontrolündeki belirli teknoloji ve hizmetlerin ithalatına sınırlamalar ya da yasaklar getirilmesi teşvik ediliyor. Bu, hassas alanlarda gelişmiş yeteneklere sahip insansı robotları ve enerji altyapısı ürünlerini kapsıyor. Ayrıca, Çinli üreticilerden gelen bağlantılı cihazlar; örneğin, endüstriyel makineler, IoT cihazları ve ev aletleri için mevcut düzenleyici projelerin genişletilmesi önerisinde bulunuluyor.

Rapora Yönelik Güvenlik Alanında ve Etik Endişeler

Sorumlu Yapay Zekâ Enstitüsü (İng: "Responsible AI Institute") CEO'su Manoj Saxena, yapay genel zekânın gücünün küçümsenmemesi gerektiğini belirtiyor ve ülkelerin inovasyon yarışında hızlanırken beklenmedik sonuçlara hazırlıksız yakalanabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Saxena, şöyle söylüyor:

Teknolojik bir yarışı kazanmak uğruna yapay genel zekâyı aceleyle geliştirmek, bu sistemlerin yaratabileceği beklenmedik sonuçları anlamadan hareket etmemize sebebiyet verebilir.

Saxena, yapay genel zekâ yarışında İkinci Dünya Savaşı sonrası savaş hukuku ve insan haklarını düzenleyen Cenevre Sözleşmeleri gibi yeni bir uluslararası çerçeveye ihtiyaç duyulabileceğini düşünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde nükleer silahların yapılması için gerekli malzemelere erişim sıkı bir kontrol altındayken, yapay zekâ ise nispeten daha açık ve erişim sağlanabilir bir ortamda gelişimini sürdürüyor. Yapay zekâ uzmanları, güçlü ve potansiyel olarak tehlikeli yapay zekâ sistemlerine erişimin kolaylığının risk ölçeğini genişletebileceğinden endişe ediyor. Saxena, yapay zekânın bir silah haline getirilmesinin zaten başladığını ve tüm tarafları masaya oturtacak büyük bir felaketin yaşanmasının olası olduğunu ifade ediyor. Saxena, şöyle söylüyor:

Bir noktada kontrolden çıkan otonom silah saldırıları veya yapay zekanın bağımsız hareket ettiği ciddi sorunlar yaşanacağını düşünüyorum. Ne yazık ki uygarlık, genellikle regülasyon, yaptırımlar ve felaketlerin bir kombinasyonu ile ilerleyen bir yapı.

Saxena'ya göre, yapay zekâ konusunda düzenlemeler ve yaptırımlar oldukça geride kalmakta. Saxena, şöyle söylüyor:

Muhtemelen bir dizi felaket yaşanacak ve ancak o zaman bu sistemleri sınırlayacak bir çerçeve oluşturabileceğiz.

Sonuç

ABD Kongresi'nin fikri mülkiyetin korunması, sanayi casusluğunun önlenmesi ve hassas stratejik bilgilerin sızdırılmasını engellemek için stratejik teknoloji sektörlerinde Çinli yatırımcılara yönetim kurulu üyeliği veya bilgi edinme hakları verilmesini yasaklayacak yasalar çıkarması bekleniyor.

Tüm Reklamları Kapat

2000 yılında ABD Kongresi tarafından kurulan USCC Komisyonu ABD-Çin ilişkilerine dair yıllık önerilerde bulunmakta. Bu komisyon, yasa yapıcılara Çin ile ekonomik ve stratejik rekabet konularında rehberlik etmeyi amaçlıyor. Öte yandan ABD Kongresi'nin, komisyon önerisini ne ölçüde takip edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: The Decoder | Arşiv Bağlantısı
  • ^ USCC Gov. 2024 Annual Report To Congress. (19 Kasım 2024). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2024. Alındığı Yer: USCC Gov | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Tong, et al. Us Government Commission Pushes Manhattan Project-Style Ai Initiative. (20 Kasım 2024). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2024. Alındığı Yer: Reuter | Arşiv Bağlantısı
  • S. Snider. The New Cold War: Us Urged To Form ‘Manhattan Project’ For Agi. (21 Kasım 2024). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2024. Alındığı Yer: Information Week | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/01/2025 12:28:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19275

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Geometri
Doğru
Virüs
Kahve
Uçuş
İnsan Türü
Tür
Hastalık Kontrolü
Felsefe
Aminoasit
Küresel
Tarım
Ay Görevleri
Nüfus
Öğrenme Teorileri
Jeoloji
Genetik
Makroevrim
Genetik Değişim
Görüş
Covid-19
Görme
Gazetecilik
Irk
Sinirbilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. M. Scheurenbrand, et al. Yeni Soğuk Savaş: ABD, Yapay Genel Zekâ için Çin'e Karşı Bir "Manhattan Projesi" Arayışında!. (22 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 23 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19275
Scheurenbrand, K. M., Köse, M., Alparslan, E. (2025, January 22). Yeni Soğuk Savaş: ABD, Yapay Genel Zekâ için Çin'e Karşı Bir "Manhattan Projesi" Arayışında!. Evrim Ağacı. Retrieved January 23, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19275
K. M. Scheurenbrand, et al. “Yeni Soğuk Savaş: ABD, Yapay Genel Zekâ için Çin'e Karşı Bir "Manhattan Projesi" Arayışında!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 22 Jan. 2025, https://evrimagaci.org/s/19275.
Scheurenbrand, Kim M.. Köse, Mücahid. Alparslan, Eda. “Yeni Soğuk Savaş: ABD, Yapay Genel Zekâ için Çin'e Karşı Bir "Manhattan Projesi" Arayışında!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, January 22, 2025. https://evrimagaci.org/s/19275.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close