Yarı İkizlik: Anne Tarafı Aynı, Baba Tarafı Yarı Aynı Olan Sıra Dışı İkizler!
- İndir
- Dış Sitelerde Paylaş
Günümüzde iki temel ikizlik tipi vardır: tek yumurta ve çift yumurta ikizleri. Yeni araştırmalar üçüncü tip bir ikizlik üzerinde duruyor. Dünyaya yeni gelen ikizlerin, birinin anatomik olarak erkek diğerinin cinsel olarak belirsiz genital bölgeye sahip olmasının bilim dünyasının dikkatini çekmesi, bu olağanüstü ikizliğin hikayesinin başladığı yer.
Araştırmacılar bir ilk olarak, ikizlerin anneden aldıkları DNA’nın eş, babadan aldıkları DNA’nın ise sadece yarısının ortak olarak paylaşıldığını belirlediler. Bu ikizlere “yarı ikiz” deniyor; yani tek bir sperm tarafından döllenen bir yumurtanın ikiye bölünmesiyle oluşan tek yumurta ikizleri ile, iki ayrı yumurtanın iki ayrı sperm tarafından döllenmesi sonucu oluşan çift yumurta ikizlerinin arasında bir yerlerde bulunuyorlar. Araştırmanın öncüsü Dr. Vivienne Souter, "yarı ikizlik" teriminin bize bunun nasıl oluştuğuna dair bir fikir verdiğini söylese de, bu terimin fazlasıyla basitleştirilmiş bir terim olduğunu vurguluyor.
Human Genetics dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, iki sperm bir yumurtayı dölleyerek ikizleri oluşturdu. Bu olağan dışı olay popülasyonda 1% oranında görülüyor ve bu şekilde oluşan embriyoların büyük bir çoğunluğu yaşamazlar (ki üç set kromozomları olduğu için bunlara triploidler denir). Yale Üniversitesi kadın hastalıkları ve doğum anabilim dalı profesörü Dr. Mary Jane Minkin şöyle diyor:
Bu olay, iki spermin bir yumurtaya girebileceğini onaylıyor. Normalde böyle bir durumda hücre ölür, ancak şu bir gerçek: Tıpta ve biyolojide asla, asla demeyin!
Araştırmada Souter ve ekibi, asıl ikizlik olayının gerçekleştiği zamana bağlı olarak, bunun iki şekilde gerçekleşebileceğini ortaya koyuyorlar. Birinci seçenek, yumurtanın ayrılma olmadan bölünmesi ve iki sperm tarafından döllenmesidir. Minkin, döllenme gerçekleşmeden yumurta bölünmesinin çok nadir gerçekleştiğini söylüyor.
Gerçekleşmesi daha mümkün olan ikinci seçenek ise, yumurtanın iki sperm hücresiyle birleşerek triploid bir hücre oluşturması. Ardından, iki hücreli evrede, her bir spermden farklı kromozomlar aktarıldı –veya kromozom sayısını ayarlamak için bir şeyler gerçekleşti, diyor. Souter şöyle diyor:
Bunu açıklayabilecek daha çok sayıda potansiyel mekanizma var, fakat ne yazık ki bilemiyoruz. Bizim bildiğimiz, anneden ortak genetik katılımın, babadan ise farklı genetik katılımın olduğudur. Yumurtanın X, spermlerin birinin X diğerinin Y kromozomunu taşıdığını düşünüyoruz. Çok daha karmaşık bir yapının olması da muhtemel. Bu sadece basitleştirilmiş bir açıklama.
İkizlerin cinsiyet kromozomlarına (XX, XY) farklı oranlarda sahip olmalarından, farklı bir genetik yapıya sahip olduklarını anlıyoruz. Genetik testlerin yapılmasıyla, 5% XY ve 95% XX kromozomlarına sahip olan ikiz A, hermafrodit olarak belirlendi. Buna karşılık ikiz B’nin, 50% XX ve 50% XY kromozomlarını taşıyan bir erkek olduğu ortaya kondu. UCLA’daki insan genetiği ve üroloji profesörü Dr. Eric Vilain bunu şöyle anlatıyor:
Erkek olmak için 100% Y kromozomuna ihtiyacınız yok. Eğer genlerinizde 15%’ten fazla Y kromozomuna sahipseniz, bu erkek bir birey olacağınızı belirtir.
İkiz A’nın cinsiyeti belirsiz; çünkü Y kromozomu taşıyan hücre sayısı ikizini erkekleştirecek seviyede değildi. Vilain şöyle diyor:
Aslına bakarsanız muğlaklık ikizlerin her ikisi için de geçerli, fakat sadece bir tanesi genital açıdan muğlak.
Vilain ayrıca insanların hermafrodit teriminden vazgeçip, onun yerine interseks terimini kullanması gerektiğinden bahsediyor (E.N.: Bu konuda daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.)
- Beyni Yeniden İnşa Etmek: Sinir Sistemi Araştırmalarında Hibrit Beyinler ve Etik Sorunlar!
- Yapay Rahim Teknolojisi ve Ektogenez Nedir? Yapay Rahim Teknolojisinin Uygulama Alanları Nelerdir?
- Bir Bebeğin 3 Boyutlu ve 4 Boyutlu Ultrason Görüntülerini Almak Mümkün ve Bu, Sigaranın Bebekler Üzerindeki Zararlarını Gösteriyor!
Souter, biyolog Michael Golubovsky bu tarz bir ikizlik durumunu bir süredir öngörüyordu, onlara seskuizigot [E.N.: Latincede sesqui- ön eki "bir buçuk" anlamına gelir] adını vermişti ve bazı potansiyel mekanizmaları ortaya çıkartmıştı.
Onun bu tarz bir ikizliği açıklaması ve bu ikizliğin cinsel gelişim karmaşasıyla bağlantısı olabileceğini öngörmüş olması gerçekten çok ilginç.
Bu olay ne sıklıkla meydana geliyor? Vilain şöyle yanıtlıyor:
Benim tahminimce bu çok nadir bir olay. Fakat düşündüğümüzden çok daha sık gerçekleşiyor olabilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 31
- 19
- 16
- 13
- 11
- 7
- 5
- 2
- 2
- 2
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Time | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:14:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/800
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Time. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.