Yarasaların İlginç Dünyası: Embriyodan Yetişkinliğe Fotoğraflar...

- Özgün
- Embriyoloji
- Mamaloji
Aşağıda gördüğünüz, Molossus rufus olarak bilinen siyak mastif yarasası embriyosudur. Kimi zaman bilim insanları arasında "ce ee" evresi olarak da bilinen, gözlerini kanatlarıyla kapattığı bir evrededir. Gelişim sürdükçe, parmakları daha da uzayacak ve manevralar yapabilmesini sağlayacak kanat zarlarının arasına destek olacak yapılara dönüşecektir.

Yukarıdaki fotoğraf, stereo mikroskopi tekniği ile çekilmiştir. Olympus BioScapes Dijital Fotoğraf Yarışması'nda ikincilik ödülüne layık görülmüştür.
Yarasa İskeleti
Aşağıda gördüğünüz yarasa iskeletinde, kol kemiklerinden çıkan upuzun ve ince yapılar, parmaklardır ve tüm memelilerdeki parmaklarla eş özelliklere sahiptir (homologdur).

Kızıl Uçan Tilki Yavrusu
Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz, bir Kırmızı Uçan Tilki yavrusu. Aslında bir tilki değil, Pteropus cinsine ait bir mega yarasa türü. Megachiroptera isimli alttakımda yer alıyor ve Dünya'nın en iri yarasası... Tabii şu anda sadece bir yavru. Cinse ait 60 tür şu anda halen hayatta ve bu hayvanlar, meyve ile besleniyorlar.

Bu ufaklık, bir veterinerin kapısına bir kutu içinde bırakılmış. Fotoğraftaki gibi bir müddet beslendikten sonra, normal şekilde uçabilecek güce kavuşmuş ve özgür bırakılmış.
X Işını Altında Yarasalar
Aşağıda göreceğiniz X-Işını taramasında ise, çok düşük enerjili X-Işınları (düşük kilovolt) ile mikro-odaklanma sistemi bir arada kullanıldı. Bu sayede yüksek çözünürlükte bir görüntü elde edilebildi. Işın miktarı sürekli olarak kontrol altında tutularak kemiklerin ve kafatasının parlaması engellendi. Bu görüntüyü elde edebilmek için özel bir fotoğraf kağıdı ve baskı metodu kullanıldı.

Fotoğrafçı Chris Thorn, yarasalara karşı muhteşem bir ilgi duyduğunu söylüyor. Bu yarasayı evinin bahçesinde ölü olarak bulmuş. Dolayısıyla, kendisini derinden üzen bu ölümün, böylesi etkileyici bir fotoğrafla ölümsüzleşebileceğini umuyor. Özellikle yarasaların kulaklarına hayran olduğunu belirten fotoğrafçı, bu fotoğrafıyla 2014 Wellcome Trust Vakfı Fotoğrafçılık Ödülü'ne layık görülmüş.

Yabanarısı Yarasası (Craseonycteris thonglongyai)
Yabanarası yarasası olarak bilinen bu tür, Dünya'nın bilinen en küçük yarasa türüdür. Tayland ve Burma'daki kireçtaşı mağaralarında yaşar. En fazla 33 milimetre (~3.5 santimetre) boya ulaşırlar. Sadece 2 gram ağırlığındadırlar. Genellikle kırmızımsı kahverengi veya gri renktediler. Belki Dünya'nın en küçük memelileri olup olmadıkları tartışılır, ancak Dünya'nın en küçük uçan memelileri oldukları kesindir.

Yuvalarını gündüzleri en fazla 50 dakikalığına, akşamları 30 dakikalığına, geceleri ise 20 dakikalığına terk ederler. Bu süreler genellikle mevsime bağlı olarak değişir. 500 bireye kadar ulaşan gruplar halinde yuvalarlar fakat genelde bir yuvada 100 civarı yarasa bulunur. Genellikle diyetlerinde sinekler, diğer ufak böcekler ve bazen de örümcekler bulunur.
Yarasalar ve Polenler
Fotoğrafta polene bulanmış, Phyllonycteris poeyi türü bir polenli yaldızlı yarasa görülüyor. İçerisinde bulunduğu bitki ise Talipariti elatum türü bir Mavi Maho Ağacı'nın çiçeği... Postu sayesinde bol miktarda polen taşıyabiliyor, bu sayede bitkinin üremesini sağlıyor. Bunun karşılığındaysa besleyici bitki özüyle ve meyvelerle beslenebiliyor.

Bu yarasa doğu Küba'da yaşıyor. Tür, genelde 1 milyon bireyin bir arada bulunduğu sürüler halinde geziyor!
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Meyve Yarasalarında Cinsel Birleşme
Çiftleşme sırasında, dişi Büyük Kısaburunlu Meyve Yarasası (Cynopterus sphinx), erkeğin halihazırda vajina içerisine girmiş penisinin şaftını yalar. Penisi yalanan erkekler asla penislerini geri çekmezler. Bu sayede çiftleşmenin süresi uzatılabilir ve döllenme olasılığının arttığı düşünülmektedir.

Ancak tam neden şimdiye kadar keşfedilememiştir. Dahası, çiftleşme sonrasında erkeğin penisini temizlediği de gözlenmiştir.
Parçalı Yarasa (Niumbaha superba)
Vesper yarasaları veya akşam yarasaları ailesi olarak bilinen Vespertilionidae ailesine üye olan ve 1939 senesinde Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde keşfedilen bu ilginç yarasa türü, oldukça nadir bulunmaktadır. İlk keşfedildiğinde vesper-benzeri bir yarasa olduğu düşünülerek Glauconycteris superba olarak isimlendirilmiştir. 1939'dan 2013 senesine kadar sadece 5 defa yakalanabilen bu türün sonuncusu Güney Sudan'da yakalanmış ve modern tekniklerle analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda Kongo dili olan Zande'de "nadir" anlamına gelen Niumbaha cinsi oluşturulmuştur. Tür, cinsin bilinen tek örneğidir.

Bu kadar dar alanda yaşıyor olmasının ve nadir görünmesinin nedeninin yaşam alanlarının tahribatı sonucu türün yok olma tehdidi altında olması olduğu düşünülmektedir. Tür hakkında halen keşfedilecek çok fazla şey bulunmaktadır ve analizler devam etmektedir.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 17
- 10
- 6
- 4
- 3
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2025 19:38:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1804
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.